Alma en Corrie nemen een frisse duik in de Rijn

Nieuws
Dankzij de ochtendduik in de Rijn zitten Corrie en Alma de rest van de dag vol energie..
Dankzij de ochtendduik in de Rijn zitten Corrie en Alma de rest van de dag vol energie.. (Foto: Robbert Roos)

ALPHEN - Er is een groep mensen die jaarlijks een Nieuwjaarsduik neemt in het koude natuurwater. Dat is op zich al een respectvolle daad, maar er is altijd zoiets als de overtreffende trap. Buurvrouwen Alma van Duijn (67) en Corrie Dongelmans (77) uit Alphen aan den Rijn zwemmen namelijk al anderhalf jaar dagelijks na het opstaan in de Rijn. Zelfs als er een dun laagje ijs op het water ligt. Zoals het sportieve duo het zelf omschrijft: “Ze zeggen niet voor niets hoe ouder hoe gekker.”

Robbert Roos

Het idee voor de dagelijkse ochtendduik ontstond bij Alma. “Ik deed aan powerwalken”, legt ze uit. “Met die groep namen we wekelijks een duik in de Zegerplas. Dat was op zich wel leuk, maar je moest je dan daar omkleden, of met je natte zwemkleding weer terug naar huis. Dat was best een gedoe.” Alma vertelde haar ervaringen aan buurvrouw Corrie. Die stelde voor om in de Rijn voor de deur te gaan zwemmen. “Zo is het allemaal begonnen.” 

Wim Hof

Het zwemmen in natuurwater is natuurlijk niet nieuw en gebaseerd op de methode van Iceman Wim Hof. “Je leest er wel meer over”, legt Alma uit. “Maar vaak gaat het dan om jonge mensen die met een duikpak of wetsuit één keer per week even in het water dippen. Wij doen het elke dag, weer of geen weer. En zonder wetsuit, gewoon in ons badpak.” Fanatiek als de dames zijn meten zij elke dag eerst de temperatuur buiten en die van het water zelf. ”Vorig jaar was de laagste temperatuur in januari 4,6 graden. Vorige week was de buitentemperatuur -3,4 graden en die van het water slechts 2 graden. Aan de kant lag er een dun laagje ijs op het water. We moesten de ‘ijsschotsen’ letterlijk met onze handen wegduwen.” Toch is ook dat geen enkele belemmering voor het tweetal. Sterker nog; ze voelen zich er heerlijk bij. “Ik had ’s morgens altijd last van stijve spieren”, legt Alma uit. “Sinds we ’s morgens zwemmen heb ik daar geen last meer van.” 

‘Ik houd wel van gekke uitdagingen’ - Corrie Dongelmans

Enthousiast

Ook buurvrouw Corrie is enthousiast. “Ik houd wel van gekke uitdagingen”, geeft ze eerlijk toe. “En als ik me eenmaal ergens in vastbijt, dan laat ik niet meer los.” Dat blijkt wel uit het feit dat de dames sinds de start van het ochtendzwemmen geen dag verstek hebben laten gaan. In de winter gaan beide dames vanuit hun eigen tuin het water in en zwemmen dan naar elkaar toe. Na een kort praatje zwemmen ze dan weer terug om aan te kleden. “In de zomer blijven we veel langer in het water. Soms zwemmen we wel tien keer naar de overkant en weer terug.” Hun beider echtgenoten Henny en Henk vinden het erg goed wat de dames doen, maar blijven zelf liever op het droge. “Iemand moet natuurlijk overzicht houden”, grapt Henk. “Maar als het nodig is kom ik ze redden hoor.” 

‘Als het nodig is kom ik ze redden’

Stoer

In het begin dachten de beide dames nog; wat zouden de buren ervan vinden? Dat viel gelukkig erg mee. “Ze vinden het allemaal stoer van ons. En we krijgen regelmatig leuke reacties.” Afgelopen zomer zijn de dames zelfs ‘ouderwets’ nagefloten door mannen die aan de overkant van het water op het dak aan het werk waren. “Die hebben vast niet gezien hoe oud we zijn”, lachen beide dames. Zoals gezegd doet het ochtendzwemmen de beide dames erg goed. Na zo’n frisse ochtendduik barsten ze de rest van de dag van de energie. “Het geeft je lichaam echt een boost”, leggen beiden uit. “Als je uit het water komt ben je echt knalrood van de kou”, legt Corrie uit. “Daarom douchen we ook koud af. Je moet daarna wel blijven bewegen hoor, anders blijf je het de rest van de dag koud hebben.”