Handtekening voor toekomst Hazelaar: ‘Duurzaam’

Nieuws
In zwembad De Hazelaar is getekend voor de start van verduurzaming en nieuwbouw: vlnr Gertjan van Rijn, Gé Bos, John van Zwieten, Jan Slappendel, Gert-Jan Schotanus, Agnes van Ommen, Dik Berkhout, Ernst-Jan Pels, Jaco Verheul, vooraan Tove en Mette.
In zwembad De Hazelaar is getekend voor de start van verduurzaming en nieuwbouw: vlnr Gertjan van Rijn, Gé Bos, John van Zwieten, Jan Slappendel, Gert-Jan Schotanus, Agnes van Ommen, Dik Berkhout, Ernst-Jan Pels, Jaco Verheul, vooraan Tove en Mette. (Foto: Morvenna Goudkade)

HAZERSWOUDE - Van het gas af en aan de warmtepomp! Zwembad De Hazelaar in Hazerswoude-Dorp gaat vernieuwen en verduurzamen. De gemeente Alphen ondersteunt De Hazelaar hierbij en daarom werd afgelopen vrijdag een samenwerkingsovereenkomst getekend, letterlijk ín het zwembad. 

Morvenna Goudkade

De Hazelaar wil op allerlei fronten energie besparen en duurzamer gaan werken. Noodzakelijk om als zwembad toekomstbestendig te zijn. Daarom wordt de machinekamer verduurzaamd met warmtepompen, gaat het zwembad van het gas af, komen er heel veel zonnepanelen en wordt de huidige accommodatie grotendeels vervangen door nieuwbouw. In het najaar van 2023, na het zwemseizoen, beginnen de werkzaamheden bij de machinekamer, in het najaar van 2024 begint de nieuwbouw. Het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Alphen en De Hazelaar staat voor de start van het verduurzamingsproject.

‘Met de getekende overeenkomst kunnen wij stappen zetten’

Speciaal voor het feestelijke moment zijn een tafel en stoelen neergezet in het leegstaande bad, vlakbij de glijbaan. Het seizoen moet nog beginnen, er staat nog geen water, mooie plek dus voor de handtekeningen. Dik Berkhout, voorzitter van De Hazelaar, heeft er zin in, net als zijn medebestuursleden Gertjan Van Rijn, Agnes van Ommen, Ernst-Jan Pels. Jan Slappendel en Gé Bos. Vanuit de commissie verduurzaming zijn John van Zwieten en Jaco Verheul erbij. Wethouder Gert-Jan Schotanus loopt ook het bad in, hij is er namens de gemeente. Onder toeziend oog van bestuur en commissieleden tekenen voorzitter Berkhout en wethouder Schotanus de overeenkomst. Penningmeester Gertjan van Rijn zorgt dat alles goed verloopt en houdt meteen zijn dochtertjes in de gaten. Mette en Tove vinden het best leuk op de bodem van het bad. Mette maakt een hartje. 

John van Zwieten (47), lid van de verduurzamingscommissie, noemt de ondertekening een positieve stap. “De gemeente is eigenaar van De Hazelaar, maar het beheer en de uitvoering van taken liggen bij onze vrijwilligersorganisatie. Alphen heeft door middel van een raadsbesluit financiële steun toegezegd om te verduurzamen. Met de getekende samenwerkingsovereenkomst kunnen wij stappen gaan zetten, zoals afspraken maken met aannemers.” Van Zwieten groeide zelf op met het zwembad, vertelt hij. “In mijn jeugd was ik hier dag in dag uit. Vanuit mijn werk hou ik me bezig met landschapsontwikkeling en stedenbouw, zaken als verduurzaming en nieuwbouw horen daarbij. Ik wil mijn kennis graag inzetten voor het toekomstbestendig maken van De Hazelaar.” 

Gert-Jan Schotanus ziet de grote toegevoegde waarde van het zwembad. “De Hazelaar is heel belangrijk binnen de gemeenschap van Hazerswoude-Dorp, het zorgt voor veel sociale verbinding. Als gemeente hebben wij een positieve samenwerking met de stichting, een betrokken organisatie met een bestuur dat dingen van de grond krijgt.”

Voorzitter Dik Berkhout is ook blij: “Fijn dat de gemeente verantwoordelijkheid wil nemen in harmonie met onze stichting. Ook ik ben enthousiast over de samenwerking.” 

Inmiddels is de financiering geregeld: de gemeente draagt 4 ton bij, het zwembad zelf 50.000 euro, en er zijn bijdragen vanuit fondsen en subsidies. Voor een resterend bedrag wordt een afspraak gemaakt voor voorfinanciering, waarna het bedrag achteraf wordt terugbetaald.

Op 29 april gaat het seizoen weer van start en wordt er direct energiezuiniger gewerkt. John van Zwieten: “We beginnen dan meteen met speciale badafdekking voor de nacht, om warmteverlies tegen te gaan. Als het water minder afkoelt ‘s nachts, hoef je overdag minder te verwarmen.”

Artist's impression nieuwbouw De Hazelaar.