Golfbaan nodigt opleiding uit: ‘Groot tekort aan greenkeepers’

Nieuws
Bunker harken op Golfbaan Bentwoud: de studenten van de Boskoopse hoveniersopleiding deden hier nieuwe ervaringen op.
Bunker harken op Golfbaan Bentwoud: de studenten van de Boskoopse hoveniersopleiding deden hier nieuwe ervaringen op. (Foto: Morvenna Goudkade)

BENTHUIZEN - Fairway maaien? Bunkers harken? Geen alledaagse kost voor de studenten van de Boskoopse hoveniersopleiding. Afgelopen maandag liepen ze mee met de greenkeepers van Golfbaan Bentwoud in Benthuizen. Werk genoeg op zo’n golfbaan, volgens directeur Carla Prins-Laban.

Morvenna Goudkade

De golfbaandirecteur heeft de opleiding uitgenodigd. “Er is een groot tekort aan greenkeepers. We willen mensen graag vertellen wat het werk inhoudt en hen de liefde voor het vak overbrengen.” Ze ontvangt de studenten en hun docent Marc Molenaar in restaurant Roest, het ‘clubhuis’ van de golfbaan. Ook Harry van Laviere, manager golffaciliteiten is erbij, net als hoofdgreenkeeper Kees IJsselstein en zijn assistent Lorenzo Gaetani. De studenten krijgen eerst uitleg over het fenomeen ‘golfbaan’. Waar bestaat het uit? Hoe wordt het onderhouden? 

‘Belangrijk dat de bespeelbaarheid van de baan hetzelfde blijft

Golfbaan Bentwoud, gelegen in het Bentwoud, werd zo’n twaalf jaar geleden aangelegd. Daarbij werd het voormalige akkerbouwgebied getransformeerd tot 36-holes baan met heuvels, waterpartijen en zandbunkers. Tegenwoordig is Golfbaan Bentwoud,108 hectare groot, een zeer populaire baan die veel bezoekers trekt.

Hoofdgreenkeeper IJsselstein en zijn assistent vertellen dat maaien heel belangrijk is en dat de verschillende delen van de golfbaan een verschillend maaibeleid vragen. Zo moet de green heel kort gehouden worden, maar de rough juist langer. “De rough, wat hoger gras, is een van de uitdagingen op een golfbaan. Hoe hoger het gras hoe moeilijker om daar te spelen.” Het is heel belangrijk dat de baan op vaste wijze onderhouden wordt, legt IJsselstein uit. “Het golfspel moet eerlijk blijven en dat kan alleen met consistent onderhoud, waardoor de bespeelbaarheid van de baan steeds hetzelfde blijft. Zonder greenkeeper geen golfbaan.” 

De zomer is het drukste seizoen, dan breidt IJsselstein zijn team uit van drie naar zeven medewerkers. “We beginnen dan heel vroeg, zijn vanaf zes uur ’s morgens al aan het werk. Of het alleen om maaien gaat? Nee, het is ook belangrijk om het gras gezond te houden, door gedoseerd voedingsstoffen toe te dienen en in droge periodes te beregenen. Dat doen we wel zo min mogelijk, want gras wordt sterker als je minder bemest en minder beregent.” Na de theorie is het tijd voor de praktijk: we gaan naar buiten en de baan op. Daar wordt van alles uitgelegd over greens en fairways, over soorten gras en het onderhoud hiervan. Ook de bunkers worden niet vergeten, de zandkuilen gelden als hindernissen op de golfbaan, net als de meertjes. “Om de bunkers netjes te houden moeten deze aangeharkt worden”, vertelt IJsselstein. 

Samen met assistent Lorenzo geeft hij een kleine demonstratie ‘bunker harken’. Willen de studenten het ook even proberen? Arie-Jan van Nieuwkoop (16) uit Boskoop pakt een hark. Hij komt uit een kwekersfamilie en ziet wel een toekomt in het groen. “Hovenier worden lijkt me wel wat, mooie tuintjes maken.” Musa Kujabi (45) uit Hazerswoude-Rijndijk, werkte eerst in de zorg maar wilde graag buiten werken. “Het geeft rust, ik voel nu geen stress meer.” Ook Tariq Borst (17) ziet het hovenierswerk helemaal zitten. “Ik vind de afwisseling leuk en het buiten werken”, zegt de Boskoper. “Dat is nu met slecht weer af en toe minder, maar in de zomer is het heel erg lekker.”

Na een uitgebreide rondleiding over de baan, inclusief de werkschuur met materieel, is het tijd voor een heuse golfclinic. De studenten gaan zelf een balletje slaan, op de driving range, onder leiding van een golfpro. “Als greenkeeper is het belangrijk dat je het spelletje begrijpt. Daarom spelen veel greenkeepers zelf ook golf.”