Gratis bril voor 140 cliënten van de Voedselbank Alphen aan den Rijn e.o.

Nieuws
Tevreden gezichten na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Van links naar rechts: Theo Bax, René de Jong en Jurjen Tiele.
Tevreden gezichten na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Van links naar rechts: Theo Bax, René de Jong en Jurjen Tiele. (Foto: Marieke Roggeveen)

Alphen aan den Rijn – In samenwerking met de Voedselbank Alphen aan den Rijn e.o. geven Helder Opticiens en Shamir Nederland het komende jaar oogzorg aan 140 mensen die niet in staat zijn om een goede oogmeting en/of een (nieuwe) bril te betalen. Op woensdag 31 mei is de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door Voedselbank Alphen, Helder Opticiens en Shamir Nederland.

Marieke Roggeveen

Helder Opticiens is in 2016 begonnen in Dordrecht en werd opgericht door de broers Wiljo en Jurjen Tiele. In december 2022 openden zij hun zesde winkel aan de Van Boetzelaerstraat in Alphen aan den Rijn waar eigenaar Jurjen Tiele vertelt dat er op de winkelvloer steeds meer signalen werden opgevangen van uitgestelde oogzorg. “Met als gevolg dat door het ontbreken van financiële ruimte er een groeiend aantal mensen rondloopt met een verslechterd zicht.

‘Om goed te kunnen leren en werken, is goed zicht heel belangrijk

Dat gaat mij aan het hart: om goed te kunnen leren en werken, is goed zicht heel belangrijk. In het verleden werden er soms brillen door de Sociale Dienst betaald, maar dit gebeurt niet meer. De kosten zijn nu volledig voor rekening van de klant. Echter, hoe noodzakelijk ook, sommige mensen kunnen deze kosten gewoonweg niet betalen.”

Schrijnend

Om op de beste manier mensen te benaderen die behoefte hebben aan oogzorg, maar dit niet kunnen betalen, ging Jurjen Tiele in gesprek met de Voedselbank Alphen e.o. en is er aansluitend een oproep gedaan aan alle cliënten van de Voedselbank. Deze oproep resulteerde in 140 aanmeldingen, zowel van kinderen als van volwassenen. “Een schrijnende constatering”, aldus Jurjen, “wij zijn blij dat wij deze mensen nu kunnen helpen. In samenwerking met onze brillenglasleverancier Shamir Nederland, krijgen zij het komende jaar een gratis oogmeting en een complete bril bij ons Vorige week hebben wij de eerste klanten al mogen ontvangen. Zij zijn erg dankbaar dat dit kan.”

Hartstikke blij

“Het geeft mij een warm gevoel dat een opticien hiervoor open staat”, is de eerste reactie van René de Jong (secretaris en medeoprichter van de Voedselbank Alphen e.o.), “de wereld verhardt en dan worden wij met zo’n vraag benaderd…

‘De noodzaak is er echt’

Prachtig! Voor het komende jaar plan ik elke vier weken maximaal vijf personen per week in. Vorige week zijn de eersten al bij Helder Opticiens langs geweest voor een oogmeting. Voor één jongen was een bril hard nodig. Hij reageerde hartstikke blij, en zijn moeder ook. Voor mensen die zich geen oogmeting en/of bril kunnen veroorloven, is dit echt een unieke mogelijkheid.”

Navolging

Ook Theo Bax (Head of Sales van brillenglasleverancier Shamir Nederland) heeft zijn handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst gezet. “Zo kunnen wij elkaar versterken. Ik was verbaasd over het grote aantal aanmeldingen: de noodzaak is er echt, voor zowel ouderen als jongeren. Als slechtziende kinderen ouder worden en een baan gaan zoeken, kunnen zij niet alles (goed) lezen en ook niet autorijden. Dit moet worden opgelost. Ook voor volwassenen, goed zicht is voor iedereen belangrijk.” Dit werd ook nog eens door Jurjen Tiele benadrukt bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst: “Het breekt echt mijn hart als ik hoor dat mensen geen oogzorg kunnen betalen. Deze unieke samenwerking is een fantastisch initiatief en ik hoop van harte dat er meer navolging komt!”