‘Alle input is welkom om Leimuiden een stukje gezonder te maken’

Nieuws
Corrie Uljee leert kinderen over bijzondere vogels. Adembenemend...
Corrie Uljee leert kinderen over bijzondere vogels. Adembenemend... (Foto: Joep Derksen)

LEIMUIDEN – Het was woensdag 31 januari een drukte van belang in en bij de kantine van S.V. Kickers ’69. Tientallen ouders met kinderen kwamen naar de ‘kick off bijeenkomst van de gezonde buurt Leimuiden’. De deelnemers konden meedenken over het gezonder inrichten van het dorp, informatie krijgen over weidevogels of gewoon lekker gaan stoeprandje gooien en luchtkussenspringen.

Door Joep Derksen

Een gezonde buurt is een buurt, waar kinderen creatief kunnen spelen en waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Maar ook een plek waar groen te vinden is en waar iedereen ontspannen kan bewegen en tot rust kan komen.  De gemeente Kaag en Braassem, S.V. Kickers ’69, T.V. Leimuiden, Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG hebben de handen ineen geslagen om Leimuiden een stuk gezonder te maken.

Kom met ideeën 

Ruben Mulder, projectleider IVN Natuureducatie licht toe: “We willen zoveel mogelijk informatie ophalen van de inwoners. Zodat zij ons vertellen wat er aangepast moet worden in de omgeving. Dat kan gaan over straten, speeltoestellen of andere zaken. Alle input is welkom.” 

Goede ideeën, die veel steun krijgen, maken kans om daadwerkelijk uitgevoerd te worden. Dus als er een groep jongeren komt, die een skatebaan wil hebben, gaan jullie dat regelen? Mulder: “We hanteren het principe, dat de meeste stemmen gelden voor de uitvoering van een plan en dan gaan we kijken of het past en mogelijk is. Een overzicht van de ideeën wordt 20 maart gepresenteerd en daarna wordt samen met de inwoners besproken wat voor een ontwerp gemaakt moet worden om het beste idee te realiseren. De bedoeling is, dat dit idee dan na de zomervakantie ook uitgevoerd wordt.”

‘Ik hoop dat deze omgeving wordt vergroend’

Intussen staan buiten de eerste kinderen al druk te springen op een springkussen. Iets verderop wordt de jongste jeugd vertelt hoe het aloude spel stoeprandje gooien gaat. De beste deelnemers kunnen uiteindelijk meedoen aan de Nationale Stoeprandcompetitie, die is opgezet om de kinderen weer te leren hoe fijn het is om je buiten te vermaken met alleen maar een bal en twee stoepranden.

In de kantine vertelt Milou Kuper namens de Stichting Gezond Natuurwandelen enthousiast over haar gezonde passie. “We organiseren wandeltochten voor ouderen, waarna alle deelnemers een kopje thee met elkaar gaan drinken. Gezelligheid staat centraal. We willen dit opzetten in Leimuiden en zoeken hiervoor vrijwillige wandelbegeleiders, die worden opgeleid.”

In het kraampje naast haar staat Corrie Uljee van de Stichting Groen Licht. Zij zet zich al jaren in voor de flora en fauna in en om Kaag en Braassem. Enthousiast laat zij weten: “Ik hoop dat deze omgeving wordt vergroend. Daarom vertel ik iets over de vogels, want deze gevederde dieren maken een belangrijk onderdeel uit van de natuur. Ze hebben heel mooie kleuren en willen vaak in de buurt van mensen zijn. Vogels hebben het enorm moeilijk; met name weidevogels zijn een dankbare prooi voor predatoren. De weidevogels zijn met 80% achteruit gegaan. Twintig jaar geleden waren er nog 90.000 gruttopaartjes; dat is nu gekelderd naar zo’n 20.000 paren. Ze hebben ontzettend veel belagers, zoals de buizerd, reiger, ooievaar, zilvermeeuw en zwarte kraai. En dan is er ook nog de veehouderij. Tegenwoordig maaien ze keurig om nesten van weidevogels heen, maar weet je wat er dan gebeurt? Groepen kraaien vliegen rond. Als ze een stukje gras zien, waar omheen gemaaid is, dan gaan al die kraaien op dat stukje gras af, want ze weten dat daar een nest zit.”

Een van de grootste bedreigingen voor de weidevogels vormt volgens Corrie Uljee de huiskat, waarvan er miljoenen exemplaren rondlopen in Nederland. “Gezamenlijk zorgen ze voor ruim 20 miljoen dode vogels per jaar, zo blijkt regelmatig uit onderzoeken. Verwilderde katten lopen overal rond, maar ook huiskatten gaan de wei in.” Haar advies: “Houd de kat ’s nachts binnen. Vooral wanneer je in de buurt van weilanden woont.”

De jeugd op het springkussen.