Bang om te vallen? ‘Juist niet in de stoel blijven zitten’

Nieuws
Naast bewegen, beleven de deelnemers ook veel plezier tijdens de valpreventiecursus. Van links naar rechts: Caroline Jansen, valpreventiecoördinator Djim Kromhout, stagiaire Luuk Smit, Karin Riko en Inge van der Vliet.
Naast bewegen, beleven de deelnemers ook veel plezier tijdens de valpreventiecursus. Van links naar rechts: Caroline Jansen, valpreventiecoördinator Djim Kromhout, stagiaire Luuk Smit, Karin Riko en Inge van der Vliet. (Foto: Marieke Roggeveen)

BENTHUIZEN/ALPHEN - In Nederland komt iedere vier minuten een 65-plusser zo ernstig ten val, dat een behandeling op de afdeling Spoedeisende Hulp nodig is. Blijven zitten in een comfortabele stoel, klinkt als de veiligste manier om niet te vallen. Het tegendeel blijkt echter waar: het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegen en het trainen van spierkracht en evenwicht de kans op een val verkleinen. Valpreventiecursussen zijn hotter dan hot. 

Door Marieke Roggeveen

“Een val gebeurt niet zomaar, maar is vaak een combinatie van meerdere oorzaken”, verklaart valpreventiecoördinator Djim Kromhout (36) van Alphen Vitaal. “Denk aan verminderde spierkracht of balans, medicijnen die duizeligheid veroorzaken, slechter zicht, of de inrichting van het huis.” De cursussen worden in de hele gemeente aangeboden en zijn inmiddels gestart in Benthuizen, Hazerswoude-Rijndijk en Alphen.

Angst om te vallen

Op de eerste bijeenkomst van de cursus ‘Verklein de kans op vallen’ in Wijkcentrum De Tas in Benthuizen, vertelt Caroline Jansen (63) uit Alphen dat ze graag wat stabieler wil worden. Haar plaatsgenoot Inge van der Vliet (73) geeft aan dat ze na een ernstige val bang is om te lopen. “Uit angst om weer te vallen, kijk ik te veel naar beneden. Ik wil deze angst overwinnen en beter leren lopen.” Ook Karin Riko (66) uit Waddinxveen is bang om te lopen na een ernstige val. “Hier wil ik wat soepeler mee om leren gaan. Ook hoop ik te horen wat de ‘beste manier’ is om te vallen.” 

‘Voor optimaal effect drie keer per dag bewegen’

Iets is meer dan niets

Tijdens een korte presentatie over de verschillende oorzaken van vallen, vertelt Kromhout dat de meeste valongevallen bij 65-plussers in en om het huis gebeuren: “46% in de woning zelf en 9% rond het huis, denk bijvoorbeeld aan losse matjes in de badkamer of aan losliggende tegels in de tuin. Daar gaan we het volgende week uitgebrfeider over hebben. Vandaag gaan we kijken naar hoe we valincidenten kunnen voorkomen. Bewegen en in beweging blijven, helpt bij het voorkomen van vallen bij ouderen. Voor een optimaal effect wordt aangeraden om drie keer per dag in beweging te komen. Dit hoeft niet lang te zijn. Je kunt starten met vijf minuten per keer en dan opbouwen naar vijftien of twintig minuten.” 

Vanuit de deelnemers komen meerdere beweegsuggesties: wandelen, fietsen, zwemmen, stofzuigen, tuinieren... “Mooie voorbeelden”, vindt de valpreventiecoördinator, “voorkom stilzitten: iets is meer dan niets, en meer is altijd beter.” Daarna is het tijd voor enkele balans- en krachtoefeningen. Geconcentreerd lopen de deelnemers wisselend op hun tenen en hakken door de zaal en doen ze met elastieken weerstandbanden spierversterkende oefeningen. Na de les vertellen ze dat de balansoefeningen heel goed voelden om te doen. “Hier gaan we thuis zeker mee verder en we kijken uit naar de volgende les.”

Alphen Vitaal biedt twee verschillende cursussen: ‘Verklein de kans op vallen (3 lessen) en ‘In Balans’ (7 lessen), die in te boeken zijn via de website www.alphenvitaal.nl. De eerstvolgende cursus ‘Verklein de kans op vallen’ start half mei. In de senioren beweegweek, van 27 mei tot en met 1 juni, start in Alphen een ‘In Balans’ cursus en wordt er samen met een fysiotherapeut een informatiebijeenkomst georganiseerd. Aanvullende informatie voor toekomstige cursussen die nog niet zijn ingepland, komt op de website. Voor vragen kan contact opgenomen worden met Djim Kromhout: d.kromhout@alphenvitaal.nl.