Gemeente wil vergroenen met ‘mensen van hier’

Nieuws
Artist's impression van vergroening op Gouweplein Boskoop.
Artist's impression van vergroening op Gouweplein Boskoop. (Foto: Peter Verkade Landschapsarchitect)

BOSKOOP – De Boskoopse dorpskern moet groener, daar zijn alle partijen het over eens. Zowel gemeente, Greenport, dorpskernwinkeliers als Dorpsoverleg zijn verenigd in een vergroeningscommissie, waar ook GGD en Boskoop Gezond aan deelnemen. Inmiddels is een lokale marktconsultatie gestart, waarbij kwekers, hoveniers, tuin- en landschapsarchitecten worden uitgenodigd om een bijdrage te leveren.

Door Morvenna Goudkade 

Gemeente Alphen aan den Rijn is initiatiefnemer van de marktconsultatie. Bedoeling is om de vergroening aan te pakken met plaatselijke partijen: “Wij zoeken lokale partners die kennis, ervaring en producten kunnen bieden om de vergroening mogelijk te maken.” De gemeente laat weten serieus werk te willen maken van een groene dorpskern. “Zeg je Boskoop, zeg je groen, maar in het centrum is dat te weinig aanwezig.” Wethouder Anouk Noordermeer heeft zowel de Greenport Boskoop als aanbestedingen in haar portefeuille. “Wij willen, binnen de kaders van het gemeentelijk aanbestedingsbeleid, kijken wat mogelijk is om lokaal aan te besteden. Wij willen juist de kennis en kunde van mensen ‘van hier’ benutten en hier een groen collectief mee vormen.” Hoe logisch dat ook klinkt, het gaat niet altijd op die manier. Afgelopen jaar vielen op het ITC Hazerswoude/Boskoop aldaar gevestigde groenbedrijven buiten de boot. Noordermeer was daar niet blij mee. 

Kansenkaart voor vergroening

Inmiddels heeft de gemeente een ‘kansenkaart’ voor de vergroening van de Boskoopse dorpskern laten maken. Het in Boskoop gevestigde bureau Peter Verkade Landschapsarchitect heeft daarbij de mogelijkheden in kaart gebracht en door middel van artist’s impressions ook in beeld gebracht. Er worden informatieavonden gehouden, waar de voortgang wordt besproken. Sander Jongejan, voorzitter van de Dorpskernwinkeliers, was bij een recente bijeenkomst. Hij juicht de plannen toe. “Het is goed dat er nu echt iets gaat gebeuren. Vergroening moet voorop lopen. Als dorp is groen ons visitekaartje.”Je moet onderscheidend zijn, vindt Jongejan. “Als wereldberoemd sierteeltcentrum trekken wij ook een toeristisch publiek. Dan moet je als dorp dat groen ook uitstralen. En groen is ook belangrijk voor gezondheid en leefbaarheid. Denk aan hittestress: zo’n kaal plein is niet wat je wilt.” Hij hoopt op een dorpscentrum dat meteen de etalage is voor de Boskoopse sierteelt. “Met de beplanting kan je het verhaal van Boskoop vertellen. Storytelling? Jazeker, laat maar zien dat verhaal van de kweker en van de plant. Misschien met QR-codes die je kan scannen en dat je dan een filmpje ziet van de kweker op zijn land die vertelt naar welke plant je kijkt.” Helma van der Louw, initiatiefneemster van een ambitieus plan om Boskoop een metamorfose te geven, is ook enthousiast. “Het is de bedoeling dat het vergroeningsplan in juni of juli als raadsvoorstel wordt aangeboden. Ik zal er natuurlijk wel op letten dat dit voorstel goed geïntegreerd wordt in mijn eigen initiatiefvoorstel voor Boskoop.” Haar plan is inmiddels als hamerstuk vastgesteld tijdens de raadsvergadering van 25 april. “Er zijn nog wel wensen en bedenkingen, maar we kunnen verder.” Info marktconsultatie: rkervezee@alphenaandenrijn.nl

Gouweplein zoals het er nu uitziet.