Alphense voetballer Goran droomt van Deaflympisch goud in Brazilië

Sport
Goran in actie tegen Duitsland. Hij droomt van een gouden plak in Brazilië.
Goran in actie tegen Duitsland. Hij droomt van een gouden plak in Brazilië. (Foto: Jan-Willem Herweijer)

ALPHEN - Alphenaar Goran Trajanov (32) ziet zijn grote droom uitkomen: op donderdag 28 april vertrekt hij naar Brazilië om voor Nederland deel te nemen aan de Deaflympics. Goran is selectiespeler voor het Nederlands Dovenelftal en gaat samen met zijn team de strijd aan voor olympisch goud. In Brazilië doen ruim 3.000 sporters in verschillende categorieën. Goran is slechthorend. Ook alle andere deelnemers hebben een auditieve beperking.

De Deaflympics is een van de oudste sportevenementen ter wereld: de eerste editie was in 1924 in Parijs. Dat is dus veel eerder dan de Paralympics die pas sinds 1960 plaatshebben. De Deaflympics zijn erkend door het IOC, maar in Nederland is het nog steeds zoeken naar erkenning.

Lange tijd was het onzeker of deelname aan het evenement mogelijk was. Eerst was daar de coronapandemie, waardoor de spelen waren uitgesteld. Dit jaar konden de atleten weer aan de slag en na kwalificatiewedstrijden, onder meer tegen Zweden en Duitsland konden ze zich opmaken voor Brazilië. Toen kwam echter de volgende teleurstelling. Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond (KNDSB) gaf aan dat er onvoldoende financiële middelen waren om het te laten afreizen. De KNDSB krijgt geen namelijk subsidie. Het IOC/NSF verleent wel steun aan de Paralympics maar helaas niet aan de Deaflympics.

Virgil van Dijk

Na het ‘nee’ van het bestuur riepen spelers en staf dat zij het dan wel zelf zouden oppakken. “Er zijn vervolgens sponsors gezocht en gevonden. De aanvoerder van het Nederlands elftal, Virgil van Dijk, stelde zijn wedstrijdshirt van de Engelse bekerfinale beschikbaar en er kwam landelijke aandacht in de media”, vertelt Gorans huisgenoot Jan-Willem Herweijer, die namens Goran het woord voert.

Het fluitje van de scheidsrechter hoort Goran prima

 ”Gorans werkgever, bakkerij Visser uit Alphen is één van de sponsoren. Dat zorgde binnen no-time voor een definitief ‘ja’. In de aanloop naar de Spelen zijn nu wekelijks oefenwedstrijden. Onlangs nog trainde het team in Almelo op het veld van Heracles. Op 17 april was de ‘uitzwaaiwedstrijd in Friesland.”

Goran is enthousiast. “Hij is gek van voetbal; Ddat heeft hij van thuis meegekregen. Hij is geboren in Noord-Macedonië waar zijn vader al in het Nationaal Elftal van Macedonië speelde. Ruim 12 jaar geleden is Goran naar Nederland geëmigreerd en sinds 7 jaar woont hij in Alphen aan den Rijn. En natuurlijk wilde hij ook in Nederland voetballen. Maar lang niet alle clubs hadden begrip voor zijn handicap. Na enkele jaren te hebben gespeeld voor Alphia is hij sinds een paar jaar actief bij Alphense Boys. Ook daar was het even wennen voor medespelers en coach. Hoewel Goran met zijn gehoorapparaten best wel wat kan horen, heeft schreeuwen weinig zin. Een ander belangrijk zintuig is echter wel sterk ontwikkeld: hij kijkt en kijkt en voelt aan. En ja, het fluitje van de scheidsrechter hoort Goran prima.”

Vlaggetje

In Brazilië zijn veel dingen anders dan in een ‘normale’ voetbalwedstrijd. “Zo hebben de scheidsrechters behalve de fluit ook een vlaggetje. En op het veld is het opmerkelijk rustig. Verwacht vanaf de tribune geen spreekkoren maar wapperende handen als applaus. In de aanloop naar de kwartfinale treft Nederland Iran, gastland Brazilië, Kameroen en Italië. Het is een pittige, maar niet onmogelijke loting. En als straks, voorafgaand aan elke wedstrijd ook het Nederlandse volkslied klinkt, ‘zingt’ Goran mee, in gebarentaal, net als de andere spelers van het Nederlands Dovenelftal: trots om Nederland te vertegenwoordigen in Brazilië.”