Op de plek van het toekomstige mountainbikeparcours Hildamroute, aan de westzijde van het Bentwoud, vlnr Gert-Jan Schotanus, Frank Vergeer en Martin Eelderink.
Op de plek van het toekomstige mountainbikeparcours Hildamroute, aan de westzijde van het Bentwoud, vlnr Gert-Jan Schotanus, Frank Vergeer en Martin Eelderink. (Foto: Morvenna Goudkade)

Groen licht voor mountainbikeparcours Bentwoud

Sport

REGIO – Goed nieuws voor mountainbikers in de regio: er is definitief groen licht voor een mountainbikeroute in het Bentwoud. Het recreatiebos, tussen Boskoop, Waddinxveen, Benthuizen en Zoetermeer, krijgt een familieparcours: de Hildamroute. Verwachting is dat liefhebbers uit de hele omtrek gebruik gaan maken van het nieuwe mountainbikeparcours.

Morvenna Goudkade 

Het parcours is een burgerinitiatief van mountainbikers uit de omgeving van het Bentwoud. Sinds 2020 is aan de plannen gewerkt en zijn er vele gesprekken geweest. Recent is de Stichting MTB Bentwoud-Hildamroute opgericht. Voorzitter Martin Eelderink (49) uit Waddinxveen en secretaris Frank Vergeer (61) uit Boskoop behoren tot bestuursleden. “Wij hebben groen licht gekregen van het Gebruikersplatform Bentwoud, waarin allerlei partijen vertegenwoordigd zijn”, vertelt Eelderink. “Eind van het jaar starten we de aanleg van het parcours.”

‘Familieparcours met uitdaging’

Gert-Jan Schotanus (50), wethouder sport bij de gemeente Alphen, is positief over de plannen. “Het voegt echt iets toe aan het Bentwoud als recreatiegebied”, vindt Schotanus. Het is niet zo dat Alphen het parcours gaat betalen: “Wij steunen en faciliteren. En willen partijen verbinden.”

Mountainbiken is een vorm van wielersport, waarbij door ruig terrein wordt gereden, op een speciaal ontworpen fiets. Daarbij spelen allerlei technieken en behendigheid een grote rol. Er zijn parcoursen voor gevorderden, behalve zogeheten familieparcoursen, waar ook kinderen en beginners terecht kunnen. Wielersport is in Nederland populairder dan ooit: sinds corona is de verkoop van fietsen enorm toegenomen, inclusief mountainbikes. 

Het parcours in het Bentwoud, de Hildamroute, komt aan de westzijde, vlakbij Parkeerterrein Bentwoud West. Er is daar een treinviaduct met hellingen, er zijn watertjes, maar er is ook verloedering. “Een verloren stuk land, waar nog geen andere recreatie is, de natuurwaarde is er laag, momenteel is er sprake van zwerfvuil en ongewenst gebruik. We willen dit terrein meteen een upgrade geven”, zegt Eelderink. 

De naam Hildamroute blijkt te verwijzen naar de toenmalige Hildam met schutsluis. De Hildam was zeer belangrijk voor de scheepvaart, die normaal aangewezen was op Gouda en bood een alternatieve route van Rotterdam naar Amsterdam, via de Rotte. Gouda was echter niet blij met het mislopen van tolinkomsten. In 1492 reden gewapende Gouwenaren ’s nachts naar de Hildam en vernielden de schutsluis. “Een spannend verhaal over een historische gebeurtenis op deze plek”, vindt Vergeer. “We gaan dit gebruiken voor educatie, door op het parcours onderdelen namen te geven uit deze geschiedenis. Denk aan een bruggetje dat de naam ‘tolpoort’ krijgt.” Schotanus ziet ook veel kansen voor sporteducatie. “Buurtsportcoaches van Alphen Vitaal kunnen hier aan de slag met kinderen en jongeren.”

Het drietal is blij met de komst van het familieparcours, want dat is er nog niet in de omgeving. In Zoetermeer en Bergschenhoek zijn wel mountainbike-trails, maar die zijn vooral bestemd voor geoefende mtb’ers. “Wij willen een laagdrempelig parcours, maar wel met genoeg sportieve uitdaging”, zegt Vergeer. Schotanus ziet een grote doelgroep in de wijde omtrek: “Ook de rit naar het Bentwoud kan steeds vaker op de fiets, door de verdere ontwikkeling van snelfietspaden in de regio.”

De financiering is nog wel een uitdaging. Het benodigde geld kan niet volledig via subsidies en publieke middelen verworven worden, zeggen Eelderink en Vergeer. “We zoeken daarom ook sponsoren, bedrijven en belanghebbenden die het initiatief een warm hart toedragen, bijvoorbeeld omdat ze er zelf ook graag gebruik van willen maken. Op onze website MTB Bentwoud zijn we een crowdfunding gestart.”

Martin Eelderink (li) en Frank Vergeer nemen alvast een hellinkje.
Ook de Alphense wethouder Gert-Jan Schotanus pakt graag de mountainbike
Impressie mountainbikeparcours Hildamroute.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Metamorfose Reghthuysplein Nieuws 27 sep, 12:24
Afbeelding
Nieuwe vaccinatieronde Covid-19 loopt soepel op locatie Nieuwe Sloot Nieuws 27 sep, 09:00
Afbeelding
Start bouw van Nieuw Rein fase 2 Nieuws 26 sep, 16:51
Afbeelding
Oud-Boskoop staat er gekleurd op Nieuws 26 sep, 14:10
Afbeelding
Saman Amini’s Integratieplan in Castellum Cultuur 26 sep, 12:30
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 26 sep, 12:26
Afbeelding
Peter uit Aarlanderveen wint 147.000 euro Nieuws 26 sep, 11:52
Afbeelding
Diaconale middag als voorproefje van de Internationale dag van de Armoede Nieuws 26 sep, 11:17
Afbeelding
Vrijwilliger bij Repair Café: ‘Het is een uitdaging om dingen te repareren’ Nieuws 26 sep, 10:46
Afbeelding
Boskoopse Braderie ondanks wisselvallig weer drukbezocht Nieuws 26 sep, 10:26
Afbeelding
‘Wethouder Schotanus opent calorieëntrap bij Aquarijn’ Nieuws 23 sep, 16:12
Afbeelding
Diverse activiteiten in Wijkcentrum Swaenswijk Cultuur 23 sep, 16:01
Afbeelding
Zelfbewoningsplicht in Alphen is ingevoerd Nieuws 23 sep, 15:21
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief