Teus de Kruyf: ‘Ik doe graag iets terug voor de maatschappij’

Sport
In de boksschool van Teus de Kruyf is er voor iedereen een plek om te trainen, ook voor mensen met Parkinson.
In de boksschool van Teus de Kruyf is er voor iedereen een plek om te trainen, ook voor mensen met Parkinson. (Foto: Robbert Roos)

ALPHEN - Boksen is niet alleen een leuke sport om soepel en gezond te blijven; het vermindert ook de verschijnselen van Parkinson en kan het verergeringsproces hiervan vertragen. Sinds enkele maanden kunnen mensen die zijn gediagnostiseerd met deze ziekte speciale Parkinson Bokslessen volgen onder begeleiding van gecertificeerde sporttrainers bij het Teus de Kruyf Institute in Alphen. “Ik doe graag iets terug voor de maatschappij.”

Robbert Roos

Teus de Kruyf (62), oprichter en naamgever van de gelijknamige boksschool, is 24 uur per dag, zeven dagen in de week vol passie met zijn sport bezig. “Ik denk altijd na hoe het anders of beter kan, en loop graag voorop als het gaat om vernieuwingen binnen de sport.” Zo is er voor iedereen die graag wil boksen een plek in de Alphense boksschool. Van beginners tot wedstrijdboksers, en van jong tot oud. En sinds dit jaar dus ook voor mensen met Parkinson. “Toen ik van de Nederlandse Boksbond hoorde over het positieve effect van boksen op de ziekte Parkinson besloot ik direct om hier in mijn eigen school ook iets mee te doen.”

Speciale cursus

Teus volgde een speciale opleiding en mag zich inmiddels gecertificeerd sporttrainer voor Parkinsonpatiënten noemen. “Wanneer je de ziekte Parkinson krijgt, wordt je wereldje steeds meer beperkt”, legt Teus uit. “Volgens wetenschappers maak je tijdens het boksen en dansen een stofje aan in je hersenen die de verschijnselen van Parkinson beperkt en het verergeringsproces vertraagt.” Om er direct aan toe te voegen; “Dat geldt overigens ook voor andere aandoeningen zoals ALS, Alzheimer en reuma.”

‘Veiligheid staat bij ons altijd voorop’

Sociaal contact 

De speciale lessen zijn op maandag en woensdagmorgen van 10.30 tot 11.30 uur. Inmiddels bestaat de Parkinson boksgroep uit zo’n zeven personen. Teus benadrukt dat er tijdens de lessen niet echt wordt gevochten zoals in een normale bokswedstrijd. “We maken wel dezelfde bewegingen, maar stoten alleen op de handschoen en niet op het hoofd of lichaam. Veiligheid staat bij ons altijd voorop.” Zo wordt er bij sommige deelnemers een stoel achter hen gezet. Mocht de persoon in kwestie uit balans raken, dan kan hij of zij direct gaan zitten om te voorkomen dat ze vallen. “Niet alleen het sportieve deel van de bokslessen is van groot belang, ook het sociale contact onderling speelt een belangrijke rol”, legt Teus uit. “Ik krijg hier mensen binnen die nog nooit hebben gesport en, mede door hun diagnose, soms onzeker zijn over zichzelf. Je merkt dat het erg goed is als deze mensen lekker met zichzelf aan de slag gaan en lotgenoten ontmoeten. Daar leven ze enorm van op.” Bij binnenkomst vraag Teus altijd even hoe iemands dag of week is geweest. “Soms heeft iemand even een dip en lukt het trainen niet. Dat is geen enkel probleem. Dan ga je lekker aan de kant zitten met een kopje koffie en kijk je naar de anderen. Iedereen kan meedoen, op je eigen manier.”  

Mensen die geïnteresseerd zijn in de lessen en eens willen proberen of het ook iets voor hen kan zijn nodigt Teus van harte uit om contact op te nemen of gezellig langs te komen. “Je kunt bellen met 06-25563262 voor meer informatie of een gratis proefles.” De boksschool is gevestigd aan de Gouwekade 15a in Alphen aan den Rijn.