Vrijwilligerswerk in beeld

Algemeen
Patricia Almeda da Silva Barendrecht van Road of Hope.
Patricia Almeda da Silva Barendrecht van Road of Hope. (Foto: Kitty de Jong)

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt en de stad. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West. Deze week het verhaal van Patricia Almeda da Silva Barendrecht. Zij is vrijwilliger bij Road of Hope.

Nettie Sterrenburg

In januari 2014 kwam ik van Brazilië naar Nederland voor mijn masterstudie aan de UVA; International Development Studies. Ik deed onderzoek naar vluchtelingen in Jordanië. In mei van dat jaar ontmoette ik mijn man. Ik ben in Nederland gebleven voor de liefde. In 2016 heb ik Road of Hope opgericht. Een stichting die een tijdje naast vluchtelingen meeloopt op hun reis naar integratie.

Integreren

Integreren in een nieuw land is een moeilijk en vaak zenuwslopend proces. In je thuisland weet je hoe de wereld om je heen functioneert, heb je gewerkt, gezorgd, geleefd. Je hebt ervaren hoe jouw thuisland in een onstabiele, soms oorlogssituatie is geraakt en bent gevlucht. Al je zekerheden achter je gelaten. In je nieuwe gastland weet je niets. Dat zorgt voor veel stress en onzekerheid. 

Betekenis geven

Bij Road of Hope leren we vluchtelingen hoe ze in hun nieuwe wereld weer onafhankelijk voor zichzelf kunnen zorgen. We bezoeken mensen en gaan samen aan de slag. We staan naast elkaar, leren mensen echt kennen, hebben begrip voor hun lastige situatie en moedigen hen aan. “We ontdekken samen wat je nodig hebt om de hindernissen die je tegenkomt het hoofd te bieden. Wat wil je veranderen en leren om je thuis te gaan voelen en met vertrouwen in jezelf en je medemens een zelfstandig bestaan op te bouwen. We geven Nederlandse taallessen en doen alle projecten met deze visie.”

Zelfvertrouwen

Een brug tussen verschillende werkelijkheden en wereldbeelden. “De ontwikkeling van afhankelijke, onzekere mensen naar onafhankelijke mensen met zelfvertrouwen maakt me gelukkig. Een groepje vrouwen heeft kookworkshops gegeven aan een groep mannen uit het bedrijfsleven. Ze leerden de mannen een paar fijne recepten en kooktechnieken. De vrouwen hadden de touwtjes strak in handen. Zij gaven de opdrachten en brachten hun vaardigheden met plezier over aan de cursisten. De trots en het zelfvertrouwen die dat geeft zorgt voor volgende stappen. Catering, aan de slag als vrijwilliger, opleiding, werk of een eigen bedrijfje. Als mensen onze stichting loslaten blijven we vrienden. Het klinkt misschien simpel maar het is een enorm krachtige werkwijze.”

“In een Braziliaanse favela gaf ik als vrijwilliger les aan kinderen. Iets doen voor een ander zonder dat daar geld tegenover staat is werk dat je kiest, dat je belangrijk vindt, leuk om te doen of omdat je wilt bijdragen aan het oplossen van een probleem. De motivatie voor het vrijwilligerswerk voor Road of Hope is voor mij dezelfde als ooit in de favela. De visie van waaruit we werken is uniek en werkt goed. Dat zorgt ervoor dat ik dit werk blijf doen.” 

Vrijwilligers gezocht

We zoeken nog vrijwilligers die samen met ons Road of Hope laten draaien. Iemand die handig is met Sociale Media en onze activiteiten en verhalen wil delen. Iemand die de administratie kan doen en een fondsenwerver die samen met ons de fondsen kan aanschrijven om onze activiteiten te financieren. Wij zijn dankbaar voor vrijwilligers die hun tijd en vaardigheden inzetten om hoop te geven aan de reis van vluchtelingen die zo ver van huis zijn. 

Road of Hope is gevestigd in de Ru Pare community www.roadofhope.org, Chris lebeaustraat 4. Tel. 06 85296828.

Ook aan de slag als vrijwilliger? Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel voor een persoonlijk gesprek In Nieuw West: 06-34030720.