Werkruimte voor kunstenaars in Broedplaats Lycka

Algemeen
In de plint van deze woontoren huist tegenwoordig Broedplaats Lycka.
In de plint van deze woontoren huist tegenwoordig Broedplaats Lycka. (Foto: gemeente Amsterdam)

NIEUW-WEST - In de plint van de nieuwe woontoren Lycka, aan de Zaventemweg, is een broedplaats geopend. Broedplaats Lycka biedt de komende twintig jaar zeven werkruimtes voor dertien kunstenaars en/of creatieve ondernemers en huisvest tevens een buurtkamer, waar bewoners van Sloterdijk kunnen samenkomen en hun eigen programma’s kunnen uitvoeren.

“Het is uniek dat een broedplaats een huurcontract krijgt voor een lange termijn als 20 jaar in een ontwikkelgebied” vindt Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur. “Dat betekent dat broedplaats Lycka een cruciale rol gaat spelen in de transformatie van Sloterdijk van kantoorgebied naar een aantrekkelijke, levendige wijk waar gewoond en gerecreëerd wordt.”

Locatie

Iets waar Ronald Mauer, stadsdeelbestuurder Nieuw-West, zich graag bij aansluit. “Nieuw-West heeft een krachtige traditie rond broedplaatsen. Ook op deze locatie in Sloterdijk geloof ik in de kruisbestuiving tussen kunstenaars, ondernemers en bewoners. Dat versterkt elkaar. Lycka betekent ‘geluk’ in het Zweeds. Ik wens de broedplaats veel succes en heb er veel vertrouwen. Het gaat vast en zeker de leefbaarheid in de omgeving versterken.” 

De woontoren is ontwikkeld door woningcorporatie Eigen Haard. In de woontoren zijn 118 sociale huurwoningen gerealiseerd, waaronder 28 jongerenwoningen speciaal voor jonge CAWA kunstenaars, geworven door Urban Resort. Meerdere talenten en toptoetsers vinden hier sinds oktober hun onderkomen, zoals Gianine Strang, Matthijs Vuijck, Esra Çöpür en Alessio Reedijk. Met hulp van financiering vanuit het stadsdeel Nieuw-West, heeft Urban Resort vooruitlopend op de oplevering van Lycka, de afgelopen 2 jaar al een start kunnen maken met de buurtkamer in de Tuin van Bret.

Opening

Wanneer de RIVM-maatregelen het toestaan, komt er in 2022 een opening voor alle bewoners. Wel is er een activiteitencommissie opgericht met betrokken bewoners van de verschillende bewonersgroepen in Sloterdijk. Zij gaan in de toekomst activiteiten organiseren op het gebied van sport, culinair/ontmoeting, sociaal en cultuur. Ook is het de bedoeling dat er laagdrempelig contact is met buurtteam en de wijkagent, bijvoorbeeld door inloopspreekuren. De buurtkamer is de komende weken op bepaalde momenten open voor gebruik, binnen de huidige maatregelen.