Willeke en Ton Bouwer: “Bedankt lieve klanten en wie weet zien we elkaar nog eens."
Willeke en Ton Bouwer: “Bedankt lieve klanten en wie weet zien we elkaar nog eens." (Foto: privé)

Wereldberoemde zaak gaat sluiten: Dáág Verona Gelati (1974-2022)

Algemeen

NIEUW-WEST - Natuurlijk wisten ze dat het er ooit van zou komen. En na bijna vijftig jaar is het ook niet geheel onverwacht. Toch was het geen makkelijke beslissing voor Willeke en Ton Brouwer. Verona Gelati, de wereldberoemde zaak aan Tussen Meer voor ijs, snacks, tosti’s uitsmijters en friet, sluit na deze maand voorgoed de deuren. Een terugblik met een snik. “Ja, soms huilen we even met de klanten mee.”

Shirley Brandeis

De vaste klanten, en dat zijn er heel wat, kregen het als eerste te horen. Aan de toonbank, na een bestelling van een bolletje, patatje of iets. “We stoppen in vakantietijd. Je wilt niet dat mensen terugkomen en dan opeens merken dat we weg zijn,” zegt Willeke. En ja, de boodschap viel de meesten rauw op het dak. Er vloeiden tranen. “Soms ook bij ons.” Gisteren nog kreeg ze van een achtjarige een dikke knuffel, en twee orchideeën. En dat is helemaal niet raar als je weet dat Verona Gelati niet zomaar een ijs-/snackzaak in de buurt is. Het was de winkel waar Ton en Willeke waren. Waar je een praatje maakte. Lief en leed kon delen. Tientallen jaren lang soms. “We hebben de kinderen van kinderen hier aan de toonbank gehad. En nu de kinderen van die kinderen ook weer. Dan hoorde je zo’n grote vent zeggen tegen zijn kind: hier haalde papa vroeger ook al een ijsje.”

Elke dag

Ton groeide op in een banketbakkerij aan het Krugerplein. Willeke bracht haar jeugd ook in zoete sferen door, op pannenkoekenboerderij Meerzicht in het Amsterdamse Bos. De liefde haalde haar naar de ijssalon in Osdorp, waar de toen nog jonge Ton samen met zijn vader in 1974 de zaak van Ter Beek overnam; later dus Verona genaamd. “Als je ijs zegt, zeg je Italië. We vonden het toen een passende naam.” Dat de brug in het toenmalige logo later het bekende bouwwerk in Venetië bleek te zijn, mocht de pret niet drukken. De familie hield er een leuke anekdote aan over. Sindsdien is het elke dag ijs, ijs en nog eens ijs. “We eten het elke dag, ja.” Logisch, want de vakmensen moeten weten wat ze verkopen en daarnaast: “We zijn dol op ijs. Vooral ons ijs.”

Echt banaan!

Ambachtelijk gemaakt ijs is dat, van vers fruit, en met de lekkerste slagroom, gemaakt van verse room van de melkboer. En dat geheel levert een intense smaakbeleving op. “We horen het mensen hier regelmatig uitroepen: het smaakt écht naar… banaan bijvoorbeeld!” Chocolade- en aardbeismaak zijn nog steeds de favorieten, al is er natuurlijk wel wat veranderd in alle jaren. Zo was lang geleden Fruittellasmaak opeens helemaal in en kijkt niemand vandaag de dag meer op van smurfenijs of ijs met Red Bullsmaak, van ijs met Oreo-koekjessmaak of dat van Kinder Bueno.

Kerstijstaarten

Nergens lekkerder dan bij Verona, roept menig recensent op de Facebookpagina (met als overtreffende trap: ‘Ton for president’). Vooral na de verschillende lockdowns door corona klonk het daar en bij de toonbank: gelukkig, jullie zijn weer open. “Het is echt een ontmoetingsplek voor de buurt,” leggen dochter Jennifer en zoon Mike uit. Zij groeiden op tussen de ijsjes en denken graag terug aan hun eerste bijbaantje achter de ouderlijke toonbank. Hun partners Ralph en Donald sprongen met Kerst altijd bij, als de alom bekende Kerstijstaarten massaal werden besteld. Willeke zucht. “Dát hoor ik nu bijna elke dag. Hoe moet dat nu met Kerst?” Maar zij en Ton weten het zeker. Met Kerst puffen ze dit jaar niet na van het keiharde werken. Van dagelijks twaalf uur op de been zijn, inclusief schoonmaken na sluitingstijd. De keus is gemaakt en het is goed zo. Ton: “We hebben altijd zo’n eer van ons werk gehad. Daar kunnen we nog lang op teren.”

Nog steeds elke dag

Hun eigen ijs, maar vooral de klanten zullen ze missen. En ook Timo, de huidige medewerker, en al die andere medewerkers door de jaren heen, waardoor ze bijna vijftig jaar de winkel konden runnen. Het leven gaat door. Ook zonder Verona. Maar niet zonder ijs. Elke dag komt er nog een bolletje of wat op tafel in huize Brouwer.

Hou www.verona-gelati.nl en www.facebook.com/VeronaGelati in de gaten voor mooie afscheidsacties. Nog een keertje (of vaker) langskomen voor wat lekkers? Verona Gelati zit aan Tussen Meer 331 in Osdorp. Tel.: 020 410 04 60. Openingstijden tot en met 31 juli: dinsdag t/m zaterdag 12.00 - 22.00 uur, zondag 13.00 - 22.00 uur.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Algemeen 6 aug, 10:14
Afbeelding
Steekincident Langswater Algemeen 5 aug, 14:40
Afbeelding
Kasterleepark podium voor de Zomertafel Algemeen 5 aug, 13:12
Afbeelding
De Plantijn wordt levendige stadsbuurt Algemeen 4 aug, 14:05
Afbeelding
Provincies varen voor het eerst mee met botenparade Pride Amsterdam Algemeen 4 aug, 12:46
Afbeelding
C’mon C’mon draait bij Oxville Cinema Algemeen 4 aug, 09:51
Afbeelding
Amsterdam Open Golf niet alleen voor pensionado’s Algemeen 3 aug, 16:19
Afbeelding
Rana en Joud zijn vrijwilligers bij Cybersoek Algemeen 3 aug, 09:39
Afbeelding
Politietips voor het voorkomen van inbraak op vakantie Algemeen 2 aug, 11:15
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Amsterdam Sand Sculpture Festival vertelt mooie verhalen over de Oeverlanden Algemeen 2 aug, 07:49
Afbeelding
Tip voor dagje uit: Stoomgemaal Halfweg draait aankomend weekend onder stoom Algemeen 1 aug, 11:02
Afbeelding
Amsterdam is begonnen met vaccineren tegen apenpokken Algemeen 1 aug, 10:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief