Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Het wordt betaald parkeren in Nieuw-West

Algemeen

NIEUW-WEST - De gemeente Amsterdam is van plan om betaald parkeren vanaf 2024 uit te breiden in bijna heel Nieuw-West. Bewoners hebben aangegeven dat de parkeerdrukte in verschillende buurten flink is. Ook uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er een toenemende parkeerdrukte in buurten is. Daardoor ontstaat overlast en moeten bewoners en hun bezoek vaak lang zoeken naar een vrije plek.

Vanaf maandag 20 november tot en met 20 januari 2023 kan er via: amsterdam.nl/inspraak worden gereageerd op het voorstel. kunt u reageren op het plan via amsterdam.nl/inspraak.

Gratis

In veel buurten in Nieuw-West is parkeren nu gratis. Daarom parkeren er vaak mensen die niet in de buurt wonen of werken. Zij nemen bijvoorbeeld het openbaar vervoer naar de stad of parkeren gratis in de buurten tijdens evenementen. Daarnaast worden in het stadsdeel veel nieuwe woningen gebouwd en wordt het steeds drukker. Als er alleen betaald parkeren wordt ingevoerd in de buurten waar nu veel parkeerdrukte is, gaan mensen parkeren in de buurten waar dat nog gratis kan. Dan ontstaat in deze buurten parkeerdrukte en overlast.

Betaald parkeren wordt ingevoerd in Sloterdijk II, Osdorp, Ookmeer, Nieuw-Sloten, De Aker, De Punt en rond de sportvelden van Eendracht. De blauwe zones in Slotermeer, Osdorp, Park Haagseweg, Pieter Calandlaan en Tussen Meer worden gestopt en vervangen door betaald parkeren .Voor alle uitbreidingsgebieden gaat het tarief van 1,60 euro per uur gelden. Voor alle gebieden gaat het betaald parkeren gelden van 9.00 uur tot 19.00 uur van maandag tot en met zaterdag behalve voor de parkeerplaatsen rondom de sportvelden van Eendracht, Ookmeer, Sloten, Sloterdijk II en bedrijvencentrum Osdorp. Daar gaat het betaald parkeren alleen gelden op doordeweekse dagen van 09.00 uur tot 19.00 uur.

Parkeervergunning

Bewoners komen in heel Nieuw-West in aanmerking voor maximaal twee parkeervergunningen. Net als in de rest van Amsterdam krijgen bewoners van nieuwbouwprojecten geen parkeervergunning. Het aantal stallingsplaatsen op eigen terrein, bijvoorbeeld een parkeerplaats in een garage of parkeerplaats op de oprit, waarover een bewoner beschikt, wordt afgetrokken van het aantal vergunningen dat een huishouden maximaal kan krijgen. Voor alle gebieden waar betaald parkeren wordt ingevoerd gaat een eerste bewonersvergunning 35,45 euro per zes maanden kosten en een tweede bewonersvergunning 88,63 euro per zes maanden. Voor alle gebieden waar betaald parkeren wordt ingevoerd kunnen bewoners een bezoekersvergunning aanvragen. Daarmee krijgt bezoek 65 procent korting op het geldende uurtarief, maximaal 150 uur per kwartaal. Dit betekent dat bezoekers van bewoners niet 1,60 euro betalen maar 56 cent per uur. Na 19.00 uur en op zondag is parkeren gratis. Bewoners die mantelzorg krijgen, kunnen een mantelzorgvergunning aanvragen. Deze kost 17,73 euro per zes maanden.

Schriftelijke reacties kunnen onder vermelding van: ‘Inspraakreactie beleidsvoornemen invoeren betaald parkeren Nieuw-West’ worden gericht aan: Gemeente Amsterdam, t.a.v. Verkeer en Openbare ruimte, W. Smits, Postbus 95089, 1090 HB Amsterdam. 

Alle inspraakreacties worden verwerkt in een Nota van Beantwoording. Samen met het definitieve voorstel wordt deze Nota aan de gemeenteraad voorgelegd, naar verwachting voor de zomer van 2023. De gemeenteraad neemt er dan een besluit over. Iedereen die een reactie heeft gegeven krijgt bericht wat hiermee is gebeurd, als de contactgegevens bekend zijn.

Voor meer informatie of vragen: tel 14020 of inspraak.parkeren@amsterdam.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Herstel eilanden voor bedreigde diersoorten Algemeen 1 dec, 14:12
Afbeelding
Osdorpse brug genoemd naar bierbrouwer Willem Hovy Algemeen 1 dec, 10:22
Afbeelding
Bewoners krijgen nog geen ontheffing bij afsluiting Sloterweg en Laan van Vlaanderen Algemeen 1 dec, 08:18
Afbeelding
Stadsloket Nieuw-West verhuisd naar Osdorpplein 946 Algemeen 30 nov, 13:45
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema de Vlugt Algemeen 30 nov, 08:40
Afbeelding
Deze mooie plannen gaan de buurt mooier maken Algemeen 30 nov, 08:36
Afbeelding
Vrienden van de Sloterplas wijzen plannen Meervaart in het water van de hand Algemeen 29 nov, 12:01
Afbeelding
Nieuw systeem sociale huur per januari 2023: zo werkt het Huis 29 nov, 11:51
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Combiwel Buurtwerk zorgt voor verbinding in de wijk Algemeen 28 nov, 15:04
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Farid Ghannam treedt op bij Taste of Nieuw-West Algemeen 28 nov, 10:49
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief