Dagelijks bestuurders stadsdeel Nieuw-West blikken terug en kijken vooruit

Algemeen
Dagelijks bestuurders Sandra Doevendans, Emre Ünve en Nazmi Türkkol.
Dagelijks bestuurders Sandra Doevendans, Emre Ünve en Nazmi Türkkol. (Foto: Tom Feenstra, gemeente Amsterdam)

NIEUW-WEST - Aan het begin van het nieuwe jaar blikken we terug en kijken we vooruit met de dagelijks bestuurders van ons stadsdeel. We willen weten wat voor Sandra Doevendans, Nazmi Türkkol en Emre Ünver de mooiste en moeilijkste momenten van 2022 waren. Waar ze in 2023 naar uitkijken en waar ze onder andere mee aan de slag gaan. En we vragen of ze voor zichzelf nog goede voornemens hebben. Het grote interview eindigt met een boodschap voor iedereen in Nieuw-West.

Shirley Brandeis

Hoe kijken jullie terug op 2022?

Emre Ünver, sinds 2018 stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West, begon in juni van het afgelopen jaar aan zijn tweede periode. Opgelucht was hij, omdat het erop leek dat de periode van coronalockdowns voorbij was. “Daardoor konden we weer écht samen zijn, samen werken aan Nieuw-West en de bewoners verder helpen.” Collega-bestuurder Sandra Doevendans was nieuw in het dagelijks bestuur. Voor haar was het sinds haar aanstelling “het jaar van het me verdiepen in vele onderwerpen en het jaar van bijzondere ontmoetingen met krachtige bewoners en ondernemers.” Ook collega-bestuurder Nazmi Türkkol ging op 23 juni 2022 “met trots” aan de slag. Het was voor hem, na 29 jaar werkzaam te zijn geweest als sociaal advocaat, een periode van zich verdiepen in politieke processen en zijn portefeuilles, waaronder ‘verkeer, vervoer en luchtkwaliteit’ en ‘openbare ruimte en groen’.

‘Samen werken aan Nieuw-West en de bewoners verder helpen’

Wat was een heel mooi moment tijdens jullie werk?

Zowel Ünver als Doevendans noemen het gesprek met een honderdjarige bewoner van stadsdeel Nieuw-West als een van hun mooie momenten. Ünver: “Het lijkt klein, maar zo’n ontmoeting met Nel Bijneveld-van der Zee, ook wel bekend als tante Nel, en het horen van haar levensverhaal ontroerden mij diep. Ik ben haar dankbaar voor dat moment.” Doevendans was onder de indruk van het emotionele gesprek met de krachtige eeuweling Alice Spiekerman-May. Ook noemt ze in deze categorie “het uitreiken van de Andreaspenning en Amsterdampenning aan bewoners van Nieuw-West die veel betekenen voor anderen.” Türkkol gaat voor dit moment terug naar 15 september 2022. Tijdens een bijeenkomst over containeradoptie op Pampus sprak hij met een chauffeur die containers leeghaalt. “Hij was heel enthousiast over zijn werk, en ook heel open en eerlijk. Zo kon hij me duidelijk uitleggen waar hij in de dagelijkse praktijk last van had. Wat hij anders zou willen. Deze gesprekken zijn voor mij als bestuurder enorm waardevol, omdat er niet alleen ervaringen worden gedeeld, maar ook zorgen en problemen.” En zorgen en problemen zijn er helaas gewoon ook. Zo noemt Ünver de onveiligheid in stadsdeel Nieuw-West “een confronterende realiteit voor onze bewoners” als pijnpunt en vertelt Doevendans dat ze gesprekken met bewoners over persoonlijke problemen af en toe mee naar huis neemt. Maar: “Dat geeft mij ook de power om door te gaan. Om te blijven strijden voor een mooier Nieuw-West!” 

‘Ik wil eropuit, weg van kantoor, zodat ik zoveel mogelijk bewoners en ondernemers kan spreken’


Waarvoor willen jullie je als dagelijks bestuurder in 2023 gaan inzetten? 

Türkkol: “Eén van mijn focuspunten is ervoor te zorgen dat Nieuw-West niet alleen het grootste en groenste stadsdeel van Amsterdam is, maar ook het schoonste.” Dankzij het Nationaal Programma Samen Nieuw-West (voorheen bekend als het Masterplan) is het mogelijk om zichtbare verbeteringen in het stadsdeel te laten zien. Türkkol: “Eén van die zichtbare verbeteringen is de pilot containertuinen. Containertuinen zijn plantenbakken rond een container, wat plaatsing van vuil op die plek voorkomt en daarmee bijdraagt aan een opgeruimde en groenere buurt.” Doevendans heeft na een half jaar van bedenken waar ze met haar portefeuilles, waaronder ‘woningbouw en volkshuisvesting’ en ‘sport en bewegen’, naartoe wil een duidelijke focus. En het geloof “dat we door solidariteit en het inzetten van kennis en talenten in het stadsdeel elkaar nog beter kunnen helpen.” Ünver wil samen met zijn collega’s vechten voor een stadsdeel waarin kinderen geen kansen mislopen omdat de ouder(s) een kleine portemonnee hebben. “Ieder kind moet kunnen spelen, sporten, leermiddelen kunnen aanschaffen, op schoolreisje kunnen gaan en een winterjas hebben.”

Waar kijken jullie ieder naar uit dit jaar?

Ünver: “Om iets minder overleggen te hebben en iets meer erop uit te trekken; om bewoners, vrijwilligers en professionals te ontmoeten.” Türkkol: “Ik wil me inzetten om de achterstand van herplant van bomen zo snel mogelijk in te lopen.”Doevendans: “Ik loop over van ideeën en kan niet wachten om ermee verder te gaan. Eropuit, weg van kantoor, zodat ik zoveel mogelijk bewoners en ondernemers kan spreken. Want mensen maken Nieuw-West!”

‘De ontmoeting met de 100-jarige tante Nel ontroerde me tot in mijn kern’

Iemand nog goede voornemens?
Ünver: “Ik wil ondanks de drukte die bij mijn functie hoort strenger toezien op het inbouwen van momenten van rust, om op te laden.” Doevendans: “Het blijft lastig als je lange dagen werkt en daardoor onregelmatig eet. Hopelijk lukt het mij om meer te sporten en minder te snoepen. Ik wil gezonder leven.” Türkkol: “Dat is ook mijn voornemen. Gezonder leven, meer bewegen, op tijd eten en goed uitrusten.”

Als laatste: jullie boodschap voor bewoners?
“Niemand van ons kan alles alleen,” zegt Ünver. “Schroom of schaam je niet om om hulp te vragen. Of bied je helpende hand aan als je ziet dat iemand het even niet meer redt.”
Doevendans wenst dat 2023 een jaar wordt waarin mensen ondanks alle onzekerheden in de wereld elkaar blijven vasthouden. “Een jaar waarin we verder kijken dan onze eigen buurt, maar onze kennis en talenten delen met een ieder uit het stadsdeel die het nodig heeft. Alleen door solidariteit en kracht kunnen we de wereld aan.” Türkkol wil dat we beter naar elkaar luisteren en liefdevoller naar elkaar zijn. “Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat wonen in Nieuw-West nog leuker en fijner wordt.” Doevendans knikt instemmend. “Mensen maken Nieuw-West, roep ik altijd. Dus vraag om hulp, zoals mijn collega Emre Ünver zegt. En uiteraard wens ik iedereen veel gezondheid, liefde en geluk toe!”