VuilnisOproer houdt het in de gaten: grasmaaien over zwerfvuil

Nieuws
Zwerfvuil op het gras is niet handig maaien.
Zwerfvuil op het gras is niet handig maaien. (Foto's: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Vorige week was het weer goed mis. Met in acht name van de biodiversiteit werden overal in Nieuw-West stroken gras gemaaid langs wegen. Hierbij werd zwerfvuil versnipperd en bleven er onder andere plastic flesjes en blikjes vermaaid liggen op het pas gemaaide gras.

Grasmaaien over zwerfvuil, het is één van de grootste ergernissen van Jan van der Borden, voorzitter Vuilnisoproer NW: maaien terwijl er nog zwerfvuil in het gras ligt. “In de speeltuin Confusius constateerde ik ook zo’n vermaaid, vlijmscherp blikje. Toen ik, in de hoedanigheid van voorzitter van het VuilnisOproer NW, de verantwoordelijke binnen de gemeente hierop aansprak, kreeg ik schriftelijk uitleg hoe de afspraken tussen gemeente en aannemer van het maaiwerk zijn gemaakt: “De aannemer meldt het tijdstip van maaien bij de collega’s van de afdeling Schoon, zodat er vóór de maaibeurt zwerfvuil geprikt kan worden. Mocht er desondanks nog groot zwerfvuil liggen, dan moet de maaimachinebestuurder dit oprapen”, vertelt Van der Borden.

BuurtBlikVangers  

“De directievoerder binnen de gemeente, verantwoordelijk voor het maaien, constateerde met mij dat de aannemer zijn/haar personeel kennelijk niet goed instrueert. Zij bood mij direct aan te helpen door meldingen van vermaaid zwerfvuil rechtstreeks persoonlijk aan haar te melden. Ruim veertig BuurtBlikVangers (BBV-ers) houden daarom de komende maand het maaien in Nieuw-West extra in de gaten en doen rechtstreeks een melding bij de directievoerder via haar Whatsapp, zodat zij direct actie kan ondernemen.”


Hoe klein het afval ook is, het blijft lastig bij het maaien.

Doorbraak

Dit betekent een belangrijke doorbraak in het beleid van de gemeente, want in dit specifieke geval (maaien) wordt het officiële meldingssysteem van de gemeente overgeslagen. Deze meldingen komen immers natuurlijk ook altijd te laat bij de verantwoordelijke.
Het VuilnisOproer NW viert dit succes, omdat het laat zien dat de gemeente beweegt. Zij luistert naar de bewoners.

Documenteer een maaiprobleem met een foto en omschrijving van plaats en tijdstip bij een BBV-er of via vuilnisoproer@gmail.com. Steun het Vuilnisoproer door BBV-er en/of lid te worden (via vuilnisoproer.nl), opdat zij meer van dit soort successen kunnen bereiken.