Verbouwing Station Wildeman levert ruimte en fraaie entree op voor de buurt

NIEUW-WEST - Meestal wordt het hoogste punt of de oplevering van een gebouw gevierd. Soms vieren we gewoon dat het eindelijk een beetje opschiet. Zoals bij het voormalige schoolgebouw aan de Nieuwe Laan, dat dit jaar getransformeerd wordt naar een gloednieuwe broedplaats voor sociaal ondernemende bewoners en duurzame initiatieven uit de buurt. Drie jaar na de start van alle plannen voor het zogenoemde Station Wildeman, dat al volop in bedrijf is, worden de eerste contouren van vernieuwbouw in de Wildemanbuurt in Osdorp zichtbaar.
Shirley Brandeis
Goed geventileerd, energielabel A, voor iedereen toegankelijk. Het zijn enkele van de vernieuwingen die momenteel worden uitgevoerd. Maar liefst 340 vierkante meters komen erbij dankzij het verschuiven van een van de muren. Eind vorige maand was tijdens een het-schiet-nu-echt-op-feestje aan de zojuist gegoten vloer zichtbaar hoeveel extra ruimte dat later dit jaar op zal leveren in de toekomstige foyer. “Het dorpsplein van de buurt!” aldus Hans Krikke, directeur van Samenwonen-Samenleven (SW-SL) dat in de Ru Paré in Slotervaart al eerder liet zien fraaie vernieuwbouw in een voormalige school te kunnen realiseren.
Ton Groen, projectmanager bij SW-SL, vertelde donderdag 30 juni aan betrokkenen over de lange aanloop van het geheel. Over de huurovereenkomst die op 15 september 2020 werd getekend, over de zes co-financierders die tezamen het benodigde budget bijeenbrachten, over burgemeester en wethouders die er eind november 2022 ‘een klap’ op gaven, over de huidige eerste fase van palen heien en vloer storten. Na een lange periode van ‘onzichtbaar werk’ (aanbesteden, selecteren, plannen maken) is het nu echt begonnen en het wordt mooi!
Grote letter W
Ondertussen gaan de bewonersactiviteiten binnen gewoon door; wat veel vraagt van gebruikers, bouwers en Omar, hoofd facilitaire dienst. “Het is fijn dat we door kunnen, maar het betekent wel anticiperen en tijdelijk werken in een bouwomgeving.” De 92-jarige Meeuwis Vermaak is ook blij dat het Nivon, een van de vele organisaties die een plek hebben in Station Wildeman, de creatieve en leerzame activiteiten ondertussen door kan laten gaan. “Dit is een prettige plek in de buurt; die willen we niet missen.” Dankzij de inventieve manier van verbouwen wordt er dus ook komende tijd volop geschilderd, gepraat, voorgelicht, gezongen, gesport, geleerd, koffie gedronken en omgekeken naar elkaar in de Wildeman, waar straks een duidelijke entree richting Osdorper Ban zal ontstaan met bovenop een grote, verlichte letter W.
Markante trappenhuizen
De huidige situatie is nog schools. Logisch, want Station Wildeman (zo genoemd omdat je er aankomt, elkaar ontmoet, en weer verder gaat, al meereizend met anderen) huist in het vroegere schoolgebouw van de Dr. Prof. Kraemerschool. Met twee entrees aan twee kanten van het gebouw en met ook twee markante trappenhuizen, waartussen de extra vierkante meters zullen worden toegevoegd. Met respect voor bestaande bouw en nadruk op duurzaamheid en transparantie, vertelde architect Auguste van Oppen tijdens de feestelijke bijeenkomst op 30 juni. Met architectenbureau BETA office won hij overigens in 2018 met de verbouwing van de Ru Paré, ook een voormalig schoolgebouw, de Amsterdamse Architectuurprijs. Dat belooft wat in Osdorp.
Station Wildeman na de verbouwing. (Bron: www.stationwildeman.nl)
U zult het straks allemaal gaan zien. Hoe het nu nog in zichzelf gekeerde gebouw zich opent naar en voor de buurt. Hoe het prominenter in die buurt zal komen te liggen door alle aanpassingen. Het frisse, nieuwe interieur dat een groen karakter krijgt. De genereuze entree met dus die grote W erop. En uiteraard ook de invulling, met huidige gebruikers (waaronder Homebase waar jongeren huiswerk kunnen maken en chillen) en nieuwe gebruikers uit de buurt. Met ook een doorgaande ontwikkeling in de vernieuwing van de hele Wildemanbuurt, waar veel huizen enorm verouderd zijn. Met Station Wildeman hopen betrokkenen, een langdurige, positieve bijdrage aan de buurt die het wat moeilijk heeft te leveren. “Waar doen we dit voor?” zei dagelijks bestuurder Nazmi Türkkol, terwijl de gebakjes al werden verorberd. Iedereen wist het, en hij zei het: “Voor de bewoners!”
De vernieuwing van Station Wildeman wordt mogelijk gemaakt door: stichting Samenwonen-Samenleven (opdrachtgever), gemeente Amsterdam (opdrachtgever/financierder), EFRO/Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (financierder), BETA office for architecture and the city (architect), Het Project Buro (projectmanagement), Strackee (constructeur) en Hiensch (installatie adviseur). Meer informatie: www.stationwildeman.nl.