Slotervaart Buurt Fest belooft een bruisend feest

Nieuws
 ‘Samen de zon maken' uit project Weerwoord van Dané Vonk, een jonge maker in Slotervaart’.
‘Samen de zon maken' uit project Weerwoord van Dané Vonk, een jonge maker in Slotervaart’. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Slotervaart Buurt Fest is een gratis evenement, georganiseerd door en voor de buurt. Zaterdag 23 en zondag 24 september is er een gevarieerd programma vol muziek, workshops, kunst, verhalen en gesprekken op verschillende locaties. Denk aan Bureau Postjesweg, Buurtkamer JaComenius, Lola Luid, MET Hotel, OBA Postjesweg, Ru Paré Community, Stadskas van Toorop, de Voermantuin bij Buurthuis Vooruit en WPT.

Ruth Hooiveld, community builder van Stichting Samenwonen-Samenleven en projectleider van het Buurt Fest: “Na de uitdagende coronaperiode willen we weer samenkomen in de publieke ruimte en de schitterende plekken en mensen van Slotervaart aan elkaar voorstellen. Dit doen we samen met bewoners, wat een uitdaging was maar ook ontzettend leuk. We hebben allerlei nieuwe mensen leren kennen en zijn nog meer gaan waarderen hoe betrokken Slotervaart en haar inwoners zijn.”

Socialer en groener

Hoe wordt de buurt mooier, socialer, groener? Van wie is het Plein? Deze vragen lopen als rode draad door het programma:. “Het Slotervaart Buurt Fest staat voor een bruisend feest van gemeenschapszin, creativiteit en verbindende initiatieven. We willen Slotervaart Noord samenbrengen, de buurt laten stralen en elkaar inspireren om een betere wijk en gemeenschap te creëren, ook voor toekomstige generaties.”

Burendag

“Het programma is zeer divers, alles ‘Made in Slotervaart”, vertelt Ruth: “Speciaal tijdens Burendag moedigen we bewoners, maar ook ondernemers, aan om hun deuren te openen en directe buren te ontmoeten. In de ochtend kun je bijvoorbeeld open ateliers bij Lola Luid en de net geopende kringloopwinkel Muna bezoeken, of genieten van een buurtontbijt bij Buurtkamer JaComenius. Bij Stadskas Jan Toorop kun je zelfs je eigen brood bakken.”

Kees Visser, Ruths collega: “Vanaf twee uur ben je welkom op het Allebéplein, waar een muziekpodium, workshops en een marktje op het programma staan. Er zijn activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen, en we zullen samen nadenken over de toekomst van het Allebéplein, hoe we een aangename woonwijk kunnen creëren. Ik ben heel blij met de hulp van Farah Moufid, ervaren programmeur van het Sloterplasfestival!’ Farah: ‘Ik ben geboren en getogen in Slotervaart dat sinds de jaren negentig vele veranderingen beleefde. De positieve vibe hier komt veel te weinig aan bod. Zoveel helden achter de schermen maken de buurt tot wat die is. Dat mag wel vaker gevierd worden.”

Partners van het festival

Ook Naomi en Sophie van de OBA, buurtgericht werkers in stadsdeel Nieuw-West, zijn enthousiaste partners van het festival. Sophie Throsby zegt: “We willen bijdragen aan buurtverbinding, kennis delen en gezelligheid vieren. We delen niet alleen onze ruimte als OBA steeds vaker met de buurt, maar ik ben zelf ook enthousiast Nieuw-West bewoner.”


Er een gevarieerd programma. (Foto: aangeleverd)

De bedoeling is om mensen dichter bij elkaar te brengen, trots te maken op de buurt en laten zien wat er allemaal te beleven is op deze plekken, met workshops, lezingen, muziek en kunst. Als de buurt er blij mee is, wordt het Slotervaart Buurt Ffest jaarlijks. Dan kunnen de gesprekken doorgaan en blijven verbinden.’

Lokale talenten

Het weekendprogramma wordt mede verzorgd door schrijver en buurtbewoner Abdelkader Benali in samenwerking met Bureau Postjesweg. Iris Dik van Bureau Postjesweg (en Buurtverbinder Kunst & Cultuur): ‘De zaterdagavond sluiten we feestelijk af met muziek van Samira’s Blues, spoken word van lokale talenten Hugo Hoes, Rihab El Majdoubi en Abdelkader zelf, en de beats van deejay Peter Both van Buurtwerkplaatjes.’

“Op zondagochtend kun je genieten van een gevarieerd programma bij de OBA”, vervolgt Iris, inclusief een Tajine kookworkshop voor kinderen en een minipodium in de vorm van de zon met optredens van schrijvers Rachab Debdoubi en Abdelkader Benali. “Ook hebben we een connectie gemaakt met de Voermantuin en de studenten van Vooruit, waar de zondagmiddag wordt afgesloten Turks marmeren, muziek en eten in het groen!’

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali, schrijver en buurtbewoner, richt een expositie bij Bureau Postjesweg in als een tijdelijke huiskamer. Hij nodigt iedereen op beide dagen uit voor een praatje, om deel te nemen aan schrijf- en schilderworkshops en om verhalen te beluisteren: “Het draait allemaal om verbinding met de buurt”, zegt hij. “Slotervaart is een sociale wijk waar mensen elkaar op straat ontmoeten, aan het water zitten en samen eten en drinken. Het is een van de gezelligste buurten van Amsterdam. Kom jouw verhaal delen, luisteren naar verhalen en muziek, met lekker eten. En… ik daag je uit om zondagochtend samen met mij te gaan hardlopen rond de Sloterplas.”

Slotervaart Maken We Samen

Waarom de ondertitel Slotervaart Maken We Samen? Ruth: “De wijk wordt gevormd door iedereen die er woont, werkt, naar school gaat of er gewoon langskomt. Bovendien ondersteunt de stad dit festival vanuit Amsterdam 750, een fonds dat zoveel mogelijk Amsterdammers stimuleert toe te werken naar de viering van 750 jaar Amsterdam. De programmalijn ‘De Stad Maken We Samen’ sluit goed aan bij onze drijfveer. Het Oranjefonds en het stadsdeel zien ook het belang van deze ‘bottom up’ opzet. Zij dragen ook bij aan het festival.”

Voor meer informatie en Info en aanmelden: slotervaartbuurtfest.nl.