Samen wonen in de Kolenkitbuurt weer stap dichterbij voor Eureka!

Nieuws
V.l.n.r.: Eureka!-bewoners Han de Jong en Lotte Kamphuis nemen de donatie van Rabobank-medewerkers Ugur Pekdemir, Tjeerd Haccou en Lola Cordery in ontvangst.
V.l.n.r.: Eureka!-bewoners Han de Jong en Lotte Kamphuis nemen de donatie van Rabobank-medewerkers Ugur Pekdemir, Tjeerd Haccou en Lola Cordery in ontvangst. (Foto: Arjen Veldt)

NIEUW-WEST - Het jaar 2024 begint goed voor de mensen van Eureka! Met inmiddels zeventig leden groeit de wooncoöperatie van bewoners, die het heft in eigen handen namen op de overspannen woningmarkt, gestaag. Onlangs deed de Rabobank een flinke donatie.

Door Shirley Brandeis

Als alles meezit, en dat lijkt het wel, telt Amsterdam over twee jaar zo’n honderd woningen meer op het stukje Bos en Lommer aan de Wiltzanghlaan en Majoor Fransweg, aan de rand van Slotermeer. “We zijn al heel wat jaren bezig,” vertelt toekomstig Eureka!-bewoner Marina Slabbers. Met als grote verandering dat 2023 als het jaar van de grote stappen kan worden gezien. De artist impression van het eerste artikel dat in de Westerpost verscheen is inmiddels vervangen door ‘foto’s’ van hoe het mogelijk zal worden straks op de hoek van de Majoor Fransweg. Met dank aan artificiële intelligentie. Slabbers: “Het wordt niet exact zo natuurlijk, maar je krijgt er wel meer gevoel bij. En met alles wat we afgelopen jaar hebben gedaan, komt het ook echt dichterbij.”

Inklinken

Eind 2023 werd begonnen met het bouwrijp maken van de locatie waar Eureka! zal verrijzen. Slabbers: “Het water wordt verder uitgediept en verbreed, hier en daar wordt grond opgehoogd en dan moet het een tijd inklinken.” Dat proces duurt een jaar. Een jaar waarin de Eureka!-leden niet achterover zullen zitten. Terwijl de grond inklinkt, buigen bewoners en architecten van Xoomlab zich wederom over de diverse typen woningen, bewonerswensen en mogelijkheden voor de gemeenschappelijke ruimtes.


Met AI krijgen de toekomstige bewoners een goede sfeerimpressie van Eureka!

“Eureka! is een gebouw waar je echt samen woont. Zo ingedeeld dat je elkaar tegenkomt, en met ruimtes die we samen gaan gebruiken.” Met ook een Huis van de Wijk en een open uitstraling die de buurt betrekt bij het gebouw en andersom. Daar wordt nu al in geïnvesteerd. “We hebben vanaf het moment dat we deze plek kregen toegewezen contact gelegd met de buurt. We willen de mensen die hier al jaren actief zijn kennen en laten weten wie wij zijn.

Meer buren welkom

En dat is een gemengde groep van verschillende leeftijden, (gezins)samenstellingen en afkomsten. Meer buren zijn welkom. Ook dat staat voor 2024 op de agenda. Slabbers: “Met zeventig leden op zo’n honderd woningen zijn we al best ver. Maar het betekent ook dat er nog plek is.” Woningen in alle vormen en maten komen er in Eureka! Appartementen van veertig tot negentig vierkante meter, met ook de mogelijkheid voor vriendenwoningen. Grotendeels middeldure huur, net boven de sociale huurgrens, en twintig procent vrije huur. Op de eerste of tiende verdieping en alles daar tussenin. En niet onbelangrijk: het wordt een zeer duurzaam gebouw.

25.000 euro

Momenteel is het wachten op de goedkeuring van het definitieve ontwerp door de gemeente. “Onze inzet en ideeën worden erg gewaardeerd, merken we. Dat werkt fijn samen. Dit voorjaar zullen we als alles meezit de definitieve erfpachtovereenkomst tekenen. Dat is een serieuze stap.” En die volgende stap kost niet alleen inzet en ideeën, maar ook geld. Daarom was de donatie van 25.000 euro, een zogenoemde ontwikkelbijdrage voor collectieve woonvormen, van de Rabobank tijdens de algemene ledenvergadering afgelopen december een kers op de taart van 2023. Slabbers: “Geweldig ja. De financiën voor de bouw gaan gestaag, maar daarnaast heb je ook geld nodig voor alles dat niet met de bouw te maken heeft, zoals statuten maken en notarisadvies. Met dit bedrag kunnen we weer even verder.”

Magisch

Een magisch gebeuren noemt Slabbers het ontstaan van Eureka! “Het is mooi te zien welke krachten er ontstaan als je iets samen oppakt waar je allemaal zo enorm achterstaat. Een mooie plek om te wonen met een multigenerationele groep mensen. Waar we omzien naar elkaar en naar de buurt. Waar we actief blijven, binnens- en buitenshuis. Waar iedereen alleen mag zijn, maar niemand alleen hoeft te zijn. 

En een woonproject waarbij we al onze opgedane ervaringen en kennis willen delen met anderen die ook het heft in eigen handen op de dichtgeslibde woonmarkt willen nemen. Het is iets van de lange adem, maar het wordt zo ontzettend mooi!”

Meer informatie:
www.eurekaamsterdam.nl