Nieuw-West doet ook mee met de Landelijk Opschoondag

Nieuws
In heel Nederland wordt tijdens de Landelijke Opschoondag samengewerkt door jong en oud en iedereen doet mee: buren, bedrijven, scholen, verenigingen en gemeenten.
In heel Nederland wordt tijdens de Landelijke Opschoondag samengewerkt door jong en oud en iedereen doet mee: buren, bedrijven, scholen, verenigingen en gemeenten. (Foto: Sjors Massar)

NIEUW-WEST - Zaterdag 23 maart vindt de 22e editie van de Landelijke Opschoondag plaats, de grootste jaarlijkse voorjaarsschoonmaak waarbij straten, pleinen en parkjes worden ontzien van zwerfafval. Heel Noord-Holland wordt opgeroepen om op deze dag de handen uit de mouwen te steken door met elkaar zwerfafval op te ruimen. Want uiteindelijk schuilt er in iedereen een ‘Supporter van Schoon’.

Ook in verschillende wijken in Nieuw-West gaan mensen de straat op om afval te prikken. 

Sluit aan bij de prikactie van Samen voor het Lambertus Zijlplein, zaterdag 23 maart van 15.00 tot 16.00 uur. Verzamelen voor de Pleinkamer, Lambertus Zijlplein 7. Voor schoonmaakmaterialen wordt gezorgd. Meer informatie op Facebook en Instagram.Tijdens Landelijke Opschoondag 23 maart zijn er nog veel meer prikacties in Nieuw-West. Op de website van Nederland Schoon staan alle schoonmaakacties op een kaart. Er kan bij initiatieven aangesloten worden of een eigen schoonmaakactie organiseren kan ook.

Prikacties

Of doe mee met een van de prikacties in Osdorp: Vanaf De Stadsboerderij, Botterskerksingel 30B, om 10.00 uur verzamelen met koffie, 12.00 uur weer terug voor soep en een broodje. Of kom tussen 12.00 en 17.00 uur met het hele gezin afval prikken bij het Osdorpplein en leer de buurt kennen! Met schmink, spelletjes over zwerfafval en een gratis drankje. 

Ook is er vooruitlopend op de Landelijke Opschoondag op donderdag 21 maart een actie rond het Stadspark, verzamelen bij De Wachter, Wolbrantskerkweg 54, van 12.30 tot 13.30 uur. Inloop vanaf 12.10 uur. Na afloop is er koffie, thee en koekjes.

VuilnisOproer

Bekijk prikgroepen in de buurt op de kaart van VuilnisOproer Nieuw-West en sluit aan. Of denk en doe mee door bijvoorbeeld BuurtBlikVanger bij het Vuilnisoproer te worden. Zijn er vuilniszakken, dozen of grof afval naast de containers, dan kan dat gemeld via het meldingsformulier. Of adopteer een afvalcontainer in de straat. Check de afvalregels en andere handige afvalinformatie voor een adres op de pagina over afval.


En materiaal is bijna overal te krijgen. (Foto: Sjors Massar)

Nieuw-West moet en kan schoner, vindt het stadsdeel. De gemeente haalt afval op, recyclet, veegt straten en bedenkt aanpakken en campagnes voor een schonere stad. Maar het stadsdeel kan het niet alleen. Gelukkig zetten steeds meer bewoners en ondernemers zich in voor schonere straten. Als prikker, containeradoptant of lid van Vuilnisoproer. Door afvaloverlast te melden. Niks op straat te gooien. Een opschoonactie te organiseren. Er gebeurt van alles in de strijd tegen afval.

Landelijke Opschoondag

In heel Nederland wordt tijdens de Landelijke Opschoondag samengewerkt door jong en oud en iedereen doet mee: buren, bedrijven, scholen, verenigingen en gemeenten. In minder dan een dagdeel maken deelnemers al een groot verschil. Door het samen met buren, familie, clubgenoten en vrienden te doen, is het ook nog eens een gezellige en actieve tijd samen. Vorige editie staken zo’n 50.000 vrijwilligers de handen uit de mouwen. Hester Klein Lankhorst, voorzitter van het bestuur van Verpact hoopt dat dit jaar minimaal zoveel deelnemers in actie komen: Wij streven naar een wereld waarin verpakkingen geen schade meer toebrengen aan mens en milieu. Dat is dus ook een wereld zonder zwerfafval. Zwerfafval is niet alleen slecht voor het milieu, ook gaan verpakkingen verloren die we graag willen recyclen.En als afval tóch zwerft, ruimen Supporters van Schoon dit massaal op tijdens de Landelijke Opschoondag. Ik vind het inspirerend om te zien hoe de Landelijke Opschoondag jaar na jaar groeit in deelname en impact!”

 Supporter van Schoon 

Een dag als de Landelijke Opschoondag is niet alleen goed voor mens en milieu, het is ook heel belangrijk voor de dieren dat er zo min mogelijk zwerfafval in de natuur belandt. Supporter van Schoon prof. dr. Freek Vonk vertelt: “Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de impact van zwerfafval, niet alleen voor ons eigen welzijn, maar om alles waarmee we deze planeet delen. De Landelijke Opschoondag markeert voor mij de gelegenheid waarop we gezamenlijk naar buiten treden om de strijd aan te gaan met zwerfafval. De Supporters van Schoon speuren naar de rommel die onze leefomgeving vervuilt. Hoe zorg jij voor minder afval?”

Toekomstvisie

Het doel is 100% fossielvrije en circulaire verpakkingen in 2050, zonder zwerfafval en microplastics. Niet alleen doordat alle verpakkingen goed recyclebaar zijn, ook door te kiezen voor herbruikbare alternatieven. Hergebruik van verpakkingen heeft dan ook een nadrukkelijke rol in de toekomstvisie, om zo zwerfafval te voorkomen. Hester Klein Lankhorst: “We merken dat herbruikbaarheid een steeds belangrijker thema wordt bij consumenten en bedrijven. Mensen kiezen steeds vaker voor alternatieven als een herbruikbare beker en een opvouwbare tas voor tijdens het winkelen of boodschappen doen. Ook bedrijven experimenteren ermee, bijvoorbeeld met verpakkingen die je opnieuw kunt vullen. Wij juichen dit toe, want het voorkomen van zwerfafval is het allerbeste!”


image
image