Tweede termijn burgemeester Femke Halsema

Politiek
Femke Halsema (m) te gast bij een hectische avond in Noord
Femke Halsema (m) te gast bij een hectische avond in Noord (Foto: Archief Rodi Media)

AMSTERDAM - Echt spannend lijkt het niet te zijn geweest. De gemeenteraad van Amsterdam heeft woensdag met een ruime meerderheid besloten dat de huidig burgemeester van de stad, Femke Halsema (57), tot in ieder geval 2030 burgemeester van Amsterdam mag blijven. 

De raad vergaderde daar woensdag anderhalf uur over achter gesloten deuren. De uitkomst na een geheime stemming deed Halsema opgelucht ademhalen.

Herbenoeming

Via de ondervoorzitter van de raad, Kune Burgers (VVD), kwam de verklaring dat de gemeenteraad besloten heeft de herbenoeming van Halsema aan te bevelen. Alvorens de bloemen werden overhandigd aan Halsema werd wel duidelijk dat er over de stemming geen nader nieuws zal komen. Het ‘geheim’ van de Stopera blijft wie voor en wie tegen stemde. 

Ontroerd

De herbenoemde burgemeester vertelde toch wel een beetje ontroerd te zijn. “De afgelopen zes jaar komen voorbij in mijn hoofd, die waren ontzettend hevig en fantastisch en indrukwekkend. Ik wil niet te veel vooruitlopen op de benoeming. Ik moet nog praten met de commissaris van de Koning en de minister moet nog een handtekening onder de brief zetten.”

Halsema sprak haar dank uit richting de raad voor het vertrouwen dat zij in haar stelt.  “Ik zal mijn uiterste best doen het niet te beschadigen.”

GroenLinks

In 2018 bleek de keuze voor Halsema een historische. Daarmee brak de stad met de naoorlogse traditie van een PvdA-burgemeester en kreeg Amsterdam voor het eerst een vrouw als burgemeester en voor het eerst was het iemand uit de gelederen van GroenLinks.

De officiële herbenoeming zal op een later tijdstip (17 juli 2024) plaatshebben.