Gratis advies van een sociaal kunstenaar

Algemeen
Werkplaats Molenwijk, kunstenaars residentie met oproep Himmelsbach op raam.
Werkplaats Molenwijk, kunstenaars residentie met oproep Himmelsbach op raam. (Foto: Domenique Himmelsbach de Vries)

NOORD - Sociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries geeft de komende maand gratis advies in een dagelijkse spreekuur. Iedereen met een ‘vastgeroeste’ vraag kan hiervan gebruik maken. Het gaat erom, zeker in deze tijden waar pessimisme op de loer ligt, een praktische ludieke draai aan je situatie te geven. De kunstenaar resideert in werkplaats Molenwijk in Amsterdam-Noord waar hij van woensdag tot en met vrijdag werkt.

De komende twee maanden zal de kunstenaar tijdens zijn residentie buurt en stadsgenoten artistieke reflectie geven op hun vastgeroeste vraagstukken. Zij kunnen dan onder vier ogen een vraagstuk voordragen. Het spreekuur is tegelijk een verkenning van een mogelijke evolutie van zijn kunstenaarschap tot het stads-kunstenaarschap, een kunstenaar in dienst van de stad die zich inzet voor de vraagstukken van bewoners en bestuurders. De spreekuren zijn van woensdag tot en met vrijdag tussen 14.00 en 17.00 uur.

“Als beeldend denker denk ik in associaties en metaforen, deze a-structurele aanpak zet ik graag in om te helpen met het doorbreken van ingesleten vraagstukken en denkpatronen en deze te vertalen naar praktische artistieke ideeën.” Ter inspiratie werkt Himmelsbach aan het zichtbaar maken van tien jaar goede, slechte en vreemde ideeën voor de aanpak van sociale vraagstukken. Dit doet hij onder andere door een rijk archief aan onuitgewerkte ideeën in tekeningen uit te werken. De residentie zal uiteindelijk eindigen met een prikkelende en provocerende ideeën expositie. In de expositie zullen bijvoorbeeld de producten van Himmelsbach’s Wilderswebwinkel.nl haaks tegenover de vluchtelingen portretten van de werken ‘A Paper Monument For The Paperless’ en ‘Het Monument Voor Prima Mensen’ komen te staan. Ook zullen de ideeën die voortkomen uit het spreekuur een plek krijgen in de expositie. Er zijn tijdslots beschikbaar om langs te komen bij de groeiende expositie bij Werkplaats Molenwijk. Inschrijven voor het spreekuur of een tijdslot boeken voor de expositie kan via Himmelsbach.nl.