Tentoonstelling De jonge Volten

Algemeen
André Volten aan het werk.
André Volten aan het werk. (Foto: aangeleverd)

NOORD - In het voormalig - en nog volledig intacte atelier - van beeldhouwer André Volten in Amsterdam-Noord is van 10 april tot en met 30 oktober de tentoonstelling ‘De jonge Volten’ te zien.

Op zolder van het atelier van beeldhouwer André Volten (1925 – 2002) zijn, een aantal jaar geleden, 61 schilderijen gevonden uit de periode 1950-1965. Op een enkel werk na zijn de schilderijen en vroege stalen beelden al meer dan zestig jaar niet getoond. ‘De jonge Volten’ biedt een overzicht van deze cruciale fase van lyrisch-abstract schilder naar constructivistisch beeldhouwer en laat via schilderij, reliëf en sculptuur zien hoe André Volten zijn eigen universum vormgaf. Een team van de Faculteit Conservation and Restoration of Cultural Heritage, Universiteit van Amsterdam, nam de restauratie op zich om het werk voor deze tentoonstelling geschikt te maken.

Tekst gaat onder de afbeelding verder.


Constructie, (ca. 1957), ijzer, 60 x 60 x 50 cm. (Foto: Wim de Boer)

Gelijktijdig met de opening op 10 april vindt de presentatie plaats van ‘De jonge André Volten, The splendor of Youth and Error’. Dit nieuwe boek biedt een uniek en compleet overzicht van deze vroege werken van Volten. André Volten behoorde tot de voorhoede van de geometrisch-abstracte beeldhouwkunst. Als beeldhouwer was hij een pionier in staal. Zijn beelden zijn onlosmakelijk verbonden met de beleving van onze stedelijke inrichting en de stad Amsterdam. Voltens werk is zowel nationaal als internationaal vertegenwoordigd in vele museale collecties. De opening en boekpresentatie zijn zondag 10 april om 16.00 uur in Atelier Volten, Asterdwarsweg 10. Zie voor meer informatie www.andrevolten.nl.