Wethouder Melanie van der Horst stelt zich voor

Algemeen
Melanie van der Horst (tweede van links) op werkbezoek
Melanie van der Horst (tweede van links) op werkbezoek (Foto: aangeleverd)

Mijn allereerste werkbezoek als wethouder is een feit! Op 3 juni jl. stapte ik op de fiets richting Amsterdam Noord, om daar kennis te maken en te spreken met bewoners over de uitdagingen die in het stadsdeel spelen.

 Als wethouder met de portefeuille ‘’Aanpak Noord’’ onder mijn hoede had ik geen betere start van mijn wethouderschap kunnen bedenken, omdat je door met mensen te praten in hun eigen straat of wijk, pas echt tot de kern komt van de problemen waar mensen mee zitten.

Zichtbaar zijn
Ik ben geen onbekende in de Amsterdamse politiek. Eerder was ik in stadsdeel West namelijk stadsdeelbestuurder. Daar merkte ik ook al hoe belangrijk het is om als bestuurder zichtbaar te zijn in de wijk, dat mensen je weten te vinden. Uiteindelijk ben ik daarom bestuurder geworden: om een bijdrage te leveren aan onze mooie stad. In Noord wil ik die bijdrage zeker leveren, omdat daar ontzettend veel gebeurt. Maar niet alle Noorderlingen profiteren van alle veranderingen. Er spelen bijvoorbeeld sociale opgaven zoals armoede en werkeloosheid en bewoners voelen zich niet altijd gehoord.

Samen aan de slag
Tijdens mijn werkbezoek heb ik kennis mogen maken met Henk Bharos, Eva Bollen en Merel van Looij van bewonersorganisatie Red Amsterdam Noord (RAN). Deze organisatie is ontstaan vanuit de zorgen van bewoners uit Amsterdam Noord. Zij zagen hun stadsdeel snel veranderen en merkten dat deze veranderingen niet allemaal even positief waren. Ik was erg onder de indruk van hun schrijnende verhalen, maar ook van de veerkracht, betrokkenheid en bereidheid om samen in actie te komen. Eva Bollen is de oprichtster van RAN. Als echte Noordeling kan zij de zorgen, wensen en ideeën uit Noord goed delen. Er is volgens RAN een groot verschil tussen de aandacht voor nieuwbouw in de wijk ende verwaarlozing van ‘’bestaande’’ wijken, waar bijvoorbeeld rioleringsproblemen en parkeerproblemen spelen.

Extra geld
Het is ontzettend waardevol om als wethouder uit eerste hand over deze problemen te horen. Hoe concreter hoe beter! We hebben in Noord veel werk te verrichten, zo bleek wel uit de gesprekken, en willen daar sámen met Noordelingen mee aan de slag gaan. In het nieuwe coalitieakkoord (verzameling afspraken van het nieuwe college) is hier aandacht voor. We zien als college dat Noord extra aandacht verdient nu we zo snel nieuwe huizen bouwen. We willen de verschillen die ontstaan verkleinen en daar trekken we extra geld voor uit.

Daarom nodig ik de inwoners van Noord van harte uit met voorstellen te komen en mee te denken, zodat we er samen voor zorgen dat Noord een stadsdeel is en blijft om trots op te zijn. Na mijn werkbezoek jeuken mijn handen om hiermee aan de slag te gaan!