Collectieve kunst met hart voor de wijk

Algemeen
Het voorraam met prachtige handgemaakte werken
Het voorraam met prachtige handgemaakte werken (Foto: Foto's: Tess Unami.)

NOORD - Handwerken is een passie die vele mensen delen, waar men ook woont, wat voor levensloop of achtergrond men ook heeft. Het voelt goed om iets moois met de handen te maken en verbetert je eigenwaarde. Veel handwerkliefhebbers ervaren ook hoe opbeurend en gezellig het is om dit samen te doen. Handwerken is bovendien van alle culturen, kent beoefenaars van alle leeftijden en kan daarom mensen verbinden, dwars door al onze persoonlijke, culturele en sociale verschillen heen.

Handwerken verbindt

Met die gedachte is bewonersinitiatief collectief handwerken met hart voor de wijk de afgelopen maanden gerealiseerd in twee wijken in Noord: de Banne en IJplein/Vogelbuurt. Allerlei buurtbewoners die breien, haken, borduren, vilten of quilten, hebben gezamenlijk een ruimtelijk kunstwerk gemaakt voor hun wijk. Deze collectieve werken zijn nu te bezichtigen in Huis van de Wijk de Banne en Huis van de Wijk de Meeuw.

Buurtvenster de Meeuw

Wie recentelijk langs Huis van de Wijk de Meeuw ging is het misschien opgevallen dat het voorraam prachtige handgemaakte werken vertoont. Dit is buurtvenster, een kleurrijk tafereel van o.a. spelende kinderen, het pontje, een fiets, bomen, vliegende vogels, bloemen, insecten, een flat en ja, zelfs die beestjes waar we er welzeker teveel van hebben in de wijk! 

Deze boeiende blik op de buurt is door 18 vogelburen en IJpleiners bedacht en vormgegeven. De één heeft gebreid, de ander gehaakt, een derde geborduurd of gevilt. 

Door eigen invulling van een zeer diverse groep makers, is buurtvenster een gemêleerd geheel geworden dat verrast, net als de wijk. Een mooi eerbetoon aan IJplein/Vogelbuurt.

Kroonluchter de Banne

Kroonluchter is een opvallende verschijning waar je niet zomaar aan voorbij loopt. Deze gezamenlijke creatie herbergt ideeën en verhalen van 15 wijkgenoten over wat de Banne voor hen betekent. Samenleven, eenheid, levendigheid van zoveel verschillende mensen in de wijk, groen, kleur, dansen en andere zaken die vrolijkheid geven.

Verbinding

Zomaar een greep uit de indrukwekkende en ook persoonlijke werken waar de betrokken vrouwen uiting aan hebben weten te geven door een aantal maanden wekelijks samen te breien, haken, naaien of schilderen.

Kroonluchter creëert verbinding in die verscheidenheid en omarmt daarmee het belang van gemeenschapszin waarin we onszelf blijven herkennen. Opgedragen (met hart) aan de Banne.

Ongekende creativiteit en verbeeldingskracht

Buurtvenster De Meeuw en Kroonluchter geven blijk van ongekende creativiteit en verbeeldingskracht van bewoners in beide wijken. 

‘Om op voort te bouwen’, aldus vormgever en antropoloog Gerry Hofstede die dit initiatief heeft opgezet, en mogelijk gemaakt door Noordmakers en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Aanstekelijk en inspirerend

Samen iets moois creëren voor de buurt schept een band tussen bewoners die elkaar voor het eerst ontmoeten of elkaar beter leren kennen: dat werkt aanstekelijk en inspireert. 

Kom vooral binnenkort een kijkje nemen in Huis van de Wijk de Banne en Huis van de Wijk de Meeuw.

Opvallende Kroonluchter