Het voorraam met prachtige handgemaakte werken
Het voorraam met prachtige handgemaakte werken (Foto: Foto's: Tess Unami.)

Collectieve kunst met hart voor de wijk

Algemeen

NOORD - Handwerken is een passie die vele mensen delen, waar men ook woont, wat voor levensloop of achtergrond men ook heeft. Het voelt goed om iets moois met de handen te maken en verbetert je eigenwaarde. Veel handwerkliefhebbers ervaren ook hoe opbeurend en gezellig het is om dit samen te doen. Handwerken is bovendien van alle culturen, kent beoefenaars van alle leeftijden en kan daarom mensen verbinden, dwars door al onze persoonlijke, culturele en sociale verschillen heen.

Handwerken verbindt

Met die gedachte is bewonersinitiatief collectief handwerken met hart voor de wijk de afgelopen maanden gerealiseerd in twee wijken in Noord: de Banne en IJplein/Vogelbuurt. Allerlei buurtbewoners die breien, haken, borduren, vilten of quilten, hebben gezamenlijk een ruimtelijk kunstwerk gemaakt voor hun wijk. Deze collectieve werken zijn nu te bezichtigen in Huis van de Wijk de Banne en Huis van de Wijk de Meeuw.

Buurtvenster de Meeuw

Wie recentelijk langs Huis van de Wijk de Meeuw ging is het misschien opgevallen dat het voorraam prachtige handgemaakte werken vertoont. Dit is buurtvenster, een kleurrijk tafereel van o.a. spelende kinderen, het pontje, een fiets, bomen, vliegende vogels, bloemen, insecten, een flat en ja, zelfs die beestjes waar we er welzeker teveel van hebben in de wijk! 

Deze boeiende blik op de buurt is door 18 vogelburen en IJpleiners bedacht en vormgegeven. De één heeft gebreid, de ander gehaakt, een derde geborduurd of gevilt. 

Door eigen invulling van een zeer diverse groep makers, is buurtvenster een gemêleerd geheel geworden dat verrast, net als de wijk. Een mooi eerbetoon aan IJplein/Vogelbuurt.

Kroonluchter de Banne

Kroonluchter is een opvallende verschijning waar je niet zomaar aan voorbij loopt. Deze gezamenlijke creatie herbergt ideeën en verhalen van 15 wijkgenoten over wat de Banne voor hen betekent. Samenleven, eenheid, levendigheid van zoveel verschillende mensen in de wijk, groen, kleur, dansen en andere zaken die vrolijkheid geven.

Verbinding

Zomaar een greep uit de indrukwekkende en ook persoonlijke werken waar de betrokken vrouwen uiting aan hebben weten te geven door een aantal maanden wekelijks samen te breien, haken, naaien of schilderen.

Kroonluchter creëert verbinding in die verscheidenheid en omarmt daarmee het belang van gemeenschapszin waarin we onszelf blijven herkennen. Opgedragen (met hart) aan de Banne.

Ongekende creativiteit en verbeeldingskracht

Buurtvenster De Meeuw en Kroonluchter geven blijk van ongekende creativiteit en verbeeldingskracht van bewoners in beide wijken. 

‘Om op voort te bouwen’, aldus vormgever en antropoloog Gerry Hofstede die dit initiatief heeft opgezet, en mogelijk gemaakt door Noordmakers en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Aanstekelijk en inspirerend

Samen iets moois creëren voor de buurt schept een band tussen bewoners die elkaar voor het eerst ontmoeten of elkaar beter leren kennen: dat werkt aanstekelijk en inspireert. 

Kom vooral binnenkort een kijkje nemen in Huis van de Wijk de Banne en Huis van de Wijk de Meeuw.

Opvallende Kroonluchter

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Henk Veen jubileert - de honderd beste Spo(r)tprenten in een bundel Algemeen 24 nov, 08:10
Afbeelding
Column Stadsdeelbestuur over Kandelaberen Algemeen 23 nov, 15:46
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Noord Amsterdams Nieuwsblad week 47 - 2022 Algemeen 23 nov, 14:45
Afbeelding
Studenten buigen zich over Buikslotermeerpark Algemeen 23 nov, 12:35
Afbeelding
Opening bibliotheek Damstede Lyceum Algemeen 23 nov, 12:22
Afbeelding
Concertserie Holynote pakt door Algemeen 23 nov, 11:56
Afbeelding
Buurtbewoonsters blijven strijden voor behoud van Begoniastraat 6 huis Algemeen 23 nov, 11:40
Afbeelding
Volop activiteiten in de Albatros Algemeen 23 nov, 10:31
Afbeelding
Kindertheater Impro Noord speelt voorstelling ‘Sint’ Algemeen 23 nov, 09:52
Afbeelding
Voetbaloverzicht Algemeen 23 nov, 09:37
Afbeelding
Tolhuistuin opent de Huiskamer Algemeen 23 nov, 09:28
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief