Afbeelding
(Foto: )

Buurtbewoonsters blijven strijden voor behoud van Begoniastraat 6 huis

Algemeen

NOORD - Kirsten Zimmerman (Groenen Basis Piraten) en Mariska van der Burgt (Levendig Volewijck) dronken afgelopen zaterdag samen koffie voor Begoniastraat 6 huis. Een stil protest om te voorkomen dat het melkwinkeltje verdwijnt achter de voordeur van een peperdure koopwoning. Die parel uit het begin van de geschiedenis der volkshuisvesting moet een publieke functie krijgen. Het duo roept alle buurtbewoners en mensen met een hart voor Noord op zaterdag 26 november deel te nemen aan een z.g. sit-in om 11.00 uur voor het winkeltje.

Zimmerman: “De Van der Pekbuurt markeert het begin van de grote bouwbedrijvigheid in Noord van 100 jaar geleden, zoals de bouwwoede in Overhoeks nu. Met dit verschil dat er toen in de Buiksloterham alleen sociale woningen werden gebouwd. Begoniastraat 6 huis maakt lijnen met dat verleden zichtbaar: de tijd waarin pioniers als Jan van der Pek, Louise Went, Arie Keppler, Floor Wibaut en Monne de Miranda juist de woonsituatie van de laag- en laagstbetaalden wilden verbeteren.” 

Arme volkswijk

Als wethouder Touria Meliani schrijft dat ze kwetsbaar erfgoed in stadsdelen zoals Noord wil beschermen tegen de opdringende stad dan biedt aankoop van Begoniastraat 6 huis door Stadsherstel een unieke kans. “Wat je nu sloopt, krijg je nooit meer terug” aldus Zimmerman. “De Van der Pekbuurt is ondanks alle verhipping een arme volkswijk die zo’n opsteker juist goed kan gebruiken. Terwijl de koopwoningen verduurzaamd zijn, krijgen de sociale huurwoningen van Ymere tochtstrips en moeten de huurders nog één tot twaalf jaar op renovatie en verduurzaming wachten.”

Bezwaren ongegrond

Wie het melkwinkeltje niet kent, moet beslist het boek ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ in de boekhandels van Noord bekijken. Daarin laat ontdekker en beschermer Frits Prior met veel foto’s en een rijke schakering verhalen zien wat er verloren gaat, als het interieur uit 1919 wordt gerenoveerd tot een ‘volwaardige’ koopwoning. Alle reddingspogingen strandden deze herfst toen de bestuursrechter alle bezwaren tegen die renovatie ongegrond verklaarde. Voor aankoop, herbouw en verduurzaming van Begoniastraat 6 huis was er nog een tekort van 400.000 euro. Dat gat was op korte termijn niet te dichten toen de gemeente besloot er geen geld aan te spenderen.

Tekort alsnog dichten

Zimmerman en Van der Burgt snappen dat Prior er na drieënhalf jaar tevergeefs strijden een punt achter heeft gezet. Als buurtbewoners ervaren zij de situatie anders, persoonlijker. Het gebeurt immers in hun wijk!

Een ongevraagd advies van Zimmerman staat ter kennisname op de agenda van de stadsdeelcommissie. Ze stelt het Dagelijks Bestuur daarin voor het financiële tekort alsnog te dichten. Het wordt een week later behandeld. Van der Burgt schreef eerder pleitende mails aan de bestuurders van de stad, het stadsdeel, Dura Vermeer en Ymere. Ze heeft burgemeester Halsema gevraagd de partijen in een ultieme reddingspoging bijeen te roepen.

Petitie ondertekenen

Allen die het winkeltje en Noord een warm hart toedragen kunnen de petitie voor behoud van het winkeltje nog ondertekenen: www.redhetmelkwinkeltje.nl  Bijna 1000 Noorderlingen deden dat al. 

Uitgebreid reageren kan ook en wel via brievenbus@volewijck.online 

Kirsten Zimmerman en Mariska van der Burgt
Afbeelding
Buren in Tuindorp Oostzaan delen elektrische auto's Algemeen 1 feb, 12:55
Afbeelding
Vrijwilligers Centrale Amsterdam bemiddelt tussen vraag en aanbod Algemeen 1 feb, 12:48
Afbeelding
Politie-Inval in pand Stoombootweg 112-nieuws 1 feb, 06:23
Afbeelding
Aan spanning geen gebrek in voetbalcompetities Algemeen 31 jan, 16:29
Afbeelding
Struinen op de Meeuwenmarkt Algemeen 31 jan, 14:31
Afbeelding
Feest bij Autobedrijf Nieuwendijk: gekozen tot tweede Renault- en Daciadealer van Nederland Nieuws 31 jan, 09:13
Afbeelding
Kat door brandweer geholpen Algemeen 30 jan, 11:10
Afbeelding
Stadsdeelcommissie tegen uitbreiding betaald parkeren Algemeen 30 jan, 10:56
Afbeelding
Flinke stijging auto-inbraken in stad Algemeen 29 jan, 10:28
Afbeelding
SNIKHEET: spraakmakende voorstelling over peperdure energie Algemeen 28 jan, 10:37
Afbeelding
Vijftig tinten groen in Noord nummer 22 Algemeen 28 jan, 10:36
Afbeelding
Stadsdeelbestuurders lezen voor tijdens Nationale Voorleesdagen Algemeen 27 jan, 11:42
Afbeelding
Drama dreigt voor eigenaar Banden Uitlijnencentrum Sabri Algemeen 27 jan, 09:26
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.