Eerste nachtvlinders in Noord

Nieuws
Afbeelding
(Foto: )

NOORD - Stadsdeel bestuurder Yassmine El Ksaihi en Stadsecoloog  Fred Haaijjen namen met hun eigen tuinen de eerste beurt in het door Noord reizende nachtvlinderonderzoek van de Nachtvlinderkaravaan.

Door Floor Hallema

Ze deden meteen mooie ontdekkingen. Bestuurster Yassmine El Ksaihi vond de Taxusspikkelspanner. Deze vloog na alle bewondering weer uit de val om zichzelf onzichtbaar op te stellen tegen de stam van een thuja. Als rups leeft deze graag onopvallend gekleed gaande, maar belangrijke nachtelijke bestuiver van clematis, prunus en liguster.

En Fred Haaijen vond juist een opvallende nachtvlinder: een Pauwoogpijlstaart op tuinpark Buikslotermeer.

Deze grote nachtvlindersoort heeft om vlinder te kunnen worden als rups de blaadjes van wilg, populier, sleedoorn en fruitbomen nodig. Andere nachtvlindersoorten die hij vond, hadden ook wilg nodig, maar ook paardenbloem en zuring. ‘Zo zie je maar weer hoe belangrijk wilg en paardenbloem zijn’, aldus de stadsecoloog. 

Tijdens het project Nachtvlinderkaravaan maken Noorderlingen en volkstuinders kennis met de nachtelijke bestuivers van hun tuin en de soort planten die zij nodig hebben voor hun overleving.

Afbeelding