Column Stadsdeelbestuur door Yassmine El Ksaihi

Nieuws
Yassmine el Ksaihi
Yassmine el Ksaihi (Foto: Sander van der Torren)

Van wie is de openbare ruimte?

Elke dag heb ik wel een gesprek met bewoners of ambtenaren over het gebruik van onze openbare ruimte in Noord. Een parkeerverbod, het nemen van verkeersmaatregelen om de straten veiliger te maken, een schoolzone instellen, extra fietsnietjes plaatsen, handhaven op dumpingen en bewustwordingscampagne over afval. Er gebeurt enorm veel en toch voelt het altijd aan als te weinig.

We kunnen niet alles oplossen of even snel fiksen, maar dat betekent niet dat we er niet echt voor gaan. Het leuke is dat er zoveel anderen ook bezig zijn met die openbare ruimte.

Vorige week hadden we als dagelijks bestuur op uitnodiging van kunstenares Titia Ex een lichtwandeling gemaakt. Toegeven, mijn nuchtere ik was van tevoren huiverig; waar ben ik aan begonnen. Maar het was alles behalve zweverig. 

Sterker nog, ik werd mij enorm bewust van mijn omgeving en hoe we het licht inzetten en uitbuiten in de eeuwige discussie rondom licht en donker.

Titia is kunstenares en maakt lichtinstallaties in de openbare ruimte en gebouwen. Via licht sensitieve wandelingen laat zij mensen kijken naar zichzelf in relatie met de omgeving zowel functioneel, sociaal/emotioneel als biologisch.

Tijdens de wandeling stonden we continue stil bij wat is de toegevoegde waarde van een verlichting, is die er uberhaupt en vanuit welk perspectief word er geredeneerd. Maar ook welke geschiedenis heeft hier afgespeeld en hoe vertaalt zich dat tot het hier en nu. Zouden we met de kennis van nu een Plan van Gool opnieuw het zelfde maken of net wat anders?

Ik vond het heel apart om onder een lantaarnpaal te staan en te ontdekken dat ik helemaal niet werd verlicht. Creëren we hiermee schijnveiligheid en ten koste van wie of wat? 

We weten dat licht en donker invloed heeft op ons als mensen, maar het heeft ook grote invloed op onze dieren en hun welzijn. Is het niet aan ons als ontwikkeld en beschaafd land om ook hier stappen in te maken?

Het is continue balanceren, maar het begint bij bewustwording. Dat waren de woorden van Titia en daar sluit ik me graag bij aan. We delen met zijn allen de openbare ruimte, ook in de avonden en nachten. 

Alleen al door dit te beseffen en rekening houdend met elkaar, kunnen we de schaarse openbare ruimte inclusiever inrichten en behouden voor iedereen. Met en zonder licht…

Door Yassmine el Ksaihi