De Kinderboom bekroond tot Excellente School

Onderwijs
Madelon Jansen, Hanneke Vingerling, Michiel Bootz en Masha Stolk tonen het bewijs
Madelon Jansen, Hanneke Vingerling, Michiel Bootz en Masha Stolk tonen het bewijs (Foto: ROB BEENSE)

NOORD – Als er ineens een mobiele ‘coffee-bar’ op je schoolplein verschijnt, er vlaggen en ballonen worden opgehangen, leraren nerveus heen en weer drentelen weet je dat er iets bijzonders gaande is. Op De Kinderboom, een AMOS basisschool gevestigd aan de Adelaarsweg in Amsterdam Noord, was de opwinding compleet. De school is uitgeroepen tot Excellente School. En daar mag je trots op zijn en moet je vieren.

Bij het officiële moment donderdag j.l. was namens de jury de Rotterdamse Masha Stolk, zelf directrice van een school, aanwezig om de prijs uit te reiken. Want een dergelijk prestigieus predicaat wordt toegekend door een deskundige jury vanwege het bieden van kansrijk onderwijs en het behalen van bovengemiddelde leerprestaties. 

‘De Kinderboom heeft bewezen dat door hoge verwachtingen voor elk kind het mogelijk is om met gedegen onderwijs zijn/haar basisvaardigheden naar een hoger niveau te tillen’ zo ondervond Stolk toen zij medio februari met twee andere juryleden op school aanwezig was. 

De jury roemde De Kinderboom om haar succesvolle en kansrijke aanpak. “Kansrijk volgens de jury met een hoofdletter, omdat de school met haar leerlingen met veelal een onderwijsachterstand hoge resultaten weet te behalen door accenten te leggen op een goede beheersing van de basisvaardigheden. Dit heet ‘de basis op orde’!” aldus de jury. De school heeft zich onderscheiden door zorgvuldig afgestemde programma’s en intensieve begeleiding, waardoor leerlingen de kans krijgen om hun volledige potentieel te benutten. 

Nog net op tijd

Met de uitreiking van het predicaat is De Kinderboom meteen één van de laatste scholen in Nederland die dit eervolle predicaat drie jaar mag dragen. Het wordt op korte termijn afgeschaft. Eerder werd bekend dat het predicaat wordt afgeschaft omdat het systeem zijn doel (het erkennen en waarderen van excellente scholen), volgens minister Wiersma voorbijschiet. 

Het predicaat bestaat sinds 2012. Scholen die onderwijs van goede kwaliteit aanbieden en uitblinken in een specifiek profiel maken kans op de titel. Dat kan een innovatief onderwijsaanbod zijn of een bijzondere aanpak voor een specifieke groep leerlingen. 

In april schreef Wiersma aan de Tweede Kamer dat het predicaat per 1 augustus verdwijnt. Hoewel het volgens Wiersma voor een kleine groep scholen werkt, kan het de verschillen tussen scholen vergroten, en leiden tot ongewenste concurrentie en kansenongelijkheid. Dat de minister inmiddels zelf het veld heeft moeten ruimen staat geheel los van de materie. 

Op het gezellige schoolplein verzamelen zich rond het middaguur niet alleen de leerlingen en leraren. Ook tal van andere belangstellenden zijn nieuwsgierig hoe zo’n uitreiking in zijn werk gaat. Onder hen bijvoorbeeld de voorzitter van het college van bestuur van de Amsterdamse Oecumenische Scholengroep (AMOS) de heer Jonne Gaemers.  

Op een klein podium zijn het locatieleider Hanneke Vingerling en Bovenschools directeur Michiel Bootz die namens De Kinderboom jurylid Masha Stolk welkom heten. Bootz legt aan zijn ongeduldige publiek uit wat eraan vooraf is gegaan en er deze bijzondere te gebeuren staat.  

Stolk heeft een koffertje in haar hand dat sterk lijkt op het koffertje dat de minister van Financiën op Prinsjesdag gebruikt om de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan te bieden. Uit dat koffertje komt niet alleen het juryrapport, maar ook een immens grote blauwe vlag met daarop de tekst Excellente School. Helaas willen de confettiploppers niet meewerken, maar is de feestvreugde er op het plein niet minder om.  

Het is Bootz die aan geeft dat de directie, leraren, leerlingen en ouders zeer verheugd en trots zijn op deze erkenning van hun harde werk en toewijding. ‘Wij zijn als schooldirectie enorm dankbaar voor de erkenning. Deze benoeming tot Excellente School is een bewijs van onze toewijding aan het bieden van kwalitatief hoogstaand onderwijs aan al onze leerlingen. Het is een erkenning van ons team, dat zich dag in dag uit inzet om het beste uit elk kind te halen. We zijn vastbesloten om dit succes voort te zetten en onze leerlingen nog meer kansen te bieden voor een succesvolle toekomst.’

Michiel Bootz, Masha Stolk en Hanneke Vingerling onthullen de speciale vlag
Een mooi rapport is veel waard

Lees ook: