Nieuw soort ontdekt: de Muilskuiken (Satire)

Algemeen
Harry Handrem heeft z'n koffers gepakt inmiddels
Harry Handrem heeft z'n koffers gepakt inmiddels Foto: Ravioli

EGMOND AAN ZEE - Aan het strand van Egmond is een nieuw menssoort ontdekt: de muilskuiken. Het gaat om een menssoort dat - ondanks herhaaldelijke waarschuwingen - gewoon een mui inzwemt en dan met stijgende verbazing toekijkt wanneer het als een zinkende boot enorm fout gaat. De wezenloze, starende blik van deze nieuwe menssoort kan gezien worden als een duidelijk signaal van domheid. ‘’Tja, soms ga je dan gewoon op je muil’’, weet Harry Handrem, die nu bekendstaat als boegbeeld der muilskuikens.

Rubriek: Satire met Michel Ranzijn en beeldtovenaar Ravioli

Volgens de oude Grieken was de uil een bijzonder wijs dier. Volgens Jan de Hollander is de Muilskuiken een ontzettend domme ezel: ‘’Een vreemde vogel kunnen we het niet meer noemen. Misschien eerder een hersenloos kuddedier.’’

Onverbiddelijk

Onverbiddelijk hard zijn de woorden van Jan. We begrijpen het wel. Maar wat is nou een mui? Voor een leek - voor de muilskuiken zelfs onmogelijk - is het lastig waar te nemen, maar denk je te gaan zwemmen in een rustig stukje zee of zelfs vlak water? Denk dan goed na. Het kan zomaar een mui zijn: een geul in de zee tussen twee zandbanken waartussen het water zo snel mogelijk terug naar zee wil.

Koffers

Harry Handrem heeft z’n koffers gepakt inmiddels. Letterlijk. En waarom? Harry geeft tekst en uitleg: ‘’Misschien spoelen we wel bij Engeland aan via zo’n mui. Scheelt weer een vliegticket.’’ Zucht.

Let op: satire is een kunstvorm waarbij op humoristische wijze maatschappijkritiek (of een knipoog) wordt gegeven. Dat kan via ironie, sarcasme en andere vormen van taalkunst. Meer satirisch nieuws uit Echtmond? Check deze van vorige week..