Bijzonder schilderij in museum Egmond

Cultuur
Een opmerkelijk schilderij van Erwin Bowien.
Een opmerkelijk schilderij van Erwin Bowien. (Foto: Cor Mooij)

EGMOND AAN ZEE - Een opmerkelijk schilderij van Erwin Bowien siert momenteel de muren van het Maritiem Museum in Egmond aan Zee. Bowien, een ballingschapsschilder die zich in 1933 in Egmond vestigde, leefde en schilderde daar tot 1942, toen de Wehrmacht Nederland binnenviel. Het verhaal achter het werk, dat ontsnapte aan de Gestapo, is een fascinerend stukje geschiedenis.

De tentoonstelling in het museum is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Een bijzondere twist is dat een schilderij, verkregen voor een schamele 5 euro door predikant van Capelleveen uit Heerhugowaard op een rommelmarkt, nu schittert in het museum. Hij deelt trots het verhaal achter dit werk van Bowien met Haroun Ayech en zijn familie.

Vissershuisje uit 1880

Daarnaast heeft het vissershuisje in het museum een opmerkelijke verandering ondergaan, met een Rembrandteske uitstraling. Nathalie Wijker en Hans Peter Corbee hebben erin geslaagd de sfeer van vroeger terug te brengen in ‘Tointje en ‘t Skierte’, een reconstructie waar ze twee jaar aan werkten als eerbetoon aan Jaap en Janny.


Het museum is dagelijks open van 21 april tot 3 november, van 14.00 uur tot 17.00 uur, in de Zuiderstraat in Egmond aan Zee, vrije toegang met museumkaart.

Afbeelding
Afbeelding