Verhalenherdenkingstocht/ theatrale fietsroute 4 en 5 mei 2024: fiets je mee?

Nieuws
Groundbreakers - moderne dans.
Groundbreakers - moderne dans. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Fiets mee langs prachtige bunkerdorpen en beleef persoonlijke verhalen over de oorlog die tot leven komen via theater, moderne dans, zang, muziek en vertelkunst verbonden met huidige conflicten in de wereld en de waarde van vrijheid.

Verhalenherdenkingstocht en theatrale fietsroute 4 en 5 mei

Met mensen vanuit allerlei culturen en generaties delen we verhalen, herdenken we via bijzondere performances slachtoffers uit oorlogen en omarmen we de waarde van vrijheid. Een herdenkingstocht waar iedereen zich welkom voelt, waarin we andere en huidige conflicten een plek geven, de waarde van vrijheid benadrukken en verschillende generaties en culturen met elkaar verbinden. verhalentour.wixsite.com/wereldwijd.

Programma 4 mei

Galbi – Link & Herr Alt

Het duo Link & Herr Alt zoekt naar een muzikale herdefinitie van thuiskomen en rekt daarmee het begrip van wat thuis is of kan zijn op. Maya Link dook in de nooit vertelde verhalen van haar familie, die midden jaren ‘50 als Joodse inwoners van Irak van hun burgerschap werden beroofd en onderzoekt hoe die verhalen doorwerken in haar eigen leven. Van zwoele hypno-elektronische popsongs tot Midden-Oosterse rave-muziek.

Hold on - muziektheater

Muziektheater waarin operazangeres Maria de Moel en geluidskunstenaar Mark Fonds de thema’s chaos, trauma en herinneringen verwerken in geluidsfragmenten, opera en theater. Herinneringen aan Alexander Karel Bosman, één van de piloten die tijdens de Tweede Wereld oorlog gestationeerd was op het vliegveld Bergen, worden vervlochten met muziekstukken van onder andere Purcell. “Als jij iemand beschadigt wie beschadig je dan?”

Hakim Traïdia – theater

Hakim is een succesvol theatermaker, mimespeler en een begenadigd verhalenverteller. Zijn inspiratie haalt hij uit het leven van alledag. Hakim groeide op in Algerije en tijdens de Verhalenherdenkingstocht vertaalt hij persoonlijke verhalen uit zijn eigen oorlogsverleden, verbonden met verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, naar de wereld van de (grote) kinderen. Vol humor en ontroering, zoals we dat van Hakim gewend zijn.

Spiegel van de ziel – moderne dans – Groundbreakers

Dansgezelschap Groundbreakers reflecteert vanuit Bergense verhalen uit de Tweede Wereldoorlog op de huidige conflicten in de wereld en de waarde van vrijheid. Over de reflectie van menselijkheid als spiegel van de ziel. Laat je meevoeren in een bijzondere danservaring die ontroert en confronteert. Choreograaf: CunSong XU - Moderne dansers: CunSong Xu – Ching Yin Meng – performer : Roos Hendriks.

Programma 5 mei

Vlucht - moderne dans

Choreografe Angela Vriend onderzoekt hoe het voelt om alles te verliezen wat je liefhebt en om alles wat bekend is achter je te laten. Over ontheemd zijn. Vrouwen uit drie generaties en culturen dansen op dit thema, op prachtige muziek gecomponeerd en uitgevoerd door Jorgen Boots. Dansers: Angela Vriend, Karin Steenhart, Jody Visser, Marjan Wisman, Vira Tsvik.

Toriman – muziektheater – meneer Anansi

Wijnand Stomp (meneer Anansi) weet met humor, aanstekelijke ondeugd en een tikkeltje wijsheid jong en oud te raken. Vanuit verschillende invalshoeken neemt hij je mee in verhalen over de 2e Wereldoorlog uit Bergen en de soldaten uit Suriname die meevochten in deze oorlog. Als de slang van de meesterverteller begint te kronkelen, waan je je even in een andere wereld….

Het Bezielde hart - viool – Ute Passionflower 

Ute Passionflower heeft als violiste en zangeres over de hele wereld opgetreden, van Luis Vuitton tot de Amsterdam Arena. In Het Bezielde hart verbindt Ute verhalen uit de Tweede Wereldoorlog met de huidige situatie in de wereld via dialoog, zang en vioolspel. In een inspirerende performance zingt zij haar bezielde visie en geluid direct in de harten van haar publiek.

Vrijheid - musical - Mille Stelle

Musical-theaterschool Mille Stelle brengt een muzikale voorstelling over Vrijheid met liedjes uit verschillende musicals en de theatervoorstelling Oorlog aan zee. Met: Chloé, Jenna, Puck, Finn, Max en Tinke.

Jonge erfgoeddragers van verhalen - 4 & 5 mei

Voorafgaand aan performances vertellen Bouwe Houtzagers en Zoey Terpstra een stukje uit een persoonlijk oorlogsverhaal. Aan het einde van de route strijk je neer bij de Philestijnse molen voor een tapas, drankje en reflectie. Kaarten: 5 euro, inclusief tapas en drankje, zijn te koop in Art Gallery Tha Banque Plein 29 Bergen en via: https://verhalentour.wixsite.com/wereldwijd. 

Kinderen en tieners fietsen gratis mee. Startpunt t/o Groeneweg 14 Bergen. Vertrek 4 en 5 mei om 13.00, 13.30, 14.00, 14.30 o.l.v. gidsen van de Historische Vereniging Bergen.

Wijnand Stomp - verhalenverteller.
Ute Passionflower - viool
Het duo Link & Herr Alt.
Afbeelding