Back in town: Mirjam en Harold

Nieuws
Harold en Mirjam
Harold en Mirjam (Foto: Ed Bausch)

SCHOORL - Ze kunnen het net niet zien liggen, Klein Zwitserland. Maar terug zijn ze wel, Harold van Geerestein en Mirjam Effing. Ze zouden destijds voor een paar maanden hun Kunstkamers in Klein Zwitserland hebben aan de Duinweg vlak voor de entree van Schoorl. Het werden vier prachtige, roemruchte jaren. Tot ze plaats maakten voor de verwachte komst van de minderjarige asielzoekers, die nu langer blijven in de Broekakkers in Egmond Binnen.

Door: Ed Bausch

Harold van Geerestein en Mirjam Effing openen woensdag 15 mei ‘Kunst in Schoorl’

Want de deal voor Klein Zwitserland lijkt maar niet rond te komen. Klein Zwitserland staat nog steeds leeg, wachtend op de nieuwe functie. Harold en Mirjam zijn gewend aan tijdelijkheid. Ze verkasten naar het oosten van het land, naar Brummen, waar ze Kunsthuis Brummen openden, ook weer anti kraak, een woonhuis met grote ruimtes. Maar de provincie daar bleek alleen wonen toe te staan. “Dan gaan we terug naar Schoorl”, vond Mirjam. Ze wonen sinds kort antikraak net voorbij Schoorldam, langs de weg van Bergen naar Den Helder. Aan diezelfde weg, maar dan vanuit Bergen gezien nog vóór Schoorldam, Rijksweg 47A, openen ze 15 mei ‘Kunst in Schoorl’. Open van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Funfarm

Het zijn een enkele hoge aan elkaar verbonden ruimtes, waar tot voor enige tijd een funfarm was gevestigd, met een escaperoom. “We zagen het leeg staan. De eigenaar zei: ga je gang maar. Maar het is tijdelijk. Tijdelijk is nu vooralsnog tot september. Dat betekent voor ons een mooie zomer, met tentoonstellingen, workshops met eten bij de kunstenaar.” Harold zag meteen de kans. “En hij heeft hier ook weer zijn atelier. Hij moet kunnen werken, en Harold maakt nu eenmaal geen klein werk…”, zegt Mirjam aan de tafel met het riante uitzicht over de polder. (Tekst gaat door onder foto)


Een blik op een van de ruimtes, die vanaf volgende week woensdag ‘Kunst in Schoorl’ zijn. - (Foto: Ed Bausch)

‘Het wow-effect’

Het stel barst van de lef, zoals altijd. Dus ga er maar vanuit dat je ‘wow’ denkt als je er vanaf 15 mei binnenstapt door de enorm hoge deuren, meteen de grootste zaal in en dan kun je door naar de andere zalen, met ook een terras op het zuiden. “We zijn enorm dankbaar voor de ruimhartigheid van de eigenaar, dat we de komende periode ruimte kunnen bieden aan de kunstenaars uit ons netwerk. Die waren natuurlijk ook heel blij.”

Grote tafel als eerste

Back in town dus. Nou, terug in het dorp. Eigenlijk dat ook nog niet eens, want Kunst in Schoorl (er komt een groot bord langs de weg langs het kanaal te staan) ligt midden in het polderland tussen Bergen en Schoorl met uitzicht op de duinrand. Het licht is er groots, anders dan in Klein Zwitserland. Ruimte te over, binnen en buiten. Bang voor grote ruimte zijn Harold en Mirjam niet en handig zijn ze wel. Dus Schoorl is terug op de kaart met kunst. Het is eigenlijk vrij dichtbij Schoorldam, waar toch ooit een begin lag van de Bergense School. Waar het kanaal en het destijds ruwe landschap aan weerszijden daarvan de grote inspiratie vormden. Die inspiratie is er nu weer, zeker een zomerlang, in ‘Kunst in Schoorl. 

Ventweg

Zowel vanuit Bergen als vanuit Schoorldam neem je de ventweg, bij nummer 47 is er ruimte zat voor de auto en de fiets en voor een paar uur verbeelding of een fijne workshop of gewoon ontmoeting. Want als eerste stond er weer een grote tafel.

Kijk voor alles op etenbijdekunstenaar.nl