'De regels moeten niet worden versoepeld, maar juist veel strenger!' is de boodschap van lokale fracties ten aan zien van windturbines.
'De regels moeten niet worden versoepeld, maar juist veel strenger!' is de boodschap van lokale fracties ten aan zien van windturbines. (Foto: Laura Penwell voor Pexels)

30 lokale fracties tegen soepelere regels voor windturbines in Noord-Holland

Algemeen

CASTRICUM/REGIO - Op initiatief van het Amsterdamse raadslid Kevin Kreuger van JA21 hebben de Forza! fracties in Noord-Holland samen met 26 andere lokale fracties een brandbrief gestuurd aan het bestuur van de provincie Noord-Holland met als boodschap: ‘Bescherm onze provincie tegen windturbines. De regels moeten niet worden versoepeld, maar juist veel strenger!’


De brief is ondertekend door de Forza! fractievoorzitters: Ralph Castricum, Sander Scholts en Erik Vermeulen.

Hieronder leest u de gezamenlijke brief:

Lokale fracties doen omroep aan het provinciebestuur: ‘’Leg de bouw van windturbines aan banden!’’

De bouw van windturbines houdt de gemoederen in Noord-Holland al geruime tijd bezig. Wat in januari begon als een lokaal protest op Amsterdam-IJburg is inmiddels verworden tot en bijna maatschappij breed verzet dat de politieke kleur van Noord-Hollanders overstijgt.

Direct aanleiding voor het protest is het voornemen om ook in Noord-Holland meer duurzame energie op te gaan wekken. Om dit mogelijk te maken heeft het provinciebestuur bestaande uit de VVD, GroenLinks, D66 en PvdA besloten de regels voor het bouwen van windturbines te gaan versoepelen, waardoor er nog meer windturbines in onze provincie gebouwd kunnen worden. Zo mogen de tot wel 200 meter hoge mega-turbines vanaf 2022 nog dichter bij woningen worden gebouwd dan nu al het geval is en worden ook nog eens de verplichte lijnopstellingen losgelaten waardoor opeens overal en nergens losse clusters van windturbines worden geplaatst. En dat heeft grote gevolgen voor onze provincie.

Gezondheidsrisico’s

Want behalve dat het bouwen van windturbines heel veel geld kost, de woningbouwplannen frustreert, leidt tot de waardedaling van huizen, ons landschap vervuilt en veel overlast veroorzaakt, kleven er zelfs gezondheidsrisico’s aan de bouw van windturbines als deze op een te korte afstand van woningen worden gebouwd. Door de windturbine-plannen nu door te zetten kiest het provinciebestuur er naar onze mening voor om onze inwoners te onderwerpen aan een medisch experiment. Dat vinden wij ontoelaatbaar!

Het is dan ook logisch dat de plannen om nog meer windturbines te bouwen in Noord-Holland op veel weerstand stuiten en dat het draagvlak dus ook volledig ontbreekt. Dat wijzen niet alleen verschillende onderzoeken uit, maar ook ettelijke demonstraties en vele e-mails die wij als lokale volksvertegenwoordigers week in week uit onvangen van bezorgde inwoners.

Oproep: Bescherm onze inwoners tegen windturbines!

En daarom doen wij als lokale politici uit verschillende gemeenteraden van Noord-Holland de volgende oproep aan het provinciebestuur: Laat de bestaande regels voor de bouw van windturbines niet los. De huidige normen zouden juist eerder moeten worden aangescherpt dan versoepeld. Denk alsjeblieft goed na voordat jullie als provinciebestuurders een besluiten nemen over deze regels en bekijk de vele alternatieve mogelijkheden die er zijn. Luister alsjeblieft goed naar de zorgen van onze bewoners en bescherm onze prachtige provincie tegen die verschrikkelijke windturbines.

Ondertekenaars;

JA21 Amsterdam, Bamm Medemblik, Beter Den Helder, De lokale Partij Wijdemeren, Democratisch Zaanstad, Een Haarlemmermeer, Forza! Castricum, Forza! Haarlemmermeer, Forza! IJmond, Fractie Tonnaer Hoorn, Hart voor Medemblik, Larens Behoud, Leefbaar Hilversum, Liberaal Heemskerk, Lokaal Landsmeer, Lokaal Zaans, Onafhankelijk Hollands Kroon, Onafhankelijke Partij Alkmaar, Onafhankelijke Partij Diemen, Ouder Amstel Anders, Partij voor Ouderen en Veiligheid, Partij voor Socialer Purmerend, Positief Landsmeer, Ronde Venen Belangen, Samen Beverwijk, Trots Haarlem, Uitgeest Lokaal, Vrij! Beverwijk, VVD Waterland, Waterland Natuurlijk

Bron: Forza Castricum

Afbeelding
90 jaar op het ijs met VKIJ Castricum Algemeen 22 sep, 20:01
Afbeelding
Foto van vroeger Algemeen 22 sep, 19:58
Afbeelding
Nieuwe tuin ingericht voor De Hoep Algemeen 22 sep, 19:52
Afbeelding
Cascantar zoekt bassen en tenoren Algemeen 22 sep, 19:50
Afbeelding
Kampeerders winnen Bakkum Bruist Straatprijs Algemeen 22 sep, 19:48
Afbeelding
‘Eerste Kwartier’ met bubbels ingewijd Algemeen 22 sep, 19:46
Afbeelding
Soepcafé weer van start Algemeen 22 sep, 19:44
Afbeelding
Van Harten over de Liefde in De Oude Keuken Algemeen 22 sep, 19:41
Afbeelding
Week tegen de Eenzaamheid in Castricum Algemeen 22 sep, 19:39
Afbeelding
Burendag, Henri Schuyt Pakt Uit! Algemeen 22 sep, 19:38
Afbeelding
Eerste hulp aan kids bij ongelukken Algemeen 22 sep, 19:36
Afbeelding
Smaakmakers Festival 2023 al agenderen Algemeen 22 sep, 19:34
Afbeelding
Wandeling met muziek Algemeen 22 sep, 19:33