Huis verbouwen maar je hebt te maken met vleermuizen? Dit is wat je kunt doen!

Huis
Het verbouwen van je huis terwijl er vleermuizen aanwezig zijn, vergt extra aandacht en zorgvuldigheid.
Het verbouwen van je huis terwijl er vleermuizen aanwezig zijn, vergt extra aandacht en zorgvuldigheid. (Foto: Archief)

Het verbouwen van je huis terwijl er vleermuizen aanwezig zijn, vergt extra aandacht en zorgvuldigheid. Door rekening te houden met de beschermde status van deze dieren, kun je ervoor zorgen dat je verbouwing verantwoord en diervriendelijk verloopt. 

Als je van plan bent om je huis te verbouwen en ontdekt dat er vleermuizen in of rond je woning leven, dan is het belangrijk om te weten wat je kunt doen. Vleermuizen zijn namelijk een beschermde diersoort en mogen alleen verplaatst worden onder bepaalde voorwaarden. Hieronder bespreken we de stappen die je kunt nemen om op een verantwoorde manier met de situatie om te gaan.

Vleermuizen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem

Vleermuizen zijn niet alleen verantwoordelijk voor de bestuiving van bloemen en de verspreiding van zaden, maar helpen ook bij het bestrijden van insectenplagen. Voordat je actie onderneemt, is het raadzaam om jezelf goed te informeren over deze fascinerende dieren en hun leefwijze.

Als je vermoedt dat er vleermuizen in je woning leven, is het belangrijk om een expert in te schakelen voor alternatieven ongediertebestrijding. Een expert kan je adviseren over de te nemen stappen en helpen bij het in kaart brengen van de vleermuizenpopulatie in jouw woning.

Vleermuizen zijn een beschermde diersoort

Wist je dat het verboden is om ze zonder toestemming te verstoren, te verplaatsen of hun verblijfplaats te vernielen? Het is daarom belangrijk om een ontheffing aan te vragen bij de verantwoordelijke instantie voordat je met de verbouwing begint. Vleermuisheld.nl kan je hierbij assisteren en adviseren over de juiste aanpak.

Het is belangrijk te beseffen dat het beschermen van vleermuizen niet per se een belemmering hoeft te zijn voor bouw- of renovatieprojecten. Het kan eenvoudig zijn om vleermuizen een nieuwe plek aan te bieden zonder dat dit een grote impact heeft op jouw verbouwplannen.

Een effectieve en diervriendelijke oplossing is het plaatsen van vleermuiskasten

Denk ook aan het creëren van geschikte verblijfplaatsen in de directe omgeving. Deze alternatieve onderkomens zorgen ervoor dat de vleermuizen zich snel aan hun nieuwe omgeving kunnen aanpassen en hun waardevolle rol in het ecosysteem kunnen blijven vervullen.

Bovendien hoeft het aanbieden van een nieuwe plek voor vleermuizen niet kostbaar of tijdrovend te zijn. Door samen te werken met deskundigen, kun je gemakkelijk geschikte alternatieve verblijfplaatsen voor vleermuizen creëren en tegelijkertijd voldoen aan de wettelijke vereisten. Het is dus zowel belangrijk als eenvoudig om vleermuizen de bescherming te bieden die zij nodig hebben en verdienen. 

Zorg voor alternatieve verblijfplaatsen 

Wanneer de vleermuizen verplaatst moeten worden, is het essentieel om voor alternatieve verblijfplaatsen te zorgen. Dit kan in de vorm van speciale vleermuiskasten of door het creëren van geschikte plekken in de directe omgeving van je woning. 

Ook is het belangrijk om je verbouwingsplannen zorgvuldig te plannen en rekening te houden met de aanwezigheid van vleermuizen. Werk samen met een expert om de impact op de vleermuizen zo minimaal mogelijk te houden en de verbouwing op een verantwoorde manier te laten verlopen!

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.