Maranathakerk wordt gesloopt voor woningbouw

Nieuws
De sloop is naar verwachting in 2025.
De sloop is naar verwachting in 2025. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Opnieuw een ‘Kogel door de Kerk’, of eigenlijk de sloopkogel door de Maranathakerk. Dat is immers de eindconclusie na jaren debatteren in de gemeenteraad. 

Door Aart Tóth

Het tot op heden gevestigde ‘Supreme College’ moet op zoek naar andere huisvesting en dat via het eigen budget, zonder financiële bijdrage van de gemeente. De gemeente is immers niet wettelijk verantwoordelijk voor financiering. Het Supreme College, initiatief van Bonhoeffercollege en Jac, P. Thijsse college, zijn daar zelf verantwoordelijk voor. De sloop van de kerk en vervolgens het vaststellen van het kader voor woningbouw, mogelijk met huisvesting van huisartsenpraktijk, is door de gemeenteraad vastgesteld. Daarbij zeker twintig appartementen, waarvan 40% sociaal en 60% vrije sector.

Er moet nog wel een ruimtelijk plan wat betreft de nieuwbouw komen gezien de verschillende voorstellen. Er zijn immers elf ontwerpen ingediend, waarvan in de praktijk maar vier uitvoerbaar zijn. Omwonenden konden daarbij hun voorkeur uitspreken, wat zo’n zevenhonderd Castricummers hebben gedaan. Wel was er discussie over de parkeerdruk bij de vestiging van een huisartsenpraktijk, waar immers bezoekers ook hun voertuig kwijt moeten kunnen. Daar moet dus nog over besloten worden. Indien die praktijk niet gevestigd wordt, zou er meer ruimte komen om het aantal appartementen van 20 naar bijvoorbeeld 25 op te voeren. Die discussie wordt in mei in de gemeenteraad gevoerd met hopelijk besluiten, waarbij ook het plan rondom parkeren ter sprake zal komen.