Historie uitgestald: Schelpenvissersdag Bakkum 2022

Uit
Beeld van een skulper en schelpenkar op het Skulpersplein in Bakkum.
Beeld van een skulper en schelpenkar op het Skulpersplein in Bakkum. (Foto: Aart Tóth)

BAKKUM - Het is alweer een tijdje geleden, de 13e eeuw, toen tachtig procent van de Bakkumse bevolking qua inkomen afhankelijk was van de Schelpenvisserij, kortweg ’t Skullepen’ genoemd. Dat stopte tijdens de oorlog in 1943 toen de kalkovens in Bakkum werden gesloopt. Tegenwoordig is er nog maar één schelpenvisvergunning en één schelpenviskar. Zondagmiddag 10 juli vanaf 13.00 uur zijn al die attributen te zien op het Skulpersplein in Bakkum, waarbij alle feestelijkheden worden geopend door wethouder Valentijn Brouwer.

Op het plein een grote muziektent met optredens van het shantykoor De Skulpers en Menno Twisk met ‘Bakkum aan Zee’. Ook dorpsdichter Bob van Leeuwen is van de partij, die voordraagt uit eigen werk en toepasselijk op Bakkum. Verteller Piet Parree vult dit aan waarbij Frank Edam met de gitaar voor de aanvullende noot zorgt.

Ook voor kinderen is er een toepasselijk spel om mee te doen, waarbij de ouders een historische rondleiding gaan meemaken. Allemaal georganiseerd door Werkgroep Oud-Castricum, met veel enthousiasme.