SolarButterfly met gespreide vleugels voortgetrokken door een Tesla X. Het innovatieve object werkt op 100% zonne-energie en is gemaakt van 800 kilo gerecyclede PET-flessen uit de oceaan.
SolarButterfly met gespreide vleugels voortgetrokken door een Tesla X. Het innovatieve object werkt op 100% zonne-energie en is gemaakt van 800 kilo gerecyclede PET-flessen uit de oceaan. (Foto: pr)

Komt dat zien! Zonnevlinder van 13 meter strijkt zaterdag neer op boulevard van Scheveningen

Algemeen

De gemeente Den Haag verwelkomt zaterdag 25 juni de SolarButterfly; een duurzaam gebouwde tiny house op wielen. Deze zonnevlinder is gemaakt van ruim 800 kilo uit de oceaan opgeviste PET-flessen en functioneert volledig op zonne-energie. Met dit bijzondere object vraagt het internationale team achter de SolarButterfly aandacht voor innovatieve oplossingen om de wereldwijde klimaatverandering tegen te gaan. Onderzoekers van Kenniscentrum Mission Zero van De Haagse Hogeschool zijn aanwezig om bezoekers te informeren en inspireren met interactieve Climate Talks.

De imposante SolarButterfly met een lengte van 13 meter en een spanwijdte van 10 meter gaat de hele wereld over. Tourcoördinator Stefan Kratz: “De komende vier jaar willen we ruim 1000 lokale projecten bezoeken op zes verschillende continenten. De eerste etappe is deze rondreis door Europa. Het is fantastisch om nu samen met het Kenniscentrum Mission Zero van De Haagse Hogeschool een dag in Scheveningen te staan. Juíst in een stad met een kilometerslange kustlijn in een land dat voor een groot deel onder de zeespiegel ligt, is aandacht voor klimaatverandering belangrijk.”

Symbool voor meer dan alleen zonne-energie

Het internationale team achter de SolarButterfly bestaat uit ingenieurs, onderzoekers, vormgevers en impactmakers. Kratz: “We willen met ons project een positief butterfly-effect creëren; een theorie die stelt dat één kleinschalige actie grote impact kan hebben. Besluit je bijvoorbeeld om zonnepanelen op je dak te plaatsen, dan kan dat buren inspireren om óók zonnepanelen te installeren. Jouw individuele actie zorgt ervoor dat een hele buurt in actie komt om de wereld een stukje schoner te maken.” Kratz legt uit dat de SolarButterfly voor meer staat dan zonne-energie alleen. “Het staat symbool voor alle kleine acties om klimaatverandering tegen te gaan. Denk aan het kopen van tweedehands spullen en het verminderen van het gebruik van plastic verpakkingen. We willen mensen inspireren en enthousiasmeren om klimaatverandering tegen te gaan. Op grote én kleine schaal.”

Gratis workshops en Climate Talks

De SolarButterfly is op zaterdag 25 juni van 10:00 tot 18:00 uur te bewonderen op de Strandweg in Scheveningen ter hoogte van Biesieklette Keizerstraat. De hele dag worden gratis workshops en lezingen gegeven. Kinderen kunnen experimenteren met zonne-energie tijdens een workshop ‘Maak Je Eigen Zeedier op Zonne-energie’. Voor volwassenen is er alle gelegenheid om zich te verdiepen in de wereld van duurzame energie en herbruikbare grondstoffen tijdens interactieve Climate Talks van de onderzoekers van Kenniscentrum Mission Zero van De Haagse Hogeschool. Bezoekers kunnen ook hun eigen ‘batterij’ opladen in de chill-out zone rond de SolarButterfly.

Wereldreis

In mei vertrok de SolarButterfly uit Geneve (Zwitserland) en komt via Duitsland nu naar Nederland. Naast Scheveningen doet het object ook Utrecht, Amsterdam en Rotterdam aan om vervolgens door te reizen naar Brussel. Hier gaat het team met politici in gesprek over de Europese aanpak tegen klimaatverandering. Europa is de start van een wereldreis van de SolarButterfly die verspreid over vier jaar door Noord en Midden-Amerika, Azië, Australië en Afrika trekt.

Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:37
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:07
Afbeelding
Dit jaar 150 nieuwe trafohuisjes vanwege sterk gestegen vraag naar elektriciteit Algemeen 3 jul, 14:26
Afbeelding
De Parade staat zeventien dagen in Westbroekpark Algemeen 2 jul, 14:25
Afbeelding
Zwaargewonde (39) bij steekpartij in woning Erasmusweg Algemeen 2 jul, 11:11
Afbeelding
Inbrekers blijken opeens last van hoogtevrees te hebben Algemeen 2 jul, 11:02
Afbeelding
Persfotograaf op fiets zwaargewond na aanrijding met tram op de Loosduinseweg in Den Haag Algemeen 1 jul, 20:27
Afbeelding
Huizenmarkt begint af te koelen: gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Winkelcentrum Leidschenveen in nieuw jasje gestoken Algemeen 30 jun, 09:29
Afbeelding
2000ste afvalknijper uitgereikt aan 10-jarige Lina: ‘Ik raapte al veel afval op’ Algemeen 30 jun, 09:22
Afbeelding
Urban Trail Den Haag voert dit weekend langs én door verrassende hotspots Algemeen 29 jun, 18:47
Afbeelding
Growshop in Laak opgerold: tuinaarde naast producten voor illegale hennepteelt Algemeen 29 jun, 15:00
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.