Jongeren uit Moerwijk zetten zich in voor goede doelen in Pakistan en Gambia

Algemeen
 “De mensheid op zijn best”, Ouiam, Salim, Zeenul en Jamal uit Moerwijk.
“De mensheid op zijn best”, Ouiam, Salim, Zeenul en Jamal uit Moerwijk. (Foto: GvdIJ)

Tientallen jongeren uit Moerwijk hebben zich de afgelopen maanden ingezet om geld in te zamelen voor goede doelen in Pakistan en Gambia. Met sporten en flyers rondbrengen haalden zij geld op voor een waterput en een schooltje.

Door Gerard van den IJssel

Oorspronkelijk was het helemaal niet de bedoeling dat de jongeren hun ‘prijzengeld’ aan een goed doel zouden geven, laat staan twee goede doelen. De coördinator jeugdwerk Jamal Aoulad m’hand issa van Wijkz in Moerwijk had een fitness-challenge bedacht voor jongeren uit de wijk. Door elke dag extra te sporten of te bewegen konden de jongeren punten verdienen en daarmee als team een geldbedrag. “Het was een challenge van 21 dagen”, vertelt Jamal. “Het ging om een zeer gevarieerde groep. Laat ik het zo zeggen; er zaten ervaren sporters bij en jongeren die bij wijze van spreken nog nooit één dag hadden gesport.” Door de deelnemers bij elkaar in één groep te zetten, werden de jongeren ook onderling gemotiveerd om zich zo goed mogelijk in te zetten voor de challenge. “En het was ook goed voor de saamhorigheid in de wijk. Als je jezelf inzet voor een groep, voelt dat gewoon goed.” Het groepsgevoel dat tijdens de challenge ontstond, bleek uiteindelijk zelfs zo groot dat de jongeren besloten hun prijzengeld aan een goed doel te schenken. “Via Ouiam Lamsaad, die meedeed aan een ander project, kwamen we in contact met Stichting voor de Mens. Zij gaan voor de 450 euro die de challenge heeft opgebracht een waterput aanleggen in Pakistan.”

Misschien vernoemen ze wel een bankje of muurtje naar ons, het Moerwijkmuurtje

De 18-jarige Ouiam was ondertussen met een ander groepje druk bezig om nog meer geld in te zamelen. Op verzoek van de Wijkbus Zuid West werden door de groep van ongeveer twaalf jongeren tienduizenden flyers huis-aan-huis bezorgd in de wijken Morgenstond, Moerwijk en Wateringse Veld om bewoners te wijzen op de voordelen van de wijkbus. “We hadden ons een beetje verkeken op hoeveel werk het was”, kijkt Ouiam terug op de klus. “Moerwijk is natuurlijk onze eigen wijk, dus dat was makkelijk. Maar voor bijvoorbeeld Wateringse Veld werden we gehaald en gebracht met de wijkbus. Dan moest je dus eerst wachten tot de bus er was, dan flyeren in een buurt die je niet kent en dan weer wachten tot de bus kwam om ons terug te brengen. We hebben dat met wisselende groepjes ook gedaan op dagen dat het regende, dus het was echt wel een pittige klus. Maar we hebben gewoon doorgezet.” Uiteindelijk leverde het flyeren de groep jongeren 1.500 euro op. Het grootste deel daarvan wordt gebruikt om een studiereis naar Rome mogelijk te maken. En 500 euro wordt geschonken aan Stichting voor de Mens als bijdrage aan een school die wordt gebouwd in Gambia. “Misschien vernoemen ze wel een bankje naar ons”, zegt Ouiam lachend. “Of een muurtje, het Moerwijkmuurtje.”

Het relativeert als je beseft dat mensen op andere plekken het slechter hebben

Iets doen voor een goed doel is Ouiam goed bevallen. Ze werkt inmiddels ook mee aan projecten om geld in te zamelen voor weeshuizen in Tanzania en Marokko. “Wij hebben het eigenlijk best goed hier in Nederland. Natuurlijk zijn er hier ook mensen met veel problemen, maar het relativeert toch als je beseft dat mensen op andere plekken op de wereld het nog slechter hebben.” Ouiam hoopt in de toekomst ook enkele projecten die mede zijn gefinancierd vanuit Moerwijk te kunnen bezoeken. Jongerenwerker Jamal Aoulad m’hand issa hoort het geamuseerd aan. “Ouiam is zo enthousiast dat haar schoolprestaties er soms onder lijden. We hebben daar een pittig gesprek over gehad.” Maar bovenal is Jamal trots op ‘zijn’ jongeren uit Moerwijk. “Je zag bij hen allemaal dat iedereen op zijn of haar eigen manier heel erg betrokken was bij de goede doelen. Dat raakte me best wel. Dat deze jongeren, die vaak ook zelf in een heel kwetsbare positie leven, toch zoveel aandacht hebben voor anderen in de wereld. Dat vind ik de mensheid op zijn best.”