Bevrijdingsdag stadsbreed spektakel

Cultuur
Zes van de hoofdrolspelers van Rock-'n-Roll Art Collective: Victor Hoefnagels, Patricia Steur, Clé Moormann, en kunstenaarsechtpaar Els en Marcello, poseren even graag voor de camera.
Zes van de hoofdrolspelers van Rock-'n-Roll Art Collective: Victor Hoefnagels, Patricia Steur, Clé Moormann, en kunstenaarsechtpaar Els en Marcello, poseren even graag voor de camera. (Foto: Frans Limbertie)

Tot en met 12 mei is bij Galerie Lissabon op de Denneweg de bijzondere expositie Rath Pack One te zien, die je beslist niet mag missen wanneer je van rock ‘n roll houdt. Verantwoordelijk hiervoor is het onlangs opgerichte kunstgezelschap Rock ‘n Roll Art Collective The Hague. Na zestig jaar rock in Den Haag werd het volgens hen nu eindelijk weleens tijd voor zo’n initiatief. Afgelopen vrijdagmiddag was de feestelijke opening.

Door Frans Limbertie

Er bestaat gewoon druk en je hebt beredruk, en van dat laatste is hier duidelijk sprake. Het lijkt veel op Koningsdag in Amsterdam, maar dan in Den Haag. Ondanks de regen buiten, trekt een stoet van bekende en minder bekende Haagse gezichten deze middag voorbij in Galerie Lissabon. Allemaal geïnteresseerd in rock en kunst. Niet zo gek eigenlijk, want van poplegendes als Bowie, Prince, Bono, Grace Jones en nog ontelbaar veel meer krijg je een warm en nostalgisch gevoel. Ze hangen hier allemaal aan de wand. Helaas zijn veel niet meer in leven, maar ook dat is nou eenmaal rock-’n-roll. Maar ach, misschien gaan artiesten wel nooit echt dood, hun muziek leeft immers altijd voort. We spotten niet alleen foto’s, schilderijen en tekeningen van Nederlandse en internationale artiesten, maar ook van grootheden uit onze eigen stad. The Earring, Q65, Shocking Blue, Direct en Anouk, ze komen allemaal voorbij. ‘The Hague is still Rock City number one’, laat daar geen misverstand over zijn. Geen verdere uitleg nodig dat de hofstad eens de bakermat was voor veel rockgroepen en artiesten. En nog steeds is.

Combinatie  

Fotograaf Patricia Steur, de schilders Arjan van Gent en Victor Hoefnagels en kunstenaarsechtpaar Marcello en Els zijn samen met bedenker Clé Moormann de initiatiefnemers van deze expositie. Hoe Patricia in contact kwam met de anderen was een toevallige samenloop van omstandigheden. “Ik heb al een tijdje schilderles bij Arjan, omdat ik naast mijn fotografie ook wil kijken of ik me op dat gebied nog kan ontwikkelen. Arjan schildert veel rocksterren en ik heb ze in grote aantallen voor mijn lens gehad. De link van fotografie met schilderkunst was dus al gauw gelegd. Clé Moormann, die op zijn beurt weer lessen volgt bij Victor, is iemand met een groot organisatietalent.” 

Victor vertelt dat hij onlangs een expositie had met veel schilderijen van zeegezichten, waar tevens drie door hem geschilderde portretten van Nina Simone, Amy Winehouse en Bob Dylan hingen. “Clé was daar ook en wilde daar iets met die portretten doen. Hij bracht iedereen bij elkaar en kwam met het idee om een ‘zogenaamd rock-’n-roll kunstcollectief’ op te starten.”

 De onderlinge click was er volgens Patricia en Victor meteen. Rath Pack, dat staat voor Rock-n-roll Art Collective The Hague, is een verwijzing naar een gezelschap van Amerikaanse acteurs onder wie Frank Sinatra, Sammy Davis jr. en Dean Martin, dat in de jaren 50 en 60 furore maakte in gokstad Las Vegas. “En nu staan we hier bij de opening. Het resultaat is echt een feestje geworden”, laat een enthousiaste Patricia weten. 

Uitzonderlijke talenten

Aanjager van deze tentoonstelling Clé Moormann geniet zichtbaar van deze druk bezochte middag. “Vijf jaar geleden ben ik gestopt met werken en daarna was het tijd om de kunst weer op te pakken. Ik ben immers al een tijdje lid van Pulchri Studio, dus ik ken deze wereld wel aardig. Daarnaast ben ik iemand die graag organiseert en mensen bij elkaar brengt. Met Patricia, Victor, Arjan en Victor en Els hebben we een groep van uitzonderlijke talenten. Zo te zien aan de opkomst van vanmiddag is deze expositie nu al een succes die naar meer smaakt. Ik hoop dan ook dat we hierna wat meer exposities kunnen doen. Rockmuziek leeft echt in Den Haag. Oh ja, ik zou graag nog een beeldend kunstenaar aan ons gezelschap willen voegen, als je dat in je artikel wilt zetten zou dat mooi zijn.”