De 9 leukste bezienswaardigheden Den Haag

Nieuws
Paleis Huis ten Bosch in Den Haag
Paleis Huis ten Bosch in Den Haag (Foto: archief)

DEN HAAG - Den Haag, de politieke hoofdstad van Nederland, heeft veel te bieden aan zowel de lokale bevolking als toeristen. Deze historische stad, ook wel bekend als ‘s-Gravenhage, speelt een essentiële rol in de Nederlandse geschiedenis en herbergt tal van bezienswaardigheden die de rijke cultuur en de dynamische atmosfeer van de stad weerspiegelen. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, architectuur of gewoon wilt genieten van de bruisende sfeer, Den Haag heeft voor elk wat wils. Wat zijn de bezienswaardigheden Den Haag? Laten we eens kijken naar enkele van de meest fascinerende bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je bezoek aan deze unieke stad.

Bezienswaardigheden in Den Haag

  • Het Binnenhof en de Ridderzaal
  • Het Mauritshuis
  • Het Vredespaleis
  • Madurodam
  • Paleis Noordeinde
  • Lange Voorhout
  • Escher in het Paleis
  • Panorama Mesdag
  • Paleis Huis ten Bosch
  • Japanse Tuin

1. Het Binnenhof en de Ridderzaal

Heb je het over de top bezienswaardigheden Den Haag, dan mogen het Binnenhof en de Ridderzaal natuurlijk niet op je lijstje ontbreken. Het Binnenhof is het politieke hart van Nederland en een van de meest iconische plekken van Den Haag. Hier bevinden zich de regeringsgebouwen, waaronder de Eerste en Tweede Kamer, en het beroemde Torentje waar de minister-president zijn werkplek heeft. De indrukwekkende Ridderzaal, gelegen in het midden van het Binnenhof, is een gotisch meesterwerk dat jaarlijks wordt gebruikt voor de opening van het parlementaire jaar door de koning. Het Binnenhof biedt een fascinerende mix van historische architectuur en hedendaagse politiek.


Binnenhof met vooraanzicht op de Ridderzaal. - Carel de Groot

2. Het Mauritshuis

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Mauritshuis, een elegante museumlocatie in het centrum van Den Haag. Dit voormalige paleis herbergt een uitgebreide collectie schilderijen uit de Gouden Eeuw, met meesterwerken van Hollandse meesters zoals Vermeer, Rembrandt en Hals. Onder de vele werken die hier te bewonderen zijn, is Vermeers beroemde “Meisje met de parel”, een van de absolute hoogtepunten van het museum. Een goed punt voor op je lijstje bezienswaardigheden Den Haag dus!

Het adres van het Mauritshuis is Plein 29, Den Haag. Openingstijden zijn maandag van 13.00 tot 18.00 en dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur. De reguliere entreeprijs is 19,- euro, er zijn uitzonderingen.

3. Het Vredespaleis

Den Haag staat ook bekend als de Internationale Stad van Vrede en Recht, mede dankzij het imposante Vredespaleis. Gebouwd in 1913, herbergt dit majestueuze complex het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en het Permanent Hof van Arbitrage. De architectuur van het Vredespaleis is een perfecte mix van neorenaissance- en neogotische stijlen, met prachtige tuinen die een serene omgeving creëren voor dit centrum van internationale gerechtigheid. Heb je deze al genoteerd in je top van leukste bezienswaardigheden Den Haag?

4. Madurodam

Voor een unieke en plezierige ervaring met een knipoog naar Nederlandse cultuur en geschiedenis, is een bezoek aan Madurodam een must. Ook weer één die niet mag ontbreken in je overzicht van leukste bezienswaardigheden Den Haag! Dit miniatuurpark toont Nederlandse steden en landschappen op schaal, inclusief replica’s van bekende gebouwen, bruggen en andere iconische locaties. Een perfecte plek om de wonderen van Nederland te verkennen in een kleinschalige setting.

Adres: George Maduroplein 1, Den Haag. Openingstijden zijn de hele week van 09.00 tot 18.00 uur. De reguliere entreeprijs is 18,- euro, er zijn uitzonderingen.


Madurodam - archief RM

5. Paleis Noordeinde

Dit koninklijke paleis is een van de drie officiële residenties van Koning Willem-Alexander en bevindt zich in het hart van Den Haag. Hoewel het niet open is voor het publiek, is het indrukwekkende exterieur met zijn prachtige neoclassicistische architectuur en de aangrenzende Paleistuin zeker de moeite waard om te bewonderen.

6. Lange Voorhout

De Lange Voorhout is een charmante laan met een rijke geschiedenis. Langs deze statige straat vind je prachtige historische panden en monumentale gebouwen. Het is ook de thuisbasis van tal van culturele evenementen, markten en festivals, waardoor het een levendig en cultureel centrum is in Den Haag.

7. Het Escher Museum (Escher in het Paleis)

Dit unieke museum is gewijd aan het werk van de wereldberoemde graficus M.C. Escher. Gevestigd in het voormalige winterpaleis van Koningin Emma, toont het museum een uitgebreide collectie van Eschers verwarrende en fascinerende kunstwerken, waarin illusie en wiskunde samenkomen. Noteren dus, op je must-see-lijstje van beste bezienswaardigheden Den Haag!


Escher in het Paleis - archief RM

8. Panorama Mesdag

Panorama Mesdag biedt een meeslepende ervaring van een 360-graden panoramaschildering, waardoor je je in het midden van een 19e-eeuws Schevenings landschap waant. Zeker dus een must-see die een plek op je lijst van bezienswaardigheden Den Haag verdient. Het gigantische schilderij, gemaakt door kunstenaar Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw, geeft een levensechte weergave van de kust van Scheveningen in het verleden.

9. Paleis Huis ten Bosch

Het Paleis Huis ten Bosch is een koninklijk paleis en de officiële woonplaats van Koning Willem-Alexander en zijn gezin. Het is gelegen in het noordelijke deel van Den Haag en wordt omgeven door een prachtig park. Hoewel het paleis niet toegankelijk is voor het publiek, biedt het een indrukwekkend uitzicht van buitenaf.

10. Japanse tuin

Dat zijn al aardig wat leuke activiteiten hierboven! Welke bezienswaardigheden Den Haag bieden meer ontspanning? In landgoed Clingendael in Den Haag bevindt zich een oase van rust en sereniteit - de Japanse Tuin. Deze betoverende plek is geïnspireerd op de traditionele Japanse tuinontwerpen en is een perfecte combinatie van natuurlijke schoonheid en harmonie. De Japanse Tuin, gelegen in het landgoed Clingendael, is slechts een paar weken per jaar geopend voor het publiek tijdens het voorjaar en het najaar. Bezoekers worden getrakteerd op een betoverende ervaring met weelderige groene landschappen, kabbelende beekjes, sierlijke bruggetjes en typische Japanse flora zoals azalea’s en esdoorns.


Japanse Tuin in Den Haag - archief RM

Dit zijn slechts enkele hoogtepunten van de vele bezienswaardigheden die Den Haag te bieden heeft. Van historische monumenten tot culturele schatten en moderne attracties, deze stad zal zeker indruk op je maken. Dus pak je camera en ga op ontdekkingstocht naar de prachtige bezienswaardigheden van Den Haag.