Verkiezingsdebatten Tweede Kamerverkiezingen 2023 op een rij

Politiek
Nog geen idee op wie je moet stemmen 22 november? Volg een verkiezingsdebat!
Nog geen idee op wie je moet stemmen 22 november? Volg een verkiezingsdebat! (Foto: Pixabay)

REGIO - In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 is het goed je te verdiepen in de standpunten van diverse partijen. Zo worden er ook diverse verkiezingsdebatten georganiseerd waaruit je inspiratie kunt opdoen. Je vindt de belangrijkste hier op een rij.

Verkiezingsdebatten op een rij

  • College Tour (22 oktober)
  • EW Klimaattop (1 november)
  • Midden-Oosten Verkiezingsdebat (2 november)
  • RTL Verkiezingsdebat 1 (5 november)
  • RTL Verkiezingsdebat 2 (12 november)
  • De Toekomst van Nederland (20 november)

Verkiezingsdebatten zijn nuttig ter voorbereiding op de Tweede Kamerverkiezingen 2023. Zeker als je nog een zogenaamde ‘zwevende kiezer’ bent en nog niet overtuigd van aan wie je je stem wil geven tijdens de verkiezingen van november 2023.

Verkiezingsdebat: wat is het?

Tijdens een verkiezingsdebat komen de kandidaten voor politieke functies bij elkaar om vragen te beantwoorden en hun standpunten over belangrijke kwesties met het publiek te delen.

Het doel van een verkiezingsdebat is om kiezers te helpen begrijpen wat elke kandidaat wil doen als ze worden gekozen. Tijdens het debat stellen een moderator of het publiek vragen aan de kandidaten, die daarmee de kans krijgen hun ideeën en plannen te bespreken. Kiezers kunnen zo beter geïnformeerde beslissingen nemen over welke kandidaat ze willen steunen.

Kort gezegd, een verkiezingsdebat is een georganiseerde bijeenkomst waarbij politieke kandidaten praten over hun plannen en ideeën, zodat kiezers kunnen beslissen wie ze willen kiezen in verkiezingen.

Verkiezingsdebat data 2023

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november kun je deze verkiezingsdebatten volgen:

- Verkiezingsdebat College Tour (22 oktober)

Vanaf 20.15 uur volg je op 22 oktober bij KRO-NRCV NPO 3 het verkiezingsdebat tussen lijsttrekkers over onderwerpen die studenten belangrijk vinden.

Tekst gaat door onder foto

verkiezingsdebat debat verkiezingen tweede kamerverkiezing tweede kamerverkiezingen debat stemmen kieswijzer stemwijzer
Op wie ga jij stemmen? - foto: Rodi Media

- EW Klimaattop (1 november)

In het AFAS Theater in Leusden gaan op woensdag 1 november vanaf 13.30 uur onder meer Rob Jetten (minister voor Klimaat en Energie - D66) en Henri Bontenbal (lijsttrekker CDA) met elkaar in gesprek over hun klimaatplannen. 

Bij zijn? Je kunt je hier nog aanmelden voor het verkiezingsdebat.

- Midden-Oosten Verkiezingsdebat (2 november)

In de Rode Hoed in Amsterdam gaan partijen op 2 november met elkaar in debat over het Midden-Oosten en de positie van Nederland. Je kunt je hier nog aanmelden.

- RTL Verkiezingsdebat 1 (5 november)

De drie of vier grootste partijen (die uit de Peilingwijzer van 26 oktober rollen) bespreken vanuit het Amsterdamse Felix Meritis-centrum belangrijke politieke onderwerpen met elkaar. De uitzending is live te volgen via RTL 4. 

- RTL Verkiezingsdebat 2 (12 november)

Tijdens het tweede RTL Verkiezingsdebat is het de beurt aan zes lijsttrekkers om met elkaar in gesprek te gaan over hete hangijzers uit de maatschappij. Dit zijn topics die voortkomen uit het RTL Nieuwspanel.

- De Toekomst van Nederland (20 november)

Op EenVandaag (NPO 1 en NPO Radio 1) wordt op 20 november vanaf 18.20 uur een verkiezingsdebat uitgezonden over de toekomst van ons land. Hierbij leggen zo’n duizend studenten lijsstrekkers het vuur aan de schenen rondom actuele thema’s (klimaat en migratie bijvoorbeeld).

Nog niet overtuigd van je keuze? Doe dan een van de kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023!