Liveblog gesloten

Liveblog Parkpop The Hague 2022

Uit
Afbeelding
(Foto: Richard Mulder)

Vandaag vindt de 40e editie plaats van Parkpop The Hague. Met gasten als Di-Rect, De Kraaien, Donnie XL en UB40 belooft het een prachtig feest te worden op het Malieveld in Den Haag. Met dit liveblog houden wij jou op de hoogte van de sfeer op het grootste gratis festival van Den Haag!

[22:29] Parkpop 2022 zit er bijna op, maar wij sluiten dit liveblog alvast af. Bedankt voor het meelezen en vergeet niet de foto's te bekijken!

[21:30] Maar liefst anderhalf uur duurt het optreden van UB40 ft. Ali Campbell. Daarmee is het niet alleen het langste, maar ook het laatste optreden van de avond. Al het publiek verzamelt zich nu bij het Bud Stage om te genieten van hun heerlijke reggaemuziek. Verwacht niet alleen covers als Purple Rain, maar ook eigen muziek. Swingen én kippenvelmomenten: een betere afsluiter van deze prachtige festivaldag is er niet. 

[21:12] Aan al het moois komt een einde. Het laatste optreden op het Haags Podium is begonnen: De Kraaien, een Nederlandse rapformatie die in 2012 bekend werd door de single ‘Ik vind je lekker’. Ook weer zo’n Haagse topper met beestachtige beats. Hierna is het Haags Podium dicht, maar op het Bud Stage komt straks nog een topact op. 

[20:35] Voor een echt nieuwe ervaring ga je nu als de sodemieter naar het Haags Podium voor Movnt Olympvs. Rappers met namen van Olympische Goden en hele verschillende stijlen. Van trage drumpartijen tot schreeuwende gitaren, het gaat alle kanten op. Een kwartiertje maar, dus wees er snel bij!

[19:59] Hier hebben veel Parkpopgangers naar uitgekeken: Di-rect speelt op het Bud Stage! Need we say more? Deze band speelt al sinds 1999 een grote rol in het muzikale landschap van Nederland, met sinds 2009 Marcel Veenendaal in de plaats van zanger Tim Akkerman.

[19:25] Haagse beatdichter Prins S. (Scott Beekhuizen) is bekend van de kersverse single ‘Wat Jij Wil’. Zijn stijl is het beste te omschrijven als Nederdiscopop. Of gewoon als supertof. De onverwachte wendingen in zijn teksten zijn een feestje. Veertig minuten verwondering en glimlachen bij het optreden van Prins S. en de Geit kunnen om 19:30 beginnen!

[19:00] Op het Haags Podium begint het optreden van Yaëll Campbell. In ongeveer vijftien minuten gaat deze jonge, veelzijdige artiest van alles laten zien: van hiphop tot akoestische gitaarnummers. Zijn eerste live-ervaring is dit niet. Hij speelde eerder in onder meer Brussel en San Francisco.

[18:43] Bij het Haagse Podium staat Pierre. Hij is boekhouder, maar heeft meerdere studies gevolgd: van jeugdwerk tot bibliotheek. In media is hij om zijn kleurrijke verschijning eerder vergeleken met Jack Sparrow: "Maar ik had dit baardje eerder," strijkt hij over zijn gezichtshaar. Pierre komt hier voor de 'echte muziek'. Hij houdt van de variatie en diversiteit op Parkpop. Thuis heeft hij ook heel veel soorten outfits, in de stijlen rasta, reggae, dierenprint, Rolling Stones, hippie, en Indonesisch: dat laatste omdat daar zijn roots liggen. Sinds een paar maanden heeft hij ook outfits in geel-blauw: de kleuren van de vlag van Oekraïne. "Ik maak de keuze voor diversiteit bewust," licht hij toe. "Kleur is mijn religie. Alles is oké. Mensen moeten zichzelf zijn."


Pierre is in het dagelijks leven boekhouder. Maar nu even niet. - Debbie van Eijk

[18:31] Maan komt op, op het Bud Stage. Deze Nederlandse zangeres en actrice werd bekend door The Voice of Holland in 2016. Haar hit ‘Blijven slapen’ stond begin vorig jaar 10 weken op nummer 1 in de Top 100.

[18:23] Hoe zijn de wc's, aan het begin van de avond? Goed, volgens Savaan (26): "De wc-knop zit op de grond. Dat is ideaal." De sfeer op Parkpop vinden zij en haar vriendinnen goed; jammer dat het niet meer in het Zuiderpark is. "Ik kom hier al sinds mijn tweede, dus 24 jaar," vertelt een vriendin. Savaan: "Het Zuiderpark was groter, met hogere bomen; als kinderen kon je onder de bomen in de schaduw zitten. Het Bevrijdingsfestival is ook op het Malieveld. Zo voelt Parkpop een beetje als een tweede Bevrijdingsfestival." Naar welke artiesten gaan ze zeker kijken? "Maakt ons niet uit. We komen voor de gezelligheid. Di-rect is wel leuk. UB40 hebben we al eerder gezien op Parkpop. En we gaan kijken bij het hiphopstage, daar treedt een vriend op."


Tara en Savaan komeen voor de sfeer. - Debbie van Eijk

[18:04] Pompende, gierende gitaarrock is nu te horen op het Haags Podium. Het zijn de Wodan Boys. Is dat effe lekker (of: lekkah)!

[17:53] Goldband zingt over de dood: "Iedereen gaat dood, oehoehoeh, en jij ook, en jij ook", terwijl hij naar het publiek wijst, dat lekker meebeweegt op de beat: "U ook, mevrouw." En dan: "We doen het gewoon. Laat zien waar je vandaan komt, Den Haag! Maak een kring." Er wordt een kring gemaakt vooraan in het publiek, bij het podium: een circle pit, waarbij je een rondje rent terwijl je botst. Mensen gaan los.


Op het scherm is te zien dat het publiek los gaat in de circle pit. - Debbie van Eijk

[17:32] Inmiddels staan er al honderden foto's onderaan dit liveblog. Heb jij jezelf al teruggevonden?

[17:01] Goldband is er, en live! Dat is voor het eerst voor zo’n groot publiek voor deze Hagenezen. In 2019 stormde Goldband de muziekindustrie binnen met hun elektronische sound en meeslepende teksten – in het Nederlands. Na bijna drie jaar in lockdown laten ze hun kunsten vandaag op Parkpop live zien op het Bud Stage.

[16:59] "Allen die willen rocken op Parkpop, moeten mannen met baarden zijn", zouden we bijna gaan zingen als variatie op het klassieke lied als we Taco (43) en Michel (44) zien. Rocken gaan deze mannen in elk geval: "Wij gaan zeker kijken  naar Goldband." Zij komen uit Den Haag en vinden het hartstikke gezellig op Parkpop. Bruce van 11 (vernoemd naar Dickinson, Iron Maiden) is ook mee. "Een stukje muzikale opvoeding", aldus vader Michel.


Bijschrift - Debbie van Eijk

[16:54] Pjotr loopt over het veld met twee heliumballonnen en anderhalf biertje. Hij wil wel wat vragen beantwoorden, maar eerst naar zijn zoontje Nathan (3) om hem te troosten - zijn vorige ballon was net weggewaaid. Eenmaal daar zijn Pjotr en zijn vrouw Linda het erover eens dat het hen niet uitmaakt waar Parkpop plaatsvindt; het Zuiderpark of het Malieveld, het is hun om het even. "Het Malieveld is zelfs iets dichter bij ons huis."


Linda, Pjotr, Sophia-Elena en Nathan. - Debbie van Eijk

[16:30] Tijs van de Poll is van het Haagse Popradar. Aan hem is de programmering op het Haagse Podium te danken - die heeft hij samen met Daan van der Brugge van Musicon samengesteld. Musicon is verantwoordelijk voor het hele Haagse veld.
Omdat Popradar het hele jaar bezig is met music support, kennen ze veel Haagse artiesten. Het maken van een goed programma was dan ook geen uitdaging. "Wij bieden Haagse bands een podium. Dat gaat vaak van klein naar groot." Parkpop staat voor vrijwel alle artiesten wel op het ambitielijstje, vergelijkbaar met een uitverkocht Paard.

[16:15] Terwijl mensen bij het Bud Stage nog steeds losgaan op Nederlandstalige hits, maakt het Haags podium zich op voor de songs met dat typische vintage (maar toch ook eigentijds) geluid van de band Silver Lake. Hierbij gaan moderne productietechnieken hand in hand met oude analoge apparatuur.


Tijs van de Poll. - Debbie van Eijk

[16:14] Victor (22) en Judith (21) komen uit Den Haag, maar wonen nu even in Delft. Ze vinden de sfeer op Parkpop TOP (ja, in hoofdletters) en gaan vandaag in elk geval zeker kijken bij het optreden van Goldband. Ze zien er verliefd uit. Of ze een relatie hebben? De twee lachen. "Het is gecompliceerd."


Victor (22) en Judith (21) vinden de sfeer TOP. - Debbie van Eijk

[15:53] Mart Hoogkamer ('Zwemmen in Bacardi Lemon') is een van de gasten die Donnie XL heeft meegenomen.


Debbie van Eijk


Het veld raakt steeds voller. Superveel mensen willen Donnie XL zien. - Debbie van Eijk

[15:34] De gezelligheid bereikt een hoogtepunt, want ‘lieve mensies’, het optreden van Donnie XL begint! Deze Amsterdamse rapper staat bekend om zijn virale samenwerkingen met Nederlandstalige artiesten. Vandaag neemt hij Frans Duijts, Mart Hoogkamer, René Froger en Willie Wartaal mee. Dat wordt meezingen met ‘Geen Centen, Maar Spullen’ en ‘Bieber Van de Kroeg’. Hierna tijd voor vers bier om de keel te smeren.

[15:17] Rapper Donnie is gearriveerd in zijn werkauto.


Richard Mulder

[15:10] Vriendengroepen zijn er ook weer veel op dit grootste gratis festival van Nederland. Zoals de vriendengroep van Sander, Miro, Alessia, Sven, Jesse, Pjea, Kaan, Dex, Yannic, Daniël. Sander en Miro kennen elkaar al vijf jaar en zijn naar eigen zeggen 'homies for life'. Hoe is de sfeer op Parkpop? "Prima!", roepen de tien vrienden tegelijk.
Naar welke act gaan ze vandaag zeker kijken? "Prins S. en de Geit", lacht Miro. Sander: "We komen voor de gezelligheid en om lekker naar muziek te luisteren van allerlei leuke artiesten."


Hoe is de sfeer op Parkpop? "Prima!", roepen de tien vrienden tegelijk. - Debbie van Eijk

[15:08] Fuzzy Teeth speelt op het Haags Podium. Zanger Anthony Koenn wordt vergezeld door een groovy band. Hun stijl is een mix van indie pop, lo-fi R&B en elektronische muziek.

[15:05] Vlakbij het Haags podium, aan de zijkant van het veld, leven ongeveer acht graffiti-artiesten zich uit op een lange pop-up-wand. "Normaal gesproken moet het snel, vanwege de politie. Hier kan ik de tijd nemen," vertelt Ral9010Streetarded (artistennaam), die sinds 10 uur vanochtend bezig is. Hij maakt Haagse Harry met 'Zûidâhparrek' op zijn trui. Of dat een protest is tegen de verhuizing van Parkpop naar het Malieveld? "Nou ja, dat weet ik niet of het een protest is. Maar in het Zuiderpark was het leuker geweest, daar hoort Parkpop thuis."
Een andere graffitiartiest is Sense. Hij maakte in 1988 ook al eens graffiti op Parkpop. Een speciale boodschap heeft hij niet. "Lekker freestylen vandaag." Het mooie aan Parkpop vindt hij dat het zo'n mix is aan verschillende mensen. Ook hij vindt het zonde dat Parkpop niet meer op het Malieveld is. Alle graffiti-artiesten hier komen trouwens uit Den Haag.



Ral9010Streetarded is sinds vanmorgen 10.00 uur bezig met zijn graffitikunst. - Debbie van Eijk

[14:49] Ayo, Michael, Ismaël van de beveiliging hebben het prima naar hun zin. "Het weer is heerlijk," gebaart Michael vrolijk naar de lucht. "Op een evenement als Parkpop zijn we wat milder. Er zijn relaxte mensen hier." Waar letten de beveiligers op? "Dat er geen wapens zijn, dat de hoeveelheid drugs meevalt. Er komen veel gezinnen hier. Normaal gesproken hebben we een zero tolerance-beleid, vandaag zijn we wat minder streng."


Ayo, Michael, Ismaël van de beveiliging hebben het prima naar hun zin. - Debbie van Eijk

[14:42] In een speciaal hiphop-paviljoen ('Break It Down') showen jonge breakdancers hun talent aan een enthousiast publiek.


De breakdancers... - Debbie van Eijk


...en hun publiek. - Debbie van Eijk

[14:35] Kevin zingt over bitches op hun knieën, het publiek deint lekker mee, de geur van wiet cirkelt rond, zeemeeuwen scheren onder een blauwe lucht door: dit is een Haags openluchtfestival op zijn best.


Dit is een Haags openluchtfestival op zijn best. - Debbie van Eijk

[14:27] Voor het eerst maakt Parkpop deze editie gebruik van een ‘circulair retoursysteem’. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een retourtoken die goed is voor één beker. Ze moeten hun lege beker of flesje steeds opnieuw inleveren bij de bar wanneer ze een nieuw drankje halen. Als je je beker kwijt raakt, moet je een nieuwe token kopen.

[14:21] Chris (38), Senna (28) en Mira (6) komen hier voor de sfeer. Die is prima, maar wel anders op het Malieveld, vindt Chris. Senna vindt de muziek eigenlijk een beetje te hard voor Mira. "We hebben oordopjes gekocht voor haar, maar die vindt ze niet fijn. En ze verkopen geen opzetgehoorbeschermers voor kinderen." Dat verkopen ze wel, bij die stand daar. "Oh, echt? Dan gaan we daar zo meteen even heen." Het gezin is van plan nog de hele dag te blijven - tot Mira het zat is dan.


Chris (38) en Senna (28) blijven totdat Mira (6) het zat wordt. - Debbie van Eijk

[14:15] Ook op het Bud Stage is er weer leven in de brouwerij. Kevin & The Animals zorgt voor hiphop in de lekkerste zin van het woord. Bekend zijn zijn hits ‘Als Ik Je Niet Zie’, ‘Samen’ en ‘Beetje Moe’.


Vanaf het VIP-paviljoen is Parkpop 2022 prima te volgen #OokWerkenBijWestMedia? - René de Hoog

[14:09] De versterkers staan bij festivals lekker hard. Je oren zijn veilig tot een geluidsniveau van ongeveer 80 dB. Het geluidsniveau op festivals mag officieel tot 103 dB oplopen, en dat is dus al een tikkie te hard. Bij de barren op Parkpop The Hague zijn oordoppen te koop.

Petter en Melanie verkopen oordopjes bij een speciale stand. Of ze al veel hebben verkocht? "Vooral veel aan kinderen. Hun oren zijn nog in de groei, dus ouders vinden het belangrijk ze te beschermen." Ze verkopen speciale geluiddempers voor de kids. Zelf dragen ze trouwens ook oordopjes.


Debbie van Eijk


Richard Mulder

[13:47] Op het Haags Podium speelt Notes, Beats & Bars van het Residentie Orkest Den Haag. Hiermee vertalen jongeren met diverse culturele achtergronden uit verschillende wijken in Den Haag maatschappelijke thema’s naar rapteksten.

[13:00] De eerste optredens beginnen! Op het Bud Stage start Froukje. Zij wordt ook wel ‘de nieuwe belofte van de Nederlandse alternatieve pop’ genoemd. Haar protestlied ‘Groter Dan Ik’, over de klimaatcrisis, ging viral in 2020. Ook haar EP ‘Licht en Donker’ was een groot succes. Op het Haags Podium is intussen Coocoo gestart, een Nederlandse punkrockband met een boodschap.

Het optreden van Froukje werd extra bijzonder door een gastoptreden van S10.

[12:44] Hoeveel mensen dit grootste gratis popfestival van de regio bezoeken op de nieuwe locatie, is de grote vraag. De bezoekersaantallen van Parkpop gingen vóór corona al enkele jaren omlaag. In de jaren ’90 lagen die aantallen standaard boven de 350.000 – met als hoogtepunt een half miljoen Parkpopgangers in 1992 –; sinds 2017 schommelt het rond de 200.000.

[12:14] Op de Parkpop Festivalmarkt is van alles te koop: van zeldzame collectors-items en jassen, tot tassen, broeken, posters en zonnebrillen.


Debbie van Eijk

[12:00] Bezoekers mogen het veld op! Voor het eerst vindt Parkpop plaats op het Malieveld. Voorheen was dit altijd het Zuiderpark, maar die locatie was niet winstgevend genoeg meer. Zelfs een gemeentelijke subsidie van 350.000 euro zou de kosten niet dekken. Het Malieveld ligt op een centralere plek in de stad, op loopafstand van Den Haag Centraal.

[11.53] Om 12.00 gaan de deuren open van de eerste editie van Parkpop sinds de coronacrisis. Ook voor het eerst; Parkpop wordt gehouden op het Malieveld in plaats van in het Zuiderpark. Om 13.00 uur trapt Froukje Parkpop 2022 af op het Bud Stage. Om 23.00 uur sluit UB40 ft. Ali Campbell af. Er treden maar liefst 16 artiesten en bands op.


Het programma van Parkpop The Hague 2022.