Vlag uit! Kofferbakmarkten in Den Helder weer van start

Algemeen
We kunnen weer naar de kofferbakmarkt.
We kunnen weer naar de kofferbakmarkt. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Kofferbakkers snapten er niets van. Waarom wel weekmarkten en geen kofferbakmarkten. De telefoon staat al weken roodgloeiend. ‘Mogen we weer?’ Ja dus.

Al sinds 1987 (de markt op de Donkere Duinen is de oudste kofferbakmarkt van Nederland) dragen deelnemers significant bij aan een beter klimaat. Spullen die op de markt worden verkocht hoeven niet naar een afvalcentrale om te worden verwerkt (verbrand). Al 35 jaar dus, zijn er dankzij de deelnemers tienduizenden kilo’s CO2 minder in de atmosfeer terecht gekomen. Deelnemers zouden eigenlijk een bonus moeten krijgen van gemeenten waar dit type markten worden georganiseerd.

Bij nacht en ontij

Vrijdag 2 juli gaat ‘de Donkere Duinen’ van start. Die organiseert Kos samen met collega Ed van der Pol. ,,Die plek is zo razend populair. We hebben er ruimte voor een kleine 80 deelnemers. Dat betekende vóór de coronatijd dat mensen soms op de donderdagavond hun auto al neerzetten en zeker de helft al midden in de nacht een plekje zocht,” gaat Kos verder. ,,Vorig jaar hebben we een reserveringssysteem ingevoerd, omdat we door de coronamaatregelen minder plekken hadden dan de jaren daarvoor. Het bleek het ‘ei van Columbus’. Deelnemers weten vooraf dat op ‘hun plek’ niemand anders staat en kunnen dus op hun gemak richting de Donkere Duinen komen. Dit komt de sfeer enorm ten goede. Geen stress meer voor een plekkie. Zo gaat dat inmiddels op alle locaties en zorgt voor een relaxte sfeer. Inschrijven/plekkie betalen en klaar. Als je op een marktdag een uur tot een half uur vooraf aanwezig bent, is je plekkie nog steeds vrij.”

Alle locaties

Woensdag 7 juli beginnen de markten op het parkeerterrein van Hotel Den Helder aan de Marsdiepstraat. In het verleden al een populaire plek die weer in ere wordt hersteld. Voor alle locaties dient te worden gereserveerd via www.flipkosmarkten.nl