Huisduinen biedt plaats aan strandpaal 0

Algemeen
Strand van Huisduinen ter hoogte van paal 0
Strand van Huisduinen ter hoogte van paal 0 (Foto: Jan Roelofsen )

DEN HELDER - In opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier plaatst aannemer Strukton Civiel West op 15 maart strandpaal 0 aan de voet van de dijk. Het bijzondere aan paal 0 is dat hij precies op de grens staat tussen de Noordzee en UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee.

De set van twee is weer compleet

Strandpalen staan langs de hele Noord- en Zuid-Hollandse kust. Waterbouwkundige Jan Blanken – bekend van het Noordhollandsch Kanaal - verzon rond 1840 het systeem van genummerde kilometerpalen langs de kust: van Huisduinen tot Hoek van Holland, van paal 0 tot paal 117. Ze waren bedoeld als meetpunten en oriëntatie aan de kust.

Digitalisering

Tot 1990 zijn de strandpalen gebruikt voor de jaarlijkse controle van de zandafslag onderwater tot 500 meter uit de kust. De palen dienden als baken zodat de meetgegevens vergeleken konden worden met die van het jaar ervoor. Er stonden altijd twee palen met hetzelfde nummer: de een bij de waterlijn en de tweede meer op het strand. Inmiddels zijn ze voor het beheer en onderhoud van de kust door de digitalisering overbodig. Als plaatsbepaling voor onze inwoners en zeker ook voor de hulpdiensten zijn de palen echter nog steeds van groot belang. Vanwege de bijzondere locatie van paal 0 is er voor gekozen om beide exemplaren (op de waterlijn en onder aan de dijk) te vervangen. Bij de overige palen handhaaft het hoogheemraadschap één exemplaar.

Huisduiner Belang

De nieuwe strandpaal 0 sluit mooi aan bij het pas heringerichte dorpsplein en bij de plannen voor een nieuwe dijktrap. Inwoners verenigd in Huisduiner Belang maken zich sterk voor deze kwaliteitsverbetering voor het dorp in samenwerking met de gemeente Den Helder, de provincie Noord-Holland, De Kop Werkt en het Waddenfonds. Met de plaatsing van een nieuwe strandpaal 0 is ook de scheiding tussen de Noordzee en de Waddenzee weer gemarkeerd.

Plaatsen paal 0 bij Huisduinen.