Tien vragen aan Peter Dunselman uit Den Helder

Nieuws
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Peter Dunselman, trotse vader van drie zonen Barry, Peter en Stef, trotse schoonvader van Anne, Thirsa en Annoury en nog trotsere opa van mijn oogappeltjes Aiden en Lena. Ik werk in de chocolaterie van Bakkerij Dunselman, coach mijn kinderen in ons familiebedrijf en doe bestuurswerk in verschillende organisaties. Sinds januari van dit jaar ben ik voorzitter van de landelijke Topbakkers Coöperatie.


Waar en wanneer ben je geboren?

Ik ben geboren in mijn ouderlijk huis boven de bakkerij aan de Beatrixstraat 32 op 21 juli 1963.


Wat maakt jouw band met de gemeente speciaal?

Dat is ons bakkersbedrijf wat door mijn over-overgrootvader Jacob Dunselman is opgericht in 1860. Ik ben zelf de vijfde generatie en heb het bedrijf, toen nog een kleine banketbakkerij met één winkel in de Beatrixstraat, samen met mijn vrouw Marieke in 1990 overgenomen. Samen met haar heb ik het bedrijf uitgebouwd tot een moderne brood- en banketbakkerij met een centrale bakkerij op het industrieterrein in De Schooten en met meerdere winkels in de Kop van Noord Holland. Waar ik nog het meest dankbaar voor ben is het feit dat wij als familie na het overlijden van Marieke in 2021 de kracht en moed hebben gehad om met elkaar de volgende stap in het bedrijf te zetten. Met als mooiste uitkomst dat mijn twee zoons Barry en Peter en mijn schoondochter Anne vanaf 2022 het roer hebben overgenomen. Met de komst van deze zesde generatie is er nieuwe energie gaan stromen en daarmee is ons prachtige familie bedrijf weer klaar voor een mooie toekomst!


Wat is de mooiste plek in Den Helder?


Zonder enige twijfel mijn tuin aan de Borneolaan die grenst aan ons prachtige stadspark. Mede bedacht door Marieke en ontworpen en met veel liefde onderhouden door hovenier Anton Keizer. Het is een oase van rust midden in de stad waarin ik me gelukkig en bevoorrecht voel. Zo dichtbij de natuur op je eigen plek is de ultieme rijkdom. Ook ons stadspark is één van de parels van onze stad waar we trots op mogen zijn. Elke morgen loop ik mijn eerste rondje met mijn hond Fenna en dan hoef ik alleen maar te ademen om mijn rust te vinden.


Welke herinnering aan je woonplaats is je dierbaar?

Over mijn jeugdjaren in de binnenstad van Den Helder koester ik dierbare herinneringen. Ik woonde boven de bakkerij in de Beatrixstraat en toen was achter ons huis nog de oude Sluisdijkbuurt. Die wijk werd in de 70er jaren langzaam ontmanteld en gesloopt en daar haalde ik, samen met mijn beste vriendje Erik, kattenkwaad uit en beleefden we de mooiste avonturen. Ik ben een echte stadsjongen en het opgroeien in een levendige binnenstad met al zijn kansen en bedreigingen heb ik altijd als een voordeel ervaren. Ik vind het echt prachtig dat mijn eigen kinderen dit ook hebben mogen ervaren omdat ook zij op dezelfde plek en in hetzelfde huis zijn opgegroeid.


Wat is je advies aan de burgemeester?

Ik vind Jan de Boer een echte burgervader en ambassadeur voor onze stad. Ook in de moeilijke periode die wij als familie hebben meegemaakt is hij attent en belangstellend geweest en dat heb ik enorm gewaardeerd. Dat zie ik toch als de belangrijkste taak van een burgemeester; zorg tonen voor en over de gemeenschap en alles wat de mensen daar bezighoudt. Dus mijn advies aan hem is meteen duidelijk; doorgaan met in verbinding staan met de mensen in Den Helder en onze prachtige stad naar buiten toe met trots blijven vertegenwoordigen.


Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?

Heb de moed om iets wat je met hart en ziel hebt opgestart af te sluiten als het niet brengt wat je daarvan had verwacht. De energie die daarmee vrijkomt kan ervoor zorgen dat je volgende project met de ervaring van de vorige weer een succes gaat worden. Dit advies kreeg ik van één van mijn zakelijke mentoren. Tegen jonge ondernemers wil ik zeggen; zoek een mentor waarmee je kunt sparren en waarmee je je diepste gevoelens kunt delen. Alles is al een keer voorgekomen namelijk en het is heerlijk om te ervaren dat je nooit alleen staat.


Wat is het meest avontuurlijke dat je ooit hebt gedaan en hoe heeft dat je gevormd?

Achteraf bezien is het meest avontuurlijke wat ik ooit gedaan heb dat ik op mijn 23ste ondernemer ben geworden en op mijn 24ste vader. Daaraan vooraf hebben Marieke en ik jarenlang gevisualiseerd dat we tegelijkertijd een mooi bedrijf en een mooi gezin wilden bouwen. De rest is geschiedenis………En ik zie datzelfde avontuur nu weer in de ogen van mijn kinderen die het bedrijf weer van mij hebben overgenomen. Een prachtige Circle of Life.

Wat vind jij het beste restaurant of café in Den Helder, en waarom?

Zonder enige twijfel restaurant C’est La Vie op de bovenste verdieping van het Beatrix Hotel in Huisduinen. Fine Dining is één van de grootste hobby’s van mij en mijn vriendin Kirsti. Uit eten op een plek waar alles klopt; uitzicht op zee, hospitality zoals het moet, wijnkennis en een informele warme sfeer. Daar kunnen we intens van genieten. Het niveau waarop en de passie waarmee Chef Raymond daar kookt zijn echt ongekend hoog. Uniek en een meerwaarde voor onze stad, echt waar. En dat durf ik te zeggen omdat ik mezelf op dat gebied ervaringsdeskundige mag noemen.

Wie zie jij graag als je opvolger in deze rubriek en waarom? 

Als opvolger voor deze rubriek wil ik graag mijn buurvrouw Monique Slijkerman voordragen. In de moeilijkste periode in mijn leven is zij, soms precies op het juiste moment, met mij in contact geweest. Gewoon voor een praatje of aan de deur om een lekker hapje te brengen. Juist in die periodes leer je te waarderen hoe fijn het is dat je in een mooi buurtje woont met fijne buren en dat ervaar ik nog elke dag!