Halve van Den Helder is komend weekend aan!

Nieuws
De organisatie van de Halve van Den Helder is er klaar voor!
De organisatie van de Halve van Den Helder is er klaar voor! (Foto: Pers Bureau Dasbach)

DEN HELDER - ‘Wandelen langs kunst en cultuur, hardlopen langs kust en zee. Dat is de Halve van Den Helder. Een evenement waarin je al wandelend of hardlopend van Den Helder geniet: een stad aan zee met een prachtige kust, een rijk maritiem verleden en een rijke cultuurhistorie.’ Zo staat te lezen op de website van dit sportieve evenement. Komend weekend vormt Den Helder voor de twaalfde keer het decor voor de Halve van Den Helder. Komende zaterdag 13 april is het de beurt aan de wandelaars en zondag 14 april staat in het teken van de hardlopers. 

Dit evenement zet Den Helder zó mooi op de kaart

De organisatie van De Halve van Den Helder is in handen van Stichting Den Helder in Beweging. Het bestuur van deze stichting wordt gevormd door voorzitter Raymond Koen, secretaris Ewoud de Jong, penningmeester Mieke ten Have en de bestuursleden Ester Brinkman-Eggermond, Marije de Winter, Joey Steenvoorden en Werner van Dongen. Een gesprek met het laatstgenoemde bestuurslid Werner van Dongen (39) leert dat de Halve van Den Helder voor de eerste keer plaatshad in 2010 en dat de wandeleditie er in 2011 bij kwam. “Marco Bena Brandini, Francois Flisijn en Anno van den Bosch zijn er dat jaar met hun team vrijwilligers mee gestart, waarna het bestuur de organisatie in 2019 overdroeg aan ons”, laat Werner weten. “Ikzelf kwam er in 2020 bij; het jaar dat de editie van 2020 helaas moest worden gecanceld vanwege corona. 2021 hebben we ook overgeslagen en in 2022 hebben we alleen de wandel georganiseerd. Gelukkig konden we in 2023 voor het eerst een heel weekend organiseren en konden we ook voor het eerst het hardlopen door laten gaan.”

Gevarieerd parcours

Als deelnemer kun je rekenen op een gevarieerd parcours waarin forten, vuurtoren De Lange Jaap, het Marsdiep en de Helderse Zeedijk niet ontbreken. En laat je ook vooral verrassen door plekken waarvan je misschien nog niet wist dat deze bestonden of normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek. Werner: “Voor de wandel proberen we elke keer een mooie route te verzinnen met nieuwe plekken. We zijn altijd op zoek naar onbekende hotspots om langs of doorheen te lopen. Het is mooi om te zien dat allemaal enthousiaste bedrijven en locaties ons benaderen met het verzoek om langs of door hun gebouw te lopen. Wat betreft het hardlopen beschikken we nu voor het tweede jaar over nieuwe routes. De stad, de dijk en het bos blijven mooie plekken, maar ook uitdagende plekken om hard te lopen.”

Mooie uitdaging

Aan de Halve van Den Helder kan volgens Werner iedereen meedoen. “De wandel is met zijn 21km natuurlijk een mooie uitdaging, maar door alle entertainment, kunst en lekker eten en drinken ook gewoon een heerlijk dagje uit. De hardlopers kunnen kiezen uit de 21km, 10km, 4km en de bedrijvenloop. Voor de kleintjes onder ons tot 12 jaar hebben we de gratis Kidsrun. Natuurlijk staan wij altijd open voor initiatieven en samenwerkingen en dat is ook de kracht van ons evenement. Ook dit jaar doen tijdens het hardlopen de framerunners (een framerunner is een driewielig loopframe zonder pedalen en met een borststeun en stuur, red.) mee. Tevens bieden wij een podium om Joep van der Wulp (23) - samen met zijn team - te laten collecteren voor Metakids. Joep heeft een metabole ziekte waardoor hij uiteindelijk al zijn vaardigheden gaat verliezen en vroegtijdig zal komen te overlijden. Voor Joep komt hulp te laat, maar dat weerhoudt hem er niet van om geld in te zamelen voor anderen. Als het lukt, loopt Joep ook mee.”

Entertainment

Zoals elk jaar wordt er het komend weekend tijdens de Halve van Den Helder het nodige aan entertainment geboden. “Het is wederom teveel om op te noemen, dit jaar zal je in elk geval wat meer te zien zijn van Napoleon...” laat Werner met een geheimzinnige glimlach weten. “Het entertainment is heel divers: van muziek en theater tot aan mooie kunstwerken. We proberen elk jaar weer veel variatie aan te brengen, zodat iedereen kan genieten van dit feestje. Het is  mooi om te zien dat veel partijen en locaties zelf ook dingen regelen om het feestje compleet te maken.”

Sponsoren

De Halve van Den Helder laat zich niet organiseren zonder geld of vrijwilligers. “Wij hebben een mooi groepje sponsoren en de gemeente waar we op kunnen rekenen. Deze samenwerkingen zorgen er deels voor dat wij op deze manier het mooie evenement neer kunnen zetten. Maar de deelnemers bekostigen het grootste deel met het inschrijfgeld.” 

Die deelnemers aan de Halve van Den Helder hebben zich inmiddels - evenals voorgaande jaren - in groten getale opgegeven. Werner: “De wandel is steevast uitverkocht en het aantal inschrijvingen bij de hardlopers is in vergelijking met vorig jaar verdubbeld. Dat geeft al aan hoe populair het gebeuren is. Het is in Den Helder een heel bekend evenement. Nog leuker is dat we merken dat er ook aandacht is van buitenaf. Het evenement zet zo Den Helder mooi op de kaart!”


Afbeelding
De wandelroute.