Jan Blokhuijsen blij met contractverlenging

Algemeen
Jan met dochtertje Jackie-Noé.
Jan met dochtertje Jackie-Noé. (Foto: aangeleverd)

HEERENVEEN – Met acht gouden plakken op zak, zeven zilveren en zeven bronzen, behaald op internationale toernooien, kan schaatser Jan Blokhuijsen (31) al terugkijken op een fantastische schaatscarrière. De in Zuid-Scharwoude geboren wereldtopper heeft al heel wat titels achter zijn naam: Europees-, wereld- en Olympisch kampioen. ‘’Maar de titel Wereldkampioen allround ontbreekt nog en dat hoop ik komend seizoen binnen te halen,’’ zegt Jan Blokhuijsen.

Team IKO, dat al sinds 2015 een schaatsploeg heeft, heeft op 1 mei van dit jaar het contract verlengd van Blokhuijsen. Hij maakte afgelopen seizoen zijn comeback na een sabbatical. ‘’Na mijn derde Olympische kampioenschap was ik daar aan toe. Ook met de wetenschap dat ik voor eerst vader zou worden. Dat jaartje rust is me uitstekend bevallen.’’ Jan zit bij Team IKO goed op zijn plek. "De samenwerking met Erwin en Martin loopt goed en ik denk dat we nog veel kunnen bereiken.’’ Ook de broers Erwin en Martin hebben alle vertrouwen in dat Jan erg goed gaat presteren. ‘’Hij heeft in het afgelopen seizoen nodig gehad om uiteindelijk weer naar een goed niveau te groeien. Dat hij gelijk alweer de Nederlandse allround titel pakte, was eigenlijk boven verwachting. We denken dat Jan komend seizoen nog veel beter kan,’’ zegt Martin ten Hove. De voorbereiding voor het schaatsseizoen 2020/2021 is inmiddels al begonnen, maar ondervindt door de coronacrisis een aantal obstakels.

Langedijker roots

Jaren geleden was er in Nederland af en toe wel eens een ‘strenge’ winter. Voor de toen achtjarige Jan Blokhuijsen was dat altijd hét moment om naar buiten te gaan. ‘’Tussen Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk was een vijvertje en dat was altijd heel snel bevroren. Naar school fietste ik altijd langs dat water en toen er ijs lag was ik verkocht. Ik kreeg van mijn ouders een paar ouderwetse schaatsen en onder toezicht heb ik daar mijn eerste meters geschaatst. Ik vond dat altijd geweldig. Heerlijk op het ijs, het zonnetje schijnt en maar rondjes rijden.’’ Op zijn negende werd Jan lid van de Langedijker schaatsvereniging. ‘’Met een hele groep gingen we een keer per week naar ijsbaan De Meent in Alkmaar. En toen begon de liefde voor het langebaan schaatsen.’’ 

Na een succesvolle periode in het schaatsen en skeeleren, waarin hij verschillende Nederlandse en Europese jeugdtitels won en een tweede plaats op het WK in Korea behaalde, is hij zich volledig gaan concentreren op zijn schaatscarrière. De prestaties zijn bekend.

Jan komt nog af en toe naar zijn geboorteplaats. ‘’Niet veel meer. Mijn vader Martin woont er al tien jaar niet meer en ook mijn broer en zus zijn uitgevlogen. Mijn moeder Paulien ligt begraven achter de Johannes de Doper. Daar ga ik weleens heen en daarna rij ik nog even langs Wijndomein de Koen. Jaren geleden mocht ik daar de jeu de boules baan openen. Ze maken daar echt heerlijke wijn!’’