10 vragen aan Mohamed El Fakiri

Algemeen
Mohamed El Fakiri
Mohamed El Fakiri (Foto: aangeleverd)

Antwoord op de vraag van Mohamed Oughris: Wat zijn jouw toekomst ideeën over deze gemeente? 

Samen staan wij sterk! Ik vind het belangrijk dat ieder zijn verantwoordelijkheid neemt in het realiseren en of behouden van een prachtig leefbaar dorp vol harmonie. Ik zal in ieder geval mijn uiterste best doen om hier een positieve bijdrage aan te leveren. De volgende uitspraak van de profeet Mohammed staat hierin centraal voor mij: “Ieder van jullie is een hoeder en ieder van jullie is verantwoordelijk voor wat onder zijn/haar hoede valt.” 

Wie bent u?

Ik ben Mohamed El Fakiri (56 jaar) vader van 4 kinderen (drie zonen en één dochter) en opa van twee kleinkinderen (één meisje en één jongen). Bewoner van Langedijk (Zuid-Scharwoude) sinds 1989. Ik ben al heel lang als vrijwilliger actief bij de moskee in onze Langedijk. En sinds een tijdje ben ik de voorzitter van het bestuur van de moskee en vice-voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Noord-Holland (RVM N-H). 

Van wie bent u dr ien?

Ik ben in 1965 geboren in Nador. Nador is een stad in Marokko en grenst aan de Spaanse exclave Melilla. Mijn ouders komen uit Marokko. Mijn vader is een ondernemer in Marokko. Hij had een geldwisselkantoor, juwelierszaak en een kledingwinkel. Mijn moeder was een huisvrouw, zij zorgde voor 7 kinderen, 5 jongens en 2 meisjes. Mijn moeder is zes jaar geleden overleden in Marokko.

Wat heeft u met dit dorp?

Ik heb me sinds de aankomst in dit dorp al thuis gevoeld door de warme ontvangst van de familie, kennissen en buren… Ik ging eerst de Nederlandse taal leren en begon daarnaast te werken. Ik heb hele mooie tijden meegemaakt in ons dorp, zoals de geboorte van mijn kinderen, kleinkinderen en de geboorte van heel veel kinderen uit onze achterban. Het realiseren van de moskee en kennismaking met leuke en aardige bewoners. Bovendien heb ik ook moeilijke momenten meegemaakt zoals het verliezen van dierbaren. 

De mooiste plek van Langedijk?

Potjesdam, De Stier, Duizend Eilanden Rijk en de Dorpsstraat. 

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

De opening van de moskee, dat was een prachtige dag met onze mededorpsbewoners, met verschillende culturele achtergronden en ideologieën.

Wat is uw advies aan de burgemeester?

Ik zou wat meer aandacht geven aan zaken waar onze jongeren mee zitten, zoals de woningcrisis, meer sport en culturele-activiteiten. 

Kortom alles eraan doen om het dorp ook zinvol te houden voor de jongeren zodat zij het dorp niet massaal hoeven te verlaten. 

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

Blijf mensen verbinden en geef nooit op 

Wat zouden mensen echt van u moeten weten? 

Ik hou ervan om mensen te helpen ongeacht ras, kleur, culturele achtergrond of geloof. Langedijk zit echt in mijn hart. 

Wie is uw opvolger in deze rubriek? 

Mohamed Ben Ali, ik zou hem willen vragen om het verschil te beschrijven tussen vroeger en nu in Langedijk, aangezien hij tot één van de eerste Marokkaanse jongeren van Langedijk behoort.