Vlnr. Ruben, Martijn, Britt en Shayne van Featherhair Creations hopen in mei voor een volle zaal in Cool de voorstelling 'Fantasieè' te kunnen opvoeren.
Vlnr. Ruben, Martijn, Britt en Shayne van Featherhair Creations hopen in mei voor een volle zaal in Cool de voorstelling 'Fantasieè' te kunnen opvoeren. (Foto: AG Heeremans Photography)

Talentvolle Waardse jongeren maken eigen theatervoorstellingen met Featherhair Creations

Algemeen

HEERHUGOWAARD – Doe jij de hele dag niets liever dan dansen en zingen? Heb je goede ideeën voor verhalen of ben je heel creatief? Zou je graag je steentje willen bijdragen aan een productie die bedacht, gemaakt en opgevoerd door jongeren? Dan spreekt Featherhair Creations je vast aan! De Heerhugowaardse duizendpoot Anne Hiddinga richtte deze stichting op toen ze pas zestien jaar oud was, met als doel jong talent een podium te bieden. Inmiddels werkt Featherhair Creations aan de familiemusical ‘Fantasieè en de Avonturen van de Rotzooibende’, die komend voorjaar onder meer wordt opgevoerd bij Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard en Theater de Binding in Zuid-Scharwoude.

Dat vrije gevoel als je op het podium staat is heerlijk

Heerhugowaard barst van het talent op het gebied van zang, dans en acteerwerk. Zoals Shayne, die met zijn tien jaar een van de jongste leden van Featherhair Creations is. “Ik wilde me graag aansluiten bij een musicalschool en deze was niet alleen heel dichtbij huis, maar bleek ook nog eens heel leuk te zijn, met gezellige mensen en leuke docenten.” De zestienjarige Britt heeft al de nodige ervaring opgedaan bij andere musicalscholen. “Ik werd gevraagd of ik mee wilde doen, omdat een van de rollen nog niet was ingevuld. Ik ging een keertje kijken en was direct dolenthousiast!” Ruben (13) had, in tegenstelling tot Britt en Shayne, nog geen ervaring toen hij zich aansloot bij Featherhair Creations. “Ik sta de hele dag te zingen en te dansen in de kamer, dus dit past perfect bij me.” Alle drie vinden ze het fijn om helemaal op te gaan in hun personage. “Dat vrije gevoel als je op het podium staat is heerlijk”, vertelt Britt. “Met z’n allen werk je maandenlang aan een productie en als je dan het podium op mag geeft dat een enorme adrenalinekick!”


‘We hebben een hele fijne groep waarin iedereen even belangrijk is en zich thuis voelt.’- Foto: AG Heeremans Photography

Betrekken bij hele proces

Martijn Molenaar (23) is samen met Anne Hiddinga al vanaf het eerste uur betrokken bij Featherhair Creations. Ook hij speelt al sinds zijn achtste jaar in musicals. “Anne en ik hadden zoveel ideeën. We wilden graag zelf een stuk schrijven en op de planken brengen, maar wisten eerst niet hoe. Anne heeft zich erin gestort en haar eigen productiebedrijf opgericht dat jongeren de kans biedt om eigen theaterproducties te schrijven en te produceren. We willen ze betrekken in het hele proces; behalve schrijvers, acteurs en producenten bieden we ook ruimte aan jongeren die ambities hebben op het gebied van decorontwerp en -bouw, grime en kostuums, regie, licht- en geluidstechniek om ervaring op te doen. Of misschien heb je wel een talent voor het vinden van sponsors. Ook dan ben je belangrijk én kun je veel ervaring bij ons opdoen. Onze geheel zelfgemaakte eerste voorstelling ‘Zoals het wordt verteld’ werd 1 december 2019 opgevoerd in Cool.”

‘Fantasieè’

Uniek van Featherhair Creations is dat iedereen gelijkwaardig is aan elkaar en dat er voor iedereen een plekje is voor óf achter de schermen om zijn passies en talenten te laten opbloeien. In ‘Fantasieè’, over de jonge Daan die droomt van avontuur en in een fantasierijke alternatieve werkelijkheid terechtkomt, speelt Shayne de hoofdrol. “Maar eigenlijk heeft iedereen een grote rol”, benadrukt hij. Iedereen krijgt zijn podium. Het is één hechte groep, die voor elkaar door het vuur gaat. Martijn: “Iedereen is hier om te leren, dus moet er voor iedereen ook een uitdaging zijn.”

Puntjes op de i

Voor elke productie zijn er nieuwe audities, waarna er wekelijks op donderdagavond gerepeteerd wordt in Kompleks. Er zijn zelfs leden die wekelijks vanuit Zuid-Holland en zelfs Overijssel naar Heerhugowaard rijden om mee te doen. Vanwege de lockdown lag de repetitie enkele maanden stil, maar er werd wel online gerepeteerd en mediatraining gevolgd. Nu er weer fysiek geoefend kan worden, wordt er geschaafd aan de scènes, de uitstraling en overtuiging. Iedereen heeft zo zijn eigen valkuilen. Ruben: “Ik moet veel zingen en dansen tegelijk en dan heb ik nog wel eens moeite met mijn ademhaling. Daar werk ik dus hard aan.” Britt moet voor deze rol, een heel druk en fysiek personage, uit haar comfortzone stappen wat ook niet makkelijk is. Gelukkig werd de première verplaatst van maart naar mei en hebben ze nog extra tijd gekregen om de puntjes op de i te zetten.

Volle zalen

‘Fantasieè’, dat mede mogelijk gemaakt wordt door sponsors Stichting NUT, VSB Fonds, gemeente Dijk en Waard en Stichting Lief Langedijk, wordt in totaal vier keer opgevoerd, met een voorpremière in theater De Meenthe in Steenwijk en op 29 mei een voorstelling in Cool kunst en in Heerhugowaard. “Hopelijk mogen we dan voor volle zalen spelen”, zegt Martijn. Voor deze talentvolle groep jongeren is dat een prachtige ervaring om mee te maken en een mooie eerste stap in misschien wel een toekomstige carrière als musicalster, filmacteur of regisseur!

Meer informatie is te vinden op www.featherhaircreations.nl. Tickets bestel je via www.getaticket.nl/coolheerhugowaard/bestellen/s64837

'We hebben een hele fijne groep waarin iedereen even belangrijk is en zich thuis voelt.'

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Jan Sieverts rommelt gewoon door Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Dorpswandeling en laatste kanotocht van het seizoen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving eerste editie Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 geopend Algemeen 16 aug, 15:26
Afbeelding
Met de groeten van Leontien Kompier! Algemeen 16 aug, 09:41
Afbeelding
40.000ste bezoeker bij Zwembad de Bever Algemeen 15 aug, 20:38
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Reddingsoperatie: hond zit vast onder lijnbus 112-nieuws 15 aug, 01:16
Afbeelding
Gondelvaart Koedijk weer Slagvaardig om uit te varen Algemeen 14 aug, 15:05
Afbeelding
Steekincident op straat 112-nieuws 14 aug, 01:53
Afbeelding
Indrukwekkend afscheid Ruud Besseling Algemeen 13 aug, 16:56
Afbeelding
De Uitagenda voor jongeren Dijk en Waard - 12 t/m 21 aug Algemeen 12 aug, 14:21
Afbeelding
Gemeente Dijk en Waard haalt Donny Van Iperen naar huis Algemeen 11 aug, 19:25
Afbeelding
Veel spektakel verwacht bij Night of the Magic Balls en WK’s Algemeen 11 aug, 14:56
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief